Skocz do zawartości

Browar Wroobler


Rekomendowane odpowiedzi

W tym wątku będę zapisywał swoje receptury/komentarze/spostrzeżenia na temat warzenia. Pierwsze 6 warek robiłem z brewkitów, a były to po kolei: lager, winter warmer, real ale, heavy ale, wheat, golden ale. Poniższe zapiski będą dotyczyły warek od 7-mej wzwyż.

 

 

SPIS TREŚCI:

 

13.07.2013 - warka #7 "Pochmurna EMMA" Saison 13°Blg

20.07.2013 - warka #8 "Słodka BECKY" Porter 16°Blg

23.08.2013 - warka #9 "Rudzielec" Imbirowe 12°Blg

25.08.2013 - warka #10 "Pijany Szkot" Wędzone 14°Blg

(warka #11 - brewkit)

07.09.2013 - warka #12 "Amarillion" Single Hop 15,5°Blg

Edytowane przez Marian7
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #7 "Pochmurna EMMA" Saison 19l, 13Blg

 

Pierwsza warka z zacieraniem. Nie mam jeszcze doświadczenia, żeby samemu tworzyć receptury, więc zdecydowałem się na gotowy zestaw surowców.

 

Zasyp:

Słód Pilzneński Weyermann 2,7kg

Słód Wiedeński Weyermann 0,8kg

Słód Pszeniczny Weyermann 0,7kg

Słód Carahell Weyermann 0,2kg

Słód Caraaroma Weyermann 0,2kg

Słód Zakwaszający Weyermann 0,1kg

 

Zacieranie:

Podgrzałem 14l wody do 70°C i wsypałem słody. Temperatura ustaliła się na wysokości 65-66°C.

Utrzymane przez 60'

Potem 72°C przez 20'

 

Filtracja:

12l rozłożone na 4 raty.

Pierwsze 3 litry zawróciłem do kadzi filtracyjnej. Mimo to brzeczka była nieco mętna.

 

Gotowanie:

65 minut

 

Chmielenie:

Chmiel Marynka 30g - 65'

Chmiel Saaz (Żatecki) 20g - 20'

curacao 20g - 20'

Chmiel Saaz (Żatecki) 10g - 5'

glukoza 0,3kg - 5'

 

Chłodzenie przy pomocy chłodnicy zanurzeniowej własnej produkcji - ok. 25'.

 

Drożdże:

Safbrew T-58

zadane w temp 24°C, w lecie ciężko jest zejść poniżej w mieszkaniu

 

Fermentacja:

Burzliwa planowana na 7 dni, ale bąblowanie skończyło się już po 2. Po 6-ciu dniach przelane na cichą.

 

 

 

Komentarze:

- w kuchni spędziłem 7,5h od rozstawienia sprzętu do pełnego posprzątania. Muszę zagęszczać ruchy, żeby trwało to krócej (największa strata czasu podczas filtracji i wysładzania).

- duża niepewność w czasie filtracji i wysładzania. Nie byłem do końca pewien czy można mieszać młóto, jak lać wodę, żeby nie skłócić złoża filtrującego itp.

- powinienem chyba zaopatrzyć się w woreczki do chmielu, bo ciężko zlać piwo do fermentora znad osadu - albo zassam chmieliny, albo sporo zmarnuję pozostawiając w garze

Edytowane przez Marian7
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #8 "Słodka BECKY" Porter 17l, 16Blg, IBU 47

 

Własna receptura na podstawie kilku sprawdzonych Robust Porterów.

 

Zasyp:

Pale Ale Strzegom 4kg

Bursztynowy 0,4kg

Monachijski 0,5kg

Czekoladowy 1200EBC 0,3kg

Palony Black 0,2kg

 

Zacieranie:

Jasne słody dodane do 19l w temp. 72°C. Zacieranie 67-68°C utrzymane przez 70'

Po negatywnej próbie jodowej* wsypałem słody ciemne i podgrzałem do 76°C

 

Filtracja / Wysładzanie:

4l+3l+3l+3l

Pierwsze 3 litry zawrócone do kadzi

Zebrałem 21l słodkiej brzeczki

 

Gotowanie:

75 minut

 

Chmielenie:

goryczkowy Brewers Gold 40g - 60'

aromatyczny Fuggles 30g - 20'

 

Drożdże:

WORKHORSE M10 Mangrove Jack's zadane w temp. 23°C

 

Fermentacja:

Burzliwa w temp. 22-23°C

 

 

 

Komentarze:

- 6h w kuchni, koniec warzenia o 2:30 w nocy :)

- woreczki do chmielu działają bardzo dobrze - mało chmielin przedostaje się do gara

 

* mój wskaźnik jest jakiś trefny - mąkę ziemniaczaną barwi tylko na fioletowo (powinien być prawie czarny); zacieru nie barwił nawet zaraz po wsypaniu słodów; na wszelki wypadek przeciągnąłem zacieranie do 70 minut

Edytowane przez Marian7
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

EMMA już w butelkach, nabrała pięknego złocisto-pomarańczowego koloru.

BECKY jeszcze na burzliwej. Odfermentowała do 6,5Blg, więc potrzymam ją jeszcze trochę zanim przeleję na cichą. W smaku czuć goryczkę i czekoladę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Obiad rodzinny, siedzimy, jest miło i przyjemnie. A tu nagle JEB! ze spiżarni. Okazało się, że 0,33l Emmy eksplodowało. I to tak fatalnie, że cały sufit, ściany i drzwi są w piwie; półka pilśniowa, pod którą stała ta butelka ma dziurę wyrwaną od dołu. Szatan, nie piwo :)

 

Martwię się o zbytnie nagazowanie pozostałych, na wszelki wypadek dzisiaj jedno wypiję, ale jest dopiero 4 dzień po butelkowaniu.

 

EDIT:

Po głębszej analizie okazało się, że poszła butelka, którą nalewałem jako ostatnią (nawet jej nie dolałem do pełna). W związku z tym najprawdopodobniej roztwór glukozy nie rozmieszał mi się dokładnie przed butelkowaniem. Przy następnym butelkowaniu mocniej go rozmieszam.

Edytowane przez Marian7
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak to kiedyś doradzili mi życzliwi: "szukaj kasku"

Tak poważnie to przetestuj dwie, trzy butelki. Otwieraj oczywiście "z pewną dozą nieufności" schłodziwszy porządnie w lodówce. Jeżeli wszystko jest przegazowane, to możesz np upuścić gazu z każdej butelki, a następnie w tempie opróżniać.

 

Długo pisałem i Dori mnie ubiegła ;)

 

 

 

 

Chyba tak zrobię, ale czy Greta poprawnie zakapsluje takie pootwierane kapsle?

Popuszczaj gaz na złotówkę - wtedy nie potrzeba nic robić z kapslem

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Korzen16 - dzięki, ale już po sprawie. Zrobiłem tak, jak poradziła mi Dori, która nota bene jest autorką tej receptury, bo rzecz dotyczy Saisona z HB ;) Niestety z racji zawalonej jedzeniem lodówki nie mogłem mocno schłodzić wszystkich kilkudziesięciu butelek, więc zrobiłem to w temperaturze pokojowej.

Bardzo ostrożnie odszczelniłem każdy kapsel, upuściłem gaz i docisnąłem go Gretą ponownie. Dzięki temu znalazłem jeszcze 4 potencjalne granaty, z czego jeden wystrzelił spod kapsla (na szczęście nie rozwalając butelki). Efekt - ja w piwie, żona w piwie, kuchnia w piwie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z okazji Dnia IPA postanowiłem sprawdzić stan warki #7 . Jestem zadowolony.

Piana gruba i gęsta, nawet przy zimnym piwie. Po pewnym czasie schodzi i tylko miejscami zostaje na ściankach. Myślę, że to się poprawi w miarę leżakowania, bo przecież leży dopiero tydzień.

 

W smaku mocna goryczka ale nie za mocna, średnio wyczuwalne cytrusy (miałbym ochotę na więcej).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #9 "Rudzielec" Imbirowe 5l, 12Blg

 

Imbirowy eksperyment na małej warce. Czytałem na forum, że nie jest łatwo trafić z odpowiednią ilością imbiru, dlatego zdecydowałem się na 5 litrów warki. Poza tym, mam już zaplanowane wykorzystanie słodów do innych warek, więc nie można było tutaj szaleć.

 

Zasyp:

Pilzneński 1kg

Pale Ale 0,25kg

Karmelowy 0,1kg

 

Zacieranie:

Po zasypie temperatura ustalona na poziomie 63-65°C.

Utrzymanie stałej temperatury zacierania tak małej warki na kuchence elektrycznej jest masakrycznie trudne. Miałem spore wahania - od 62 nawet do 69. Mam tylko nadzieję, że nie pozabijałem enzymów.

 

Filtracja / Wysładzanie:

Wysładzanie do objętości 8 litrów.

Do kadzi zwróciłem około 4 pierwszych litrów, a mimo to warka jest ciągle mętna. Jeszcze mi się nie udało uwarzyć czegoś klarownego (nie mówię o brew-kitach).

 

Gotowanie:

60 minut

Na 10 minut przed końcem gotowania dodałem starty korzeń imbiru (30g) BEZ SKÓRKI

 

Chmielenie:

Brewers Gold 10g - 60'

Lubelski 5g - 5'

 

Drożdże:

Safale US-05 zadane w temp. 24°C

 

Fermentacja burzliwa:

Czekam na start drożdży :)

 

 

Komentarze:

- na początku zacierania dowiedziałem się, że szwagier będzie miał syna, więc trzeba to było opić ;) Przez to zapomniałem o mash out i po prostu przelałem z gara do wysładzania :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #9 "Rudzielec" Imbirowe 5l, 12Blg

 

Zacieranie:

Po zasypie temperatura ustalona na poziomie 63-65°C.

Utrzymanie stałej temperatury zacierania tak małej warki na kuchence elektrycznej jest masakrycznie trudne. Miałem spore wahania - od 62 nawet do 69. Mam tylko nadzieję, że nie pozabijałem enzymów.

 

Żeby zinaktywować enzymy musiałbyś przekroczyć temperaturę 80C, a temperatury 62-69C to akurat temperatury działania amylaz, więc spokojnie, chociaż mam nadzieję, że próbę jodową zrobiłeś.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #10 "Pijany Szkot" Wędzone 19l, 14Blg

 

Warka zrobiona z użyciem słodu Whisky. Duże podziękowania dla WiHuRy za pomoc w doborze składu.

 

Zasyp:

Pale Ale 2,5kg

Whisky 1,5kg

Monachijski 0,5kg

Karmelowy Jasny 0,4kg

Special B 0,1kg

Black 0,05kg - dodany na ostatnie 10 minut zacierania

 

Zacieranie:

Zasyp prz 65°C.

63°C - 50'

72°C - 10'

mash out - 78°C

 

Filtracja / Wysładzanie:

Wysładzanie do objętości 23 litrów.

 

Gotowanie:

60 minut

 

Chmielenie:

Challenger 30g - 60'

Fuggles 10g - 15'

Fuggles 10g - 10'

Challenger 20g - 5'

 

Drożdże:

Newcastle Dark Ale zadane w temp. 24°C

 

Fermentacja burzliwa:

Po 4h drożdże wystartowały - szybko. Przez całą noc bąblowało jak szalone przy temp. 22°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #12 "Amarillion" Single Hop 18l, 15,5Blg

 

(Warka #11 to brewkit zrobiony "na zlecenie", więc tego nie liczę)

 

Single Hop z wykorzystaniem chmielu Amarillo.

 

Zasyp:

Pilzneński 2,5kg

Pale Ale 2kg

Karmelowy Jasny 0,5kg

Bursztynowy 0,1kg

 

Zacieranie:

Zasyp przy 70°C

66°C - 60'

72°C - 10'

78°C - mash out

 

Filtracja / Wysładzanie:

Do uzyskania 23 litrów brzeczki słodkiej.

 

Gotowanie:

60 minut

 

Chmielenie:

Amarillo 40g - 60'

Amarillo 30g - 30'

Amarillo 20g - 15'

Amarillo 10g - 0'

 

Drożdże:

Belgian Ale zadane w 25°C, wystartowały po 3h od zadania

 

Planowane chmielenie na zimno 60-80g Amarillo, jeszcze się zastanawiam :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.