Skocz do zawartości

Browar Piekarczyk


Niph

Rekomendowane odpowiedzi

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do warki nr 1 to się nie wypowiem, bo nie znam tych symboli. Warka nr 2 to na pewno nie jest Pale Ale tylko prawie APA ale na to drugie za mało chmieli dałeś.

Co do trzeciej warki to drożdże WB06 są dobre tylko mocno wymagające, mi wyszła na nich 1 dobra pszenica na 4 uwarzone. Ale to mój błąd.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#1 Słodki Czarnuch - 23 marca '13

 

1 Ekstrakt słodowy ciemny WES

1 Piwo domowe - stout WES

1 Piwo domowe - ciemne WES

20 litrów brzeczki, 19 Blg, S-04

 

Butelkowane 10 kwietnia, 6,5 Blg + 500g laktozy, + 85g sacharozy (za mało, słabe nagazowanie) EDIT po dłuższym czasie ładnie się dogazowało.

Obecny octan etylu, prawdopodobnie skutkiem nienatlenienia brzeczki.

 

EDIT 29 czerwca

Właśnie otworzyłem butelkę Słodkiego Czarnucha - piwo się ładnie nagazowało, tak jak miało być :) Po nalaniu pojawia się bursztynowa piana, co prawda grubopęcherzykowa i zaraz znika, ale i tak jestem z niej dumny ;)

Edytowane przez Niph
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#2 Pale Ale - 9 czerwca '13

 

3 kg słód pils Strzegom

1,5 kg monachijski Strzegom

450 g bursztynowy Strzegom

 

Zacierane infuzyjnie 60 min 68 st.

 

chmiele:

marynka 15g - 60 min

mosaic 5g - 15 min

mosaic 20g - 10 min

 

20 IBU

 

drożdże S-04

 

Wyszło 26 litrów 13 Blg - > wydajność 90%

 

Odfermentowało do 3 Blg - a miało być na słodko...

 

Poszło do 29 czerwca butelek z dodatkiem 160g cukru.

 

 

Piwo z którego zdecydowanie nie jestem zadowolony. Aromatu mosaica praktycznie w ogole nie ma, wyszło jakieś takieś ale. Na dodatek piwo stało przez dłuższy czas w pokoju w którym w czasie upałów było ponad 30 stopni, i moim zdaniem pachnie, ale też smakuje, po czymś takim gotowanym bobem, ochyda :D

Edytowane przez Niph
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#3 Hefe-Weizen - 14 czerwca '13

 

1,3 kg pils Strzegom

2,6 kg pszeniczny Strzegom

 

45 st - 15 min (początkowo ciut wyższa, za wysoka byłą przy wsypywaniu słodów)

55 st - 15 min

62 st - 40 min

72 st - 40 min

78 st - mash out

 

Filtracja przebiegłą sprawnie, bezproblemowo, aczkolwiek za dużo wysłodziłem troszeczkę.

 

Gotowane 80 minut

 

Chmielenie:

25g lubelski - 60 min

 

10 IBU

 

23,5l brzeczki, 11 Blg (85% wydajności)

 

Drożdże WB-06

 

Odfermentowało do 2 Blg

 

Poszło 30 czerwca do butelek z 220g cukru.

 

 

Piwo wyszło całkiem całkiem, aromat niestety bardzo słaby, bananów praktycznie w ogóle nie ma (goździki nie wiem czy są, wiele pszenic wypiłem i dalej nie mam pojęcia jak one pachną...). Niestety przegazowany, schłodzony z butelki nie wychodzi, ale jest problem z nalaniem (chyba że ktoś lubi mieć cały kufel piany, dosłownie). Za to piana jest moim zdaniem bardzo fajna, drobna, gęsta, dość wolno opada :D

W smaku orzeźwiające, ciut wodniste, lekko kwaskowate.

Edytowane przez Niph
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#4 Weizen bzowy - 21 lipca '13

 

1,2 kg pils Strzegom

2,4 kg pszeniczny Strzegom

 

Zapisy czasów podaje z pamięci, bo nie zanotowałem, ale z tego co pamiętam skróciłem, w porównaniu do #3 tylko przerwę scukrzającą, o ile sę nie mylę do 5 minut.

 

 

45 st - 15 min

55 st - 15 min

62 st - 5 min?

72 st - 40 min

78 st - mash out - < zapomniałem o nim :D

 

Chmielenie:

24g lubelski 3,8% - 60 min

 

Dodatkowo do gotowania na 5 minut dołożone mrożone kwiatostany bzu czarnego, mniej więcej 100 sztuk (ok 400g).

 

Drożdże WB-06, gęstwa po #3.

 

17,5l brzeczki, 11blg

 

Odfermentowało do 3 Blg, rozlew 11 sierpnia z dodatkiem 130g sacharozy (czyli 3 v/v; 3,5 v/v w weizenie poprzednim to było troszkę za dużo)

 

 

Pierwsza degustacja 17 sierpnia - piwo nagazowane, lekko, więc pewnie jeszcze dogazuje. Piana tragiczna, dość gruba, znika momentalnie. Aromat mnie zaskoczył, są lekkie banany! Bzu za bardzo nie ma. W smaku bardziej gorzkie od #3, bez lekko wyczuwalny. Mam nadzieje że bzowatość wzmocni się z czasem.

Edytowane przez Niph
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#5 Foreign Extra Stout (Sweet) - 26 lipca '13

 

3 kg Pils Strzegom

2 kg Monachijski II Strzegom

1kg Monachijski I Strzegom

500g Karmelowy ciemny Litovel

500g Płatki owsiane błyskawiczne

250g Płatki orkiszowe błyskawiczne

200g Aroma Castle

 

150g Czekoladowy 1200 Strzegom

150g Pszeniczny czekoladowy Weyermann

 

500g laktozy - do dodania przy rozlewie

 

 

 

68 st - 60 min

72 st - 25 min + 5 min ze słodami czekoladowymi

Mash out - Zapomniałem :D

 

 

Chmielenie:

Perle 9,4% 25 g 60 min

Perle 9,4% 15 g 10 min

 

Drożdże (rehydratowane) - M03

 

 

Oczywiście, o natlenieniu brzeczki przypomniało mi się dzień później (spieszyłem się na koniec).

 

Uzyskałem ok 21 litrów, 20 Blg.

Liczyłem na piwo czarne, wyszło jednak ciemnobrązowe.

 

 

 

Generalnie nie miałem możliwości obserwacji początku fermentacji, ale w baniaku ok 35 litrów (18-19 st C) mam pokrywkę ubrudzoną pianą, więc impreza była niezła. Ciekawie wygląda brzeczka wirująca w fermentorze.

 

 

 

Piwo spleśniało w baniaku :D

Edytowane przez Niph
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#6 Robust Porter - 13 sierpnia '13

 

4 kg Pale Ale Strzegom

1 kg Monachijski II Strzegom

350 g Karmelowy 600 Strzegom

200 g Aroma 100EBC Castle

200 g Crystal 150EBC Castle

200 g Specjal B Castle

100 g Czekoladowy Ciemny Strzegom

 

52 st - 5 min

64 st - 45 min

72 st - 35 min

mash out

 

 

 

Chmielenie:

Pilgrim 11,2%

20g - 60 min

25g - 15 min

30g - 0 min

 

Drożdże - S-04

 

Brewtarget wyliczył mi 93% wydajności... Przez to musiałem troszkę zwiększyć ilość chmielu.

 

25l brzeczki, ok 15,5 Blg

 

Odfermentowało do 5 Blg.

 

 

Rozlew 25 września.

Edytowane przez Niph
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#7 Roggenbier - 15 sierpnia '13

 

2,5 kg Żytni Weyermann

1,8 kg Monachijski I Strzegom

500 g Pszeniczny Strzegom

200 g Special B Castle

100 g Pszeniczny czekoladowy Weyermann

 

68 st - 60 min

mash out

 

 

Chmielenie

Perle 9,4%

15g - 60 min

15g - 10 min

 

Drożdże - M20

 

 

Filtracja - katorga :D

Ale jakoś się udało...

Na dodatek brewtarget miał wpisane ektraktywność żytniego na 65%, więc troszkę się zdziwiłem gdy przed gotowaniem wyszło 11 zamiast 14 Blg :D

I znowu wszystko trzeba było zmieniać - skutek - ok. 27l, 13 Blg.

 

Odfermentowało do ok 5 Blg. Osadu zostało jakieś 5 litrów w baniaku.

Zabutelkowane 20 listopada z dodatkiem 190g sacharozy.

Edytowane przez Niph
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#8 Single Hop APA - 15 sierpnia '13

 

3 kg Pale Ale Strzegom

1 kg Monachijski II Strzegom

250 g Kasza manna błyskawiczna

100 g Karmelowy 600 Strzegom

 

68 st - 45 min

72 st - 15 min

mash out

 

 

chmielenie:

Calypso 15%

10g - 60'

10g - 30'

20g - 10'

30g - 0'

30g - na zimno (na przedłużoną burzliwą?)

 

Drożdże - Wyeast 1272 American Ale II - trzecie pokolenie

 

23 litry, 11,5 Blg

 

4 września zlane na chmielenie na zimno, zeszło do ok 3 Blg.

22 września zabutelkowane ze 130g cukru, Blg bez zmian.

Edytowane przez Niph
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#9 Belgian Dubbel - 16 sierpnia '13

 

3,5kg Pils Strzegom

0,5kg Abbey Castle

0,5kg Monachijski I Strzegom

0,5kg Pszeniczny Strzegom

0,2kg Special B Castle

0,2kg Aroma 100 Castle

0,2kg Cara Ruby 50 Castle

 

Plus 0,5kg syropu cukrowego karmelowego (własna produkcja)

 

 

52 st - 10'

64 st - 20'

72 st - 40'

mash out

 

 

Chmielenie:

Perle 9,4% - 20g - 60 min

Styrian Goldings 4,4% - 15g - 15 min

 

Drożdże WLP500 Trappist Ale

 

 

24 litry, 16 Blg

 

Zeszło do 4 Blg.

 

Rozlew 1 listopada z dodatkiem 130g sacharozy.

Edytowane przez Niph
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#10 Dunkelweizen - 17 sierpnia '13

 

2,7kg Pszeniczny Strzegom

1,1kg Monachijski II Strzegom

0,3kg Bursztynowy Strzegom

0,2kg Cara Ruby Castle

0,2kg Crystal 150 Castle

70g Karmelowy Ciemny Strzegom

50g Pszeniczny Czekoladowy Castle

 

44 st - 20'

64 st - 40'

72 st - 20'

 

Chmielenie:

Lubelski 3,8% 25g 60 min

 

Drożdże M20

 

22,5l, 13 Blg

 

Rozlane 7 stycznia 2014 :D z dodatkiem 170g sacharozy. Zeszło do 4 Blg.

Edytowane przez Niph
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Rozlewałem dzisiaj dubbla, i miałem kilku fajnych pomocników :D

Oto jeden z nich:

 

IMGP7690.JPG

 

Teraz siedzą w piwnicy i pilnują mojego piwa :D

Edytowane przez Niph
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.