Jump to content
Sign in to follow this  
szymin72

Temperatura refermentacji.

Recommended Posts

Czy po 4 dniach refermentacji w temperaturze 22°C, można już butelki przechowywać w chłodniejszych pomieszczeniach o temperaturze miedzy 5°C a 15°C ? (chodzi o brewkit).

Share this post


Link to post
Share on other sites

IMO jak najbardziej, Kunze podaje iż temperatura refermentacji powinna być kilka stopni niższa niż podczas fermentacji cichej.

Poza tym piwo w niższej temperaturze jest bardziej stabilne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę, że temat wart jest dyskusji, bo jest w nim sporo niewiadomych:

 

Co do Ale:

Nagazowywanie musi sie odbywać w temperaaturze w której drożdże są jeszcze aktywne, min. 15-16*, ale inni twierdzą, że w wyższej, żeby nagazowanie odbyło sie możliwie najszybciej. Np. browary belgijskie robią to w specjalnie ogrzewanych pomieszczeniach 24-28*. Piwo gazuje sie 1-3 tygodnie.

 

Kondycjonowanie: wydaje się, że po nagazowaniu można je przechowywać w dowolnie niskiej temperaturze, ale są też głosy, że w nie za niskiej, bo drozdże jeszcze muszą działać

 

Co do Lagerów:

Gazować nalezało by w temperaturze fermentacji 5-10*. Raczej nie niżej, bo będzie to trwać za długo. Ale są też inne głosy:

- że należy potrzymać ze 3 dni w temp. pokojowej, żeby drozdże zdążyły zacząć pracę

- że można gazować w temp. pokojowej, o ile użyto glukozy

- że w ogóle mozna gazować w temp. pokojowej

 

Kondycjonowanie lagerów - na pewno najlepsza temperatura to okolice 0*

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli jednym słowem można przechowywać w niższej temperaturze i nie powinno to żle wpłynąć na smak piwa. Jedynie może, ale wcale nie musi byc słabo nagazowane.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Myślę, że temat wart jest dyskusji, bo jest w nim sporo niewiadomych:

 

Co do Ale:

Nagazowywanie musi sie odbywać w temperaaturze w której drożdże są jeszcze aktywne, min. 15-16*, ale inni twierdzą, że w wyższej, żeby nagazowanie odbyło sie możliwie najszybciej. Np. browary belgijskie robią to w specjalnie ogrzewanych pomieszczeniach 24-28*. Piwo gazuje sie 1-3 tygodnie.

 

Kondycjonowanie: wydaje się, że po nagazowaniu można je przechowywać w dowolnie niskiej temperaturze, ale są też głosy, że w nie za niskiej, bo drozdże jeszcze muszą działać

 

Co do Lagerów:

Gazować nalezało by w temperaturze fermentacji 5-10*. Raczej nie niżej, bo będzie to trwać za długo. Ale są też inne głosy:

- że należy potrzymać ze 3 dni w temp. pokojowej, żeby drozdże zdążyły zacząć pracę

- że można gazować w temp. pokojowej, o ile użyto glukozy

- że w ogóle mozna gazować w temp. pokojowej

 

Kondycjonowanie lagerów - na pewno najlepsza temperatura to okolice 0*

Przypuszczam, że ilu piwowarów tyle metod. Do refermentacji stosuję glukozę. Piwa górnej fermentacji trzymam w temp. pokojowej czasmi trochę niższej. Dolniaki po zabutelkowaniu idą do chłodni i tam leżakują prawie do końca swojego istnienia. Temp. mam 5 °C więc nagazowanie trochę trwa. Praktycznie po 2 miesiącach można piwo kosztować, ale ja jestem cierpliwy więc czekam 3 miesiące. JK

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nagazowywanie musi sie odbywać w temperaaturze w której drożdże są jeszcze aktywne, min. 15-16*, ale inni twierdzą, że w wyższej, żeby nagazowanie odbyło sie możliwie najszybciej.

To znaczy jak mam burzliwa na 20 st, potem cichą na 16 st, to jak zleje do butelek to mam je trzymac w temp. ponad 20? czy juz moge w 16...

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja wszystkie swoje warki ( same gorniaki ) po butelkowaniu trzymam w temperaturze 20C i jakos uszczerbku na tym nie doznalem nie ma piwa ktore jedno jest gorsze drugie lepsze, jedno mniej gazowane drugie bardziej. bimbrowych posmakow tez nie doznalem. mysle ze z temperatura nie ma co sie bardzo spinac. przy gorniakach 18-22 to raczej optymalne temp. tak bynajmniej wnioskuje narazie z mojego jak narazie niestetety ubogiego doswiadczenia.

pozdrawiam !

Share this post


Link to post
Share on other sites
ja wszystkie swoje warki ( same gorniaki ) po butelkowaniu trzymam w temperaturze 20C i jakos uszczerbku na tym nie doznalem nie ma piwa ktore jedno jest gorsze drugie lepsze, jedno mniej gazowane drugie bardziej. bimbrowych posmakow tez nie doznalem. mysle ze z temperatura nie ma co sie bardzo spinac. przy gorniakach 18-22 to raczej optymalne temp. tak bynajmniej wnioskuje narazie z mojego jak narazie niestetety ubogiego doswiadczenia.

pozdrawiam !

temperatura przechowywania po butelkowaniu jest jednym z ważniejszych czynników wpływających na starzenie się piwa. szybkość zachodzących w piwie reakcji chemicznych (oksydacja itp) podwaja się przy zwiększeniu temperatury o każde 10C. i imho trzymanie w 20 stopniach to nie najlepszy pomysł.

 

jeśli szybko pijesz to nie zauważysz wpływu tych 20 stopni, jeśli ma poleżeć dłużej to lepiej trzymać w chłodzie (lodówka, piwnica).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja wypowiedz dotyczyla raczej ( wiem moj blad - malo sprecyzowalem wypowiedz ) takich sytuacji, ze ludzie nie moga akurat trzymac w innych temp nic te pokojowe czyli 19-22°C. Chcialem powiedziec by po prostu nie martwili sie za bardzo i nie bali o to ze cos sie stanie zlego po 2-3 miesiacach. ja np nie mam a raczej NIE MAM mozliwosci trzymania w innej temp i koniec i kropka, dlatego nie zamierzam sie tym przejmowac ani martwic. Piw nie bede lezakowal dluzej nie 5-6 miesiecy wiec nic zlego stac sie nie powinno. Moze sie myle ? jesli tak to prosze o sprostowanie.

pozdrawiam !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zrobiłem tak. Parę szt. zostawiłem w tem. pokojowej ok 20 °C , a część leżakuje w tem. niższych (tzw. piwniczno-garażowych). Zobaczymy jaki będzie efekt. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

I jaki jest efekt trzymania górniaka w ~20st. C a jaki w niższych? W tej chwili mamy mroźną zimę w Trójmieście(po minus kilkanaście i temperatura w mojej piwnicy jest bliska zeru) i nie wiem czy jak wrzucę moje roggenbier do takiej temperatury po fermentacjach w temp. 19-20st. C czy piwa się nagazuje w ogóle?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ART200: Myślisz, że mogę przetrzymać je +/- 2 tygodnie do nagazowania w mieszkaniu a później wrzucić do piwnicy do przechowywania?

Edited by PiwowarTomek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślisz, że mogę przetrzymać je +/- 2 tygodnie do nagazowania w mieszkaniu a później wrzucić do piwnicy do przechowywania?

Nawet jest to wskazane :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja większość piw przetrzymuję w domu, w temperaturach pokojowych, ale część wywożę do piwnicy u teściowej. Po paru miesiącach to są zupełnie inne piwa - oczywiście ze wskazaniem na te leżakowane w niższej temperaturze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jesli refermentujesz piwa to najlepiej to robic w temp o pare stopni wyzszej niz przebiegala temp fermentacji burzliwej. a wiec dla gorniakow to bedzie 20+;) nastepnie po nagazowaniu wrzucasz wszystko do piwniczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.