Skocz do zawartości
zasada

zasadniczo browar / browary maltańskie

Rekomendowane odpowiedzi

Browar nazywa się zasadniczo, bo jest to zarówno wariacja na temat mojego nazwiska/ nicku, jak i wyraz faktu, że do browaru (także kuchenno - mieszkaniowego) w pełnym tego słowa znaczeniu droga jeszcze długa. Długa zarówno w rozumieniu sprzętu (co akurat najłatwiej się nadrabia), wiedzy (uzupełnianie jej nie jest aż tak ciężkie) i umiejętności (co najtrudniejsze).

Wyposażenie na Q1-2017:
- HERMS: HLT-KEG 30 l, MT-KEG 50 l,
- garnek z KEGA 50 l,
- garnek ze stali nierdzewnej 50 l,

- elektryczny "kociołek z Lidla" Silvercrest ca. 27 l - z mieszadłem,
- garnek emaliowany 30 l,

- garnek ze stali nierdzewnej 15 l,

- garnek ze stali nierdzewnej 15 l z wkręconym kranem i dopasowanym hopstoperem,
- cztery grzałki zanurzeniowe o mocy 1600W każda,
- lodówki turystyczne 15, 25, 42 litra. 15 l z wkręconym kranikiem i wkręcanym oplotem, 42 l z filtratorem z rurek na dnie,
- kapslownica Eterna.

Warzone na zestawie kociołek Lidla, garnek emaliowany 30 l, lodówka turystyczna etc. w mieszkaniu
#1 lager Coopersa (wypite),
#2 stout Bremakera (wypite),
#3 ale schwarz (wypite),
#4 zasadniczo AIPA (wypite),
#5 Pszecifica - Hefe weizen (wypite),
#6 C-C-C-Carne Auto - zasadniczo CDA (wypite)
#7 Disko Panx - wychodząc od Punk IPA (wypite),
#8 Bock of B'klyn vol.1 - wariacja na temat TAP 5 (wypite),
#9 Ale jesień (kanał),
#10 zasadniczo lager dwa (wypite),
#11 koźlak (wypite),
#12 Wszechkoźlak - podwójny pszeniczny koźlak (wypite),
#13 Zgorzkniały ordynus - ordinary btter (wypity),
#14 Łoś ESB (wypite),
#15 Pale Ale NZ (wypite),
#16 Amber Ale NZ (wypite),
#17 AmWheat (wypite),
#18 Szósteczka - wielozbożowe (wypite),
#19 Ciężki Szkot (wypite),
#20 Hefeweizen (wypite),
#21 Yakima Pale (wypite),
#22 Yakima Black aka Wolverine CDA (wypite),

Warzone na zestawie kociołek Lidla, garnek emaliowany 30 l, lodówka turystyczna etc. w sali na os.Maltańskim
#23 Po Bie Weizen - weizen niskoalkoholowy (wypite),
#24 Hefeweizen (wypite),
#25 Full Aroma Hops - Maltańskie (wypite),
#26 Bock o' Bklyn 2 (wypite),
#27 Koźlak Cholerderski (wypite),

Browary Maltańskie - warzone na zestawie Herms HLT KEG 30 l, gar zacierny KEG 50 l, gar warzelny 50 l. w sali na os.Maltańskim
#1a OstatkowyPale Ale, #1b OstatkowyBitter (wypite),
#2a SylwestrowyPale Ale, #2b SylwestrowyBitter (wypite),
#3 BPA T-58/ Wyeast 1214 - (wypite),
#4 DUB BELL (wypite),
#5 Blady Sezon - BPA vs Saison (wypite),
#6 Belgijski Weizen (72% planu) (wypite),
#7 Maltańska jedenastka (wypite),
#8 NZ Pale Ale (wypite),
#9 Schrack-Weizen (wypite), #10 Śmieciuch (kwas), #11 Amber Ale NZ (wypite),

#12 SMaSH Sybilla-Monach (wylane),
#13 Ordinary Bitter (wypite/ wylane),
#14 nisko-ALE-koholowe (wypite),
#15 Zaorany bitter (wypite);
#16 Para-porter (wypite);
#17 Mini-para-porter (wypite);
#18 Weizen (wypite);
#19 Weizenbock (butelki);
#20 Zmutowany bitter (wypite),
#21 Maltańska Jedenastka 2 - SMaSH pilzneński vs Oktawia (wypite),
#22 Bitter SMaSH pale ale vs fuggles (wylane),
#23 Sahti (wylane),
#24 Wędzony koźlak (butelki),
#25 AmWheat/ US Weizen (wypite),
#26 Wheat Ale (wypite),
#27 SMaSH Pils(a)Sybilla (wypite),
#28 SMaSH Monach(a)Sybilla (butelki),

#29 SMaSH Pils(a)Oktawia (wypite),

#30 Wheat Ale (wypite),

#31 Szreniawskie - polski bitter/ polski ale (wypite),

#32 Bezstylowe ale (butelki),

#33 Pszeniczny lager (butelki),

#34 Porter Maltański (butelki).

Zasadniczo browar wersja 2.0, w nowym mieszkaniu, pod okiem żony. 15 litrowa lodówka turystyczna z filtratorem z oplotu, 2 garnki 15 l.
#28 Bezglutenowe (wypite),
#29 Podwędzone Ale (wypite),
#30 BPA DWA (wypite),
#31 Ale Schwarz #2 (wypite),
#32 PPA SMaSH Maris Otter vs Sybilla (wypite/wylane), #32B jak Brudas (wylane),
#33 BAJŻEL (wypite),
#34 Ordinary Bitter - SMaSH halcyon pale ale (a) motueka (wypite),
#35 Best bitter - Zmutowany bitter 2 (wypite/wylane),
#36 Brexit Barleywine (butelki),
#37 Lekki Szkot (wylane),
#38 Pszeniczne APA (wypite),
#39 Barleywine 2 Ciężki Szkot 2 (butelki),
#40 Gulden Draak Klon (butelki),
#41 Goła baba ekstra (wypite),

#42 PL: Premium Lager (wypite/ wylane),

#43 Best Bitter (wylane),

#44 W stronę Monachium/ Koźlak Bezstylowy, ciemny, słodki (butelki),

#45 Leniwy Bitter (wypite/ wylane),

#46 Ale Schwarz #3 (wylane),

#47 Weizen (wypite),

#48 /80/ Bock of B'klyn 4 (butelki),

#49 Ale Schwarz #4 (skisło przed warzeniem),

#49 /81/ Podwędzane ale #2 (butelki),

#50 /82/ Red Rye Ale (wypite),

#51 /83/ SMaSH Pils (a) Nelson (butelki),

#52 /84/ Ale Schwarz #4 (butelki),

#53 /85/ Gry set (butelki),

#54 /86/ Gry Set 2 (butelki),

#55 /87/ Peel ale lot (butelki),

#56 /88/ Gry Set 3 (butelki),

#57 /89/ Bouli Bastard (butelki),

#58 /90/ Peel Ale Lot #2 (butelki),

#59 /91/ Zmutowany Bitter 3 (butelki).

Edytowane przez zasada
uzupełnienia

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#1 Brewkit Coopers Lager.

Początek przygody opisany szczegółowo w trzech wpisach blogowych: 1 - czyli przelot, 2 - czyli 5 BLG, 3 - czyli blisko końca.

zasadniczo-lager.jpg

 

Zabrakło wpisu ostatniego, dotyczącego rozlewu i efektu końcowego.

Nie ma sensu chyba wymyślać po fakcie, jedno jest pewne, już w pierwszym rzucie piwo się udało i przyniosło kilka ważnych lekcji.

1. Zbyt wysoka temperatura fermentacji (okolice 20) nie spowodowała tragedii, piwo dostało trochę owocowego aromatu.

2. Chmielenie na zimno dało bardzo dobry efekt, ale brak pończochy przyczynił się do dużych strat w brzeczce.

3. Gdyby ekstrakty były tańsze...

4. Częstowani amatorzy piw koncernowych byli wniebowzięci.

5. Piwo rozeszło się bardzo, bardzo szybko. Pojedyncze egzemplarze wyleżały swój miesiąc - a te pite po półtora były fenomenalne.

 

edit:

Zdj1190cie0306_zps6ecf5c08.jpg

Edytowane przez zasada

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#2 Brewmaker Irish Velvet Stout Brewkit

Nic szczególnego, brewkit jak brewkit, odnotowuję jedynie dla kompletności. Notatki zgubiłem, nawet planowanego ABV na pseudoetykiecie nie umieściłem

Jedna uwaga, piwo niemal dwa miesiące po rozlewie nadal niespecjalnie smaczne - zbyt wytrawne, kwaskowe niemal.

Zapach w porządku, nie wydaje się zepsute, jednak testuje moją cierpliwość - wylądowało w piwnicy, gdzie ciężej schodzić po próbkę - jest zatem szansa na to, że dojrzeje.

rect2996-6_zpscea19a38.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#3 Ale Schwarz - pierwsze z zacieraniem!

 

Poniższe notatki zostały wyeksportowane z programu qbrew - ręcznie spolszczałem co trzeba

-----------

Nastaw: 20.00

Gęstość poczatkowa: 1.046 OG = ca. 11,5 BLG

Planowana goryczka: 28 IBU

Planowany kolor: 28° SRM

Zakładana gęstość końcowa: 1.011 OG = ca. 2,8 BLG

Alkohol objętościowo: 4.4%

Alkohol wagowo: 3.5%

 

Zasyp:

 

Belgian Special "B" 0.35 kg

Carafa III malt 0.15 kg

German Munich 2.00 kg

German pilsener 1.50 kg

 

 

Chmielenie:

Saaz 20.00 g, granulat, 10 minut

Saaz 40.00 g, granulat, 30 minut

Saaz 40.00 g, granulat, 60 minut

 

 

Założenia:

Miał to być czeski ciemniak celowany w okolice 10°Blg skompilowany z kilku receptur z forum piwo.org

W związku z opieszałością moja i sklepu oraz wzrostem temperatury w ostatniej chwili zmieniłem drożdże na górniaki.

 

Notatki i uwagi:

11.05.2013

4 kilo zasypu, 3,5 * więcej wody czyli 14 litrów w garnku podgrzanej do temperatury 72°C

Słody zadałem razem mieszając i w sumie nie miałem problemu z utrzymaniem temperatury 68°C - mierzyłem co kilkanaście minut.

Po upływie ok. 40 minut zrobiłem próbę jodową - na oko wynik był właściwy, brak wybarwienia. W związku z obecnością carafy nie było to jednak tak bardzo widoczne (Uwaga 1: dodawać ją po próbie jodowej). Zacier jeszcze około 20 minut pozostał w tej temperaturze.

Przetransportowany do fermentowa z filtratorem z oplotu, ustał się najpierw 20, następnie przy każdym dodatku wody circa 15 minut.

Do wysładzania na raty wykorzystałem 10 litrów w porcjach 4 l, 3 l, 3 l każdorazowo zawracając pierwsze 1,5 - 2 litry filtratu i mieszając zawartość fermentora. (Uwaga 2: wydaje mi się, że dużo zostało w młócie, następnym razem warto sprawdzać BLG wysłodzin)

Gęstość brzeczki mierzona po wysładzaniu wyniosła 10BLG w T=40°C co przekłada się na około 11,5 po korekcie temperatury do 20°C

 

Podczas chmielenia brzeczka bardzo długo nie wrzała, konieczne było ustawienie nie jednego a dwóch palników, po godzinnym gotowaniu bez pokrywki i przyjmowaniu kolejnych dawek chmielu osiągnęła 12 BLG w T=55°C co przekłada sie na około 15,1 po korekcie temperatury do 20°C. Po dodaniu około 10l, uzyskałem 20 l brzeczki o BLG 10, chłodzenie niestety odbywało się naturalnie, próby odpięcia węża pralki nie powiodły się. Podczas przelewania działy się cuda, wężyk zachowywał się jak wąż latał, spadał. Kretyńsko wybrałem miejsce akcji - balkon. (Uwaga 3: infekcja to nie tylko taki pankowy zespół...)

 

Zadałem drożdże Safale - US 05.

 

22.05.2013

Dwa tygodnie właściwie bezobjawowej (nie bulkało, bardzo delikatny zapach rodzynek) fermentacji burzliwej przyniosły odfermentowanie niemal do zera.

 

25.05.2013

Zlanie na cichą, zebranie gęstwy.

 

Generalnie błąd na błędzie i pomijając uwagi z tekstu to:

- Brak sprawdzenia chłodnicy wcześniej niż w trakcie gotowania,

- Zbita menzurka od aerometru powodowała konieczność zlewania każdorazowo około 400 ml do pomiaru i utrudnia wiarę w pomiar (odfermentowanie do zera?),

- Duże ryzyko infekcji związane z przelewaniem ciepłej brzeczki na balkonie.

 

Strach o infekcję wynikający z ww. po próbowaniu piwa zniknął, butelkowanie 31.05.2013 do refermentacji ok 0,25 ml syropu cukrowego z 75g cukru białego na 19l brzeczki - czyli planowane nagazowanie poniżej widełek stylu w związku ze strachem przed granatami.

#03 Ale Schwarz

Edytowane przez zasada

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

edytowane w trakcie warzenia

Plan na sobotę uległ zmianie: zasadniczo AIPA

 

Słody:

Pilzneński 3.5 kg

Monachijski 2.5 kg

Special B Malt 0.25 kg

 

Chmiele - granulat:

60 minut: Amarillo 10 g, Cascade 10 g, Citra 10 g

40 minut: Amarillo 10 g, Cascade 10 g, Citra 10 g - zgodnie z sugestią bambo-5 i przepisem z wiki, zmienione na 30

20 minut: Amarillo 10 g, Cascade 10 g, Citra 10 g - zgodnie z sugestią bambo-5 i przepisem z wiki, zmienione na 10

Zgodnie z sugestią bambo-5 i przepisem z wiki, dodany flame out: Amarillo 10 g, Cascade 10 g, Citra 10 g

 

Cicha: Amarillo 10 g, Cascade 10 g, Citra 10 g

 

 

Drożdże: WLP 007

 

Brewtarget w opcji idealnej wylicza następująco:

Ilośc brzeczki przed gotowaniem: 23,47 l

Początkowe BLG; 16,1

Końcowe BLG: 4,2

Docelowa wielkość warki: 18,93 l

ABV: 6.4%

EBC 27.8 (Morey)

IBU 67.1 (Tinseth)

 

Planowane zacieranie jednotemperaturowe, 65 - 68°C

Zacieranie to był koszmar. Termometr wskazywał 70°C i po dodaniu słodu nie opadła.

Wierząc świeżo kupionemu urządzeniu nie podgrzewałem, tylko co jakiś czas mieszałem i sprawdzałem temperaturę.

Po 40 minutach, jodyna wybarwiła się na czarno, po 60 minutach tak samo, po półtorej godziny na szaro, po 2h w garze i deklarowanej temperaturze 70°C warstwa zgromadzona na wierzchu nie zmieniła barwy jodyny.

Przeniesienie do filtracji i tragedia - leci mleko. Dodałem wody do wysładzania i dopiero wtedy kolega wspierający mnie sprawdził termometr i okazało się, że pokazuje 68 nawet pozostawiony na stole w wietrzonym pokoju.

Całość (wraz z woda do wysładzania) wróciło do gara, zostało podgrzane aż zwykły termometr spirytusowy pokazał temperaturę 68°C, która była utrzymywana przez jakieś 40 minut z dwoma podgrzaniami. Próba jodowa jednoznacznie negatywna, zero wybarwień. Filtracja z minimalnym (2l) wysładzaniem dała około 18 litrów o 16 BLG.

 

 

Jako żółtodziób, jestem oczywiście otwarty na uwagi, pomysły i połajanki.

 

edit: 18.06

Po tygodniu + 1 dniu gęstość spadła do 3,5 BLG, po tygodniu + 2 dniach, gęstość spadła do 3 BLG.

Ładny zapach, smak i kolor próbki (jaśniejszy niż planowany),

 

edit: 19.06

Po tygodniu + 3 dniach nadal 3 BLG, więc przelałem na cichą z założoną wcześniej ilością chmieli. Zaraz biorę się za odzyskiwanie gęstwy.

 

 

edit: 25.06

Po cichej BLG spadło do 2 a ja źle zlewając (bez pończochy), i dodając około 0,3 l syropu z 56 g cukru zabutelkowałem 13 litrów.

Ilość cukru wymierzyłem wg. http://hbd.org/cgi-b...widgets/bp.html

Zielone piwo nie jest smaczne, goryczka ściągająca, nie wiem - do spróbowania zostały końcówki z osadem chmielowym więc może to dlatego. Albo związane z wysoką temperaturą fermentacji - kolejna nauczka. Ostatni raz robię cokolwiek przy piwie z doskoku, w ciągu tygodnia pracy, bez dużej ilości czasu - weekendu. Zero frajdy, dużo nerwów.

 

edit: 29.06

Oczywiście nie wytrzymałem i musiałem odbić pierwszą butelkę. Już kilka dni w spokoju pozwoliło troszeczkę się ułożyć, brak tego ściągania wspomnianego powyżej, owoce zarówno z chmielu jak i zbyt wysokiej temperatury fermentacji. Generalnie jaram się.

#04 zasadniczo aipa

post-6077-0-58878900-1372496819_thumb.jpg

Edytowane przez zasada

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
ja bym na twoim miejscu pokombinował z innym chmieleniem bo to jest średnie

Sugerujesz inne czasy, inne gramatury czy inne gatunki?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

odmiany są spoko myśle na te piewsze chmielenie zostawiłbym tylko amarillo bo jednak w moim odczuciu najbardziej goryczkowa (chyba ze zamieniłbyś na coś typu chinook), ostatnie chmielenie przesunąłbym na później i rozbił na dwa. np. 10 i 1 minuta. chmielenie z 40 w sumie też można dac bardziej "na smak" w 30 minucie. Popatrz gdzieś na forum jakies receptury bo moim zdaniem z tego chmielenia można osiągnąć więcej. Na zimno może 2 odmiany zamiast 3?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
...

Jedna z wersji roboczych zakłada na 60 tylko Citrę, z 30 minut też jest wariacja.

Jeszcze z 15h do chmielenia, na pewno będę rozpisywał różne układy jeszcze podczas filtracji.

Dzięki za odzew, pozdrawiam, toast single hopami Brewdoga za powodzenie wznoszę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na sobotę planuję #5 Pszecifica

Słody:

2,5 kg słodu pszenicznego

1,5 kg słodu Maris Otter

Chmiele:

10 g Pacifica 5,2 AA granulat 60 minut

10 g Pacifica 5,2 AA granulat 10 minut

10 g Pacifica 5,2 AA granulat 5 minut

10 g Pacifica 5,2 AA granulat 0 minut

Drożdże:

Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen

 

Brewtarget w opcji ideal wylicza:

Początkowe BLG = 11.3

Końcowe BLG = 2,9

Goryczka = 11,2 IBU

ABV = 4.4%

Barwa 7,7 EBC

 

Według planu 14 litrów wody zaciernej i około 11 litrów do wysładzania

Patrząc na przepis Anteksa z Wiki, planuje taki sam schemat zacierania:

45°C - 15 min / 55°C - 15 min / 62°C - 40 min / 72°C - 40 min

 

Ponieważ boję się, że nie utrzymam alternatywnie rozważam taki ze znalezionego w sieci przepisu na klon Schofferhoffera:

50°C – 30 min / 68°C – 30 min

 

Stanęło na zacieraniu wg schematu Schneider Weisse z BYO 250 Clone Beers, dodatkowo użyłem arkuszy obliczeniowych do ustalenia ilości wrzątku etc. więc można powiedzieć, że faktycznie coraz bardziej steruję procesem.

 

1. Do 8 l wody o temperaturze 41°C dodano wszystkie słody co dało T=37°C w którym przetrzymano zacier 38 minut - powinno być 30 minut.

2. Poprzez dodanie 2,31 l wrzątku, temperatura podniosła się do 50°C w których zacier pozostał 20 minut

3. Następnie dodano 4,2 l wrzątku co podniosło temperature nastawu do 63°C w których miał pozostać przez 60 minut. T nie przekraczała 61-62°C i po ponad godzinie próba wciąż wykazywała skrobię. Kolejne pół godziny, T podniesiono do około 65°C i po około 30 minutach uzyskano próbę świadcząca o braku skrobi.

4. Wysładzano trzema porcjami wody o T=65°C (4 - 5 - 2 litra) uzyskując ok 19 l brzeczki o T=55°C i ok. BLG 12

5. Podczas chmielenia nastąpił potężny przełom, uzyskano 16 l brzeczki o BLG 14-13,5 Dopełniono wodą do 18,5-19L o BLG 12

 

Uwagi na przyszłość: nie bać się agresywniej podnosić temperaturę podczas zacierania, filtrację przeprowadzać do pojemnika z podziałką żeby nie gubić się w obliczeniach objętości.

 

edit 23.06

Po tygodniu odfermentowało do 2 BLG, próbka mętna, niezachęcająco pachnąca i smakująca.

Temperatura cały czas była powyżej widełek, ciekawe czy to tylko to, czy coś innego.

Planowo w sobotę rozlew.

 

edit: 29.06

18 litrów w butelki z dodatkiem syropu z 0,22 kg cukru.

Guma balonowa dominuje straszliwie, kłania się wysoka T fermentacji (T otoczenia znaczy).

 

#05   pszecifica

post-6077-0-60942700-1381488273_thumb.jpg

Edytowane przez zasada

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#6 C-C-C-Carne Auto - zasadniczo CDA

Plan jest taki, żeby po zlaniu na cichą zasadniczo AIPA, szybko przepłukać i wykorzystać gęstwę użytych tam WLP007 (i tu mam kilka pytań, ale to we właściwym wątku zadam).

 

Słody:

5,0 kg Maris Otter

0,8 kg Carafa III - plan by dodać go po uzyskaniu negatywnej róby jodowej

0,2 kg Pszeniczny Jasny

 

Chmiele:

Columbus 26 g 60 min

Cascade i Citra po 12 g Gotowanie 30 min

Cascade i Citra po 12 g Columbus 10g Gotowanie 10 min

Cascade, Citra i Columbus po 10 g wyłączenie palnika

 

edit 25.07.13

Na cichą dodałem 35 gram Citry w pończosze.

 

Drożdże:

Safale US-05

 

Brewtarget w opcji ideal wylicza:

Zakładana gęstość początkowa 16.6 BLG

Zakładana gęstośc końcowa 4.3 BLG

Zakładane ABV 6.6%

Zakładane EBC 107.5 (Morey)

Zakładane IBU 75.9 (Tinseth)

 

Zacieranie wytrawne, trwało długo (ok. 2h) i generalnie skłaniam się do kociołka z Lidla, bo mnie krew zalewa i zamiast relaksu i hobby mam nerwy i wrzody.

 

edit: 16.07.2013

Po przygodach z zacieraniem uzyskałem 25 litrów brzeczki o BLG równym 12. Dzisiaj chmielenie.

edit: 17.07.2013

Po chmieleniu uzyskano 20,5 litra o BLG = 15

edit: 18.07.2013

Bulka jak złe, w skrzyni ze styropianu wyłożonej czarną folia zmieniam wkłady chłodzące 2 - 3 razy dziennie, T mierzone na lub obok pojemnika niewiele przekracza 20 czyli jest szansa na górna granicę widełek

edit: 25.07.13

Na cichą po dziewięciu dniach gdy BLG ustabilizowało się na poziomie ok. 2,5 powędrowało jakiś 19,5 litra (fermentor bez skali - do poprawy następnym razem). W pończosze około 35 gram Citry.

edit: 03.08.13

na cichej piwo doszło do 2BLG, po zlaniu i uzupełnieniu o syrop cukrowy według załączonego wyliczenia, zabutelkowałem 19 litrów piwa.

Według obliczeń ma ono 7% alkoholu objętościowo.

 

edit 06.09:

circa miesiąc po rozlaniu, piwo nalewa się z ładną beżowo-brązową pianą redukująca się do dywanika w średnim tempie. Piękny zapach z butelki po przelaniu zmniejsza się znacząco, niemal niknie. W smaku dominuje paloność przechodząca w kwasowość. Za dużo carafy III i/ lub za długo była zacierana w lodówce (zamiast planowanego dodania na koniec).

 

edit: 21.10:

piękna piana, piwo smaczne - paloność nieco złagodniała jednak nie jest to CDA - najbliżej mu chyba do stylu (?) American Stout.

 

#06 Czarne Auto - CDA vs American Stout

post-6077-0-80701000-1375522657_thumb.png

Edytowane przez zasada

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ dorobiłem się dużej lodówki turystycznej, zaświtał mi pomysł: w 25 litrowej zacierać Maris Otter z pszenicznym (5,2 razy 3,5 daje 18,2 litra wody co podniesione o objętość słodu rzędu 4,2 litra wypełni ją z bezpiecznym zapasem na dodatek wrzątku), a w 15 litrowej ekstrahować Carafę i połączyć dopiero podczas filtracji.

 

Mhm?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czas kolejnych degustacji.

Zasadniczo AIPA z butelki wyciągniętej z piwnicy: w zapachu słodkie owoce tropikalne, bardziej niż gorzko - kwaśne cytrusy. W smaku natomiast dominuje czy to trawa, czy delikatna metaliczność. Goryczka delikatnie nieprzyjemna. Daje się pić bez skrzywienia, ale bez ekscytacji. W sklepie za takie piwo nie dałbym więcej niż 5z.

 

Pszecifica natomiast pita z trzymanej od czterech dni w lodówce butelki testowej (1,5l PET) z upuszczanym dwukrotnie gazem bardzo smaczna, słodka w zapachu i smaku. Gdy mowa o butelkach z piwnicy, sytuacja ma się nieco inaczej - większa wytrawność, mniej słodyczy i największy mankament czyli przegazowanie powodujące wychodzenie piwa. Nie wiem czy to wina użytego kalkulatora czy niewłaściwej wartości T w której miało przebywać piwo (założono 22°C, faktycznie mogło być nieco więcej).

 

Generalnie jestem zadowolony zarówno z wyników, jak i założonej przerwy na zrobienie skrzyni chłodzącej (alternatywnie czekam na info z lokalnego San-Epid-u, mieli ostatnio luźne egzemplarze do wydania). Plany są, wiedza i umiejętności rosną powoli.

Edytowane przez zasada

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po 4dniach to normalne że wychodzi z butelki. Co2 Nie zdarzyło się rozpuścić w piwie pod warunkiem że nie przesadziłes z surowcem do refermentacji

 

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#7 Disko Panx - wychodząc od Punk IPA

Jeśli w poniedziałek kupię Lidlowski kociołek, to planuję go wypróbować w następującym przepisie:

 

Słody

5.00 kg Maris Otter

0.20 kg pszeniczny jasny

0.10 kg Special B

Chmiele

edit 21.07

okazało się, że Citra mi wyjdzie na cichą w CDA, Pacifica wg forum jest zagłuszana więc mam do rozdysponowania Magnum na goryczkę, Ahtanum na smak/ aromat i Amarillo planowane na cichą. co zbliża mnie do przepisu z BYO który chciałem modyfikować a okaże się, że zmiany w gramaturze będą tylko dla zrównoważenia różnic w AA.

 

Magnum 15% 20 g 60 minut

Ahtanum 3.9% 30 g 20 minut

Ahtanum 3.9% 20 g 10 minut

Amarillo 8.9% 30 g na zimno

 

Drożdże

Safale US-05

 

Qbrew po zadaniu mu 20 litrowej warki podaje:

Gęstość z receptury 1.062 OG - około 12 BLG

Przewidywane 1.015 FG - około 1 BLG (?)

Alkohol objętościowo 6.1%

Alkohol wagowo 4.8%

Goryczka z receptury 41 IBU

Barwa z receptury 11° SRM

 

edit 21.07

Brewtarget w opcji ideal podaje:

Gęstość początkowa: 14.8

Gęstość końcowa: 3.8

ABV: 5.9%

IBU (Tinseth): 46.0

 

edit: 06.09

5,3 * 3,5 daje 18,5 litra wody. Do podgrzanej do T=74°C zadaję słody i ustawiam T=67°C, która trzymam z +/- 2°C odchyleniami przez godzinę regularnie, co około 10 minut mieszając. 10 minut wygrzew w T=78°C.

 

Filtracja 10 litrami wody w czterech mniej więcej równych porcjach o T=70°C dała 20 l nastawu o BLG = 16,5 (14BLG w T=50°C).

Według założeń programu i wzoru dodano 3,5 - 4 l wody aby uzyskać 24 l o 13 BLG (11BLG w T=45°C).

 

24l poszło do chmielenia, chłodzenie naturalne, pod przykryciem, w spiżarni.

 

edit 07.09:

Chłodzenie przez noc musiało być od rana wzmocnione kąpielą w brodziku. Do fermentacji poszło 19 litrów nastawu o BLG = 16.

 

edit 13.09:

Po tygodniu BLG wyniosło 4,5 piwo wydaje się bardzo nagazowane, goryczka próbki wyraźna jednak nie jest jakoś szczególnie przyjemna. Następny raz zmierzę w poniedziałek a następnie we wtorek i jeśli te dwa pomiary będą identyczne, zlewam na cichą i zbieram gęstwę.

 

edit: 16.09:

BLG=4, jutro zlewam na cichą

 

edit: 17.09:

zlałem na cichą z 30 g amarillo i 20 g belmy

 

edit 28.09:

BLG= 3,5 co każe przypuszczać 7% ABV, zabutelkowanie z dodatkiem 0,5 litra syropu z 74 g cukru. W butelkach znalazło się 18 litrów piwa.

 

edit 07.10:

po niecałych dwóch tygodniach testowo odbiłem pierwszą flaszkę - nagazowanie w stronę zbyt niskiego, aromat i smak w stronę starego kompotu truskawkowego. Nie cieszy mnie to, ale poczekam jeszcze trochę i będę weryfikował.

 

edit 21.10:

kompot właściwie zniknął, miła goryczka i smak/ zapach lekko owocowy. Zupełnie niepodobne do zakładanego pierwowzoru, nie urywa dupsztala ale smaczne.

post-6077-0-94453000-1389192405_thumb.png

Edytowane przez zasada

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gęstość z receptury 1.062 OG - około 12 BLG

 

Przewidywane 1.015 FG - około 1 BLG (?)

Tutaj na pewno jest bład ;)

1,062 to będzie jakieś 15,5 Blg

1,015 - mniej więcej 4 Blg

 

edit: WiHuRa mnie ubiegł :)

Edytowane przez BuDeX

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zasadniczo to wygląda tak:

Tutaj na pewno jest bład ;)

​A dziękuję - w pracy nie mam domowych zakładek, wyguglałem jakiś przelicznik tabelaryczny i spisałem na szybkiego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zabutelkowałem CDA, zalałem fermentory z rurkami w środku roztworem piro i schowałem do szafy. Rozmontowałem skrzynie ze styropianu i także schowałem.

Zarówno temperatury jak i najbliższe wyjazdy festiwalowo - wakacyjne wyłączą mnie z zabawy do minimum września - a wtedy ołówek do reki, planowanie, zakupy i wykon: IPA/ APA z podpisu, może Amber Ale jakiś. Weizenbock z podpisu, a wraz z ochłodzeniem może zwykły kozioł, może podejście do porteru.

 

Plan jest taki, żeby gotować dwie warki na miesiąc, dodatkowo kibicujący moim zmaganiom kolega z domkiem i zapleczem technicznym każe myśleć o współpracy i wyjściu z kuchenki do zacierania sterowanego. Czas pokaże.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×