Skocz do zawartości

Tropical Thunder - czyli pełna egzotyka


Rekomendowane odpowiedzi

Tropical Thunder (Wheat - receptura własna)

 

Słód pilzneński - 2,450kg

Słód monachijski I - 0,400kg

Słód pszeniczny jasny - 2,000kg

Płatki pszenne błyskawiczne - 0,500kg

Płatki ryżowe błyskawiczne - 0,250kg

 

Zacieranie:

65-67°C - 60min

 

Chmielenie (60min)

Chellenger 22g - 60min

Hallertau 18g - 35min

Cascade 20g - 5min

Curacao 20g - 10min

 

Wyszło 23l

14Blg (po korekcie)

Drożdże: Danstar Muchin

 

Dodatki do cichej fermentacji:

puree z marakuja - 750ml

1,8kg świeżych Mango zmielonych na papkę

puszka lychee - 580/255g

Ksylitol - 60g na 20l (przy tej ilości wychodzi mocno wytrawne)

Dodatki wrzucamy do garnka i gotujemy przez kilka minut

 

 

Dodaje ten przepis do działu receptur autorskich, bo piwko trafiło do kilku osób i jak do tej pory nie spotkałem się z krytycznymi uwagami, co oznacza że faktycznie jest niezłe i myślę że oryginalne;) Zachęcam do warzenia dla letniego dla orzeźwienia.

Edytowane przez VeryBerry
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

w jakim momencie dodajesz owoce do piwa?

 

Przy zlewaniu na cichą. Poniżej wstawiam "cytat" z moich notatek co i jak jeśli chodzi o owoce:

 

"mango zmielić w blenderze z dodatkiem około 200ml wody. Przelać do garnka, dolać 0,3l wody i 200g glukozy. Doprowadzić do zagotowania, i trzymać 5min. Wlać na dno fermentatora. Lychee oraz marakuje wlać do garnka i doprowadzić do zagotowania. Przelać do fermentatora. Po ostudzeniu zagotowanych owoców, zlać na nie piwo z częścią drożdży.Zostawić na 2 tygodnie"

 

 

ps. trzeba uważać później na osad, bo przy tej ilości różnych owoców, przed rozlewaniem piwa do butelek musiałem piwko zlać do osobnego fermentatora żeby pozbyć się resztek owoców które sobie swobodnie pływają w piwie. Po przelaniu okazało się że tych "resztek" wyszło 5l :) trzeba to wziąć pod uwagę podczas obliczania sobie ilości tego piwa.

Edytowane przez VeryBerry
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.