Jump to content
Sign in to follow this  
m44

Browar Cieszkowski

Recommended Posts

Warka #10 została dzisiaj zabutelkowana, a sprzęt piwowarski umyty. :)

 

Jutro Stout Mleczny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#11 Stout Mleczny

 

Skład:

Słód pilzneński 1,8 kg

Słód monachijski 2 kg

Słód karmelowy jasny 0,3 kg

Słód karmelowy ciemny 0,3 kg

Słód barwiący 0,2 kg i jęczmień palony 0,3 kg

Laktoza 500 g

Chmiel Marynka, granulat, 40 g

drożdże Danstar Nottingham

 

Zacieranie:

67°C 40 min

72-73°C 20 min

 

Gotowanie:

60 minut Marynka

Laktoza na ostatnie 15 minut gotowania

 

Jeszcze nie chmieliłem ponieważ nadal trwa filtracja. To chyba mój rekord jeśli chodzi o ten etap.

Filtruje się godziny od 11 rano, jest może z 12 litrów.

 

Chyba tak zostawię do rana.

Edited by m44

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czym filtrujesz?

Jeśli filtracja utknęła to nie ma co czekać, że się przefiltruje. Zacier proponuję z powrotem podgrzać do 78°C . Jeśli używasz wiadra z dziurami, pomaga podniesienie wkładu i nalanie gorącej wody w przestrzeń pod sitem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kadzią filtracyjną z BA. Dopiero od następnej warki chcę zrobić eksperyment z wężem w oplocie.

 

Od trzech godzin przyspieszyło do 2-3l na godzinę, więc dodam jeszcze 4l wody i poczekam do rana.

Co prawda mam przeczucie, że taka długa filtracja nie jest zgodna ze sztuką, ale mimo wszystko zaryzykuję i wybiorę spanie, żeby potem wstać o 5 rano i kontynuować.:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
#11 Stout Mleczny

 

Jeszcze nie chmieliłem ponieważ nadal trwa filtracja. To chyba mój rekord jeśli chodzi o ten etap.

Filtruje się godziny od 11 rano, jest może z 12 litrów.

 

Chyba tak zostawię do rana.

Coś dzisiaj kiepskie ciśnienie i grawitacja, bo u mnie tak samo słabo dzisiaj filtrowanie idzie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odfiltrowało do 24l 12 blg.

 

Z tymi otworami to racja, mam to zrobić przed każdą następną warką, ale przypominam sobie dopiero jak gar jest na palniku.:)

 

Edycja (godz. 20:00) - rozsypałem drożdże Danstar Nottingham.

Edited by m44

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na razie nie widać jeszcze oznak fermentacji. Pierwszy raz stosuję Danstar Nottingham. Czy one mają tendencję do wolnego startowania?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rzeczywiście, startują trochę wolniej niż np. Safale S-04. Jak wróciłem z roboty to był dopiero lekki kożuszek. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

#12 Pils niemiecki

 

Skład:

słód pilzneński 3,5 kg

słód monachijski 0,5 kg

chmiel Marynka, granulat 35 g

chmiel Lubelski, granulat, 25 g

drożdże Saflager W34/70

 

Zacieranie:

wsypanie do 67°

61-63° 45 min

71-73° 20 min

podgrzanie do 78°

 

Chmielenie (60 min):

Marynka od początku gotowania

Lubelski w 50 minucie

 

 

Piwo warzone wczoraj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#13 Belgijskie Specialty Ale II

 

Skład:

Słód pilzneński 5,0 kg

Słód pszeniczny 0,7 kg

Słód karmelowy jasny Steinbach 0,3 kg

Kolendra 10 g

Curaçao 10 g

Cukier kandyzowany 0,5 kg

Chmiel Marynka, granulat, 30 g

Chmiel Lubelski, granulat, 15 g

Wyeast 3787 Trappist High Gravity

 

Zacieranie

61-63° 40 min

71-73° 20 min

podgrzanie do 78°

 

Chmielenie (60 min):

Marynka od początku gotowania

Lubelski i dodatki na 20 minut przed końcem gotowania

 

Niestety w paczce ze sklepu zamiast 0.5kg było tylko 0.25kg cukru kandyzowanego.

Wyszło 21 litrów 18 BLG.

 

Jaka waszym zdaniem jest najlepsza temperatura do wlania THG do fermentora?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...