Jump to content
Sign in to follow this  
m44

Browar Cieszkowski

Recommended Posts

Co do filtratora z BA słyszałem, że ma bardzo mało dziurek i koledzy dodatkowe wiercili. Ja zrobiłem sobie sam i wywierciłem średnicy 2 mm ok 1200 otworów. m44 piszesz, żę 15 minut i nic. Po pierwsze musi być podbicie, a następnie musisz odczekać 30-40 min na ulożenie się łusek. Tworzy się warstwa filtracyjna. Póżniej część odfiltrowanej brzeczki wlewasz do ponownego filtrowania. Czasami i 3 razy po kilka litrów. JK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj w nocy przelałem piwo na cichą. Odfermentowowało do 3blg. Ma przyjemny, delikatny smak połączony jednocześnie z średnią goryczką (dla mnie idealna). Piwo po przelaniu do fermentora mocno sie pieniło. Obecnie jest jeszcze mało klarowne, ale mam nadzieję że za tydzień/dwa się wyklaruje i nic złego sie z nim nie stanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

m 44 piwko na pewno będzie super. Pisałeś o filtratorze z BA. Dowierć z 1000 otworków średnicy 1,5 mm - 2 mm. Ja wlewam podbicie ok 2 litrów wody. Zostawiam to na 30-45 min i potem odkręcam zawork. I leci, leci i znowu leci. Pierwsze litry wlewam ponownie do filtracji i jest prawie klarowna brzeczka. JK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobię więcej otworów do następnej warki, która powinienem uwarzyć już za dwa tygodnie. Zastanawiam się nad zakupem drugiego fermentora z rurką ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentatorów nigdy za wiele. Już się przekonałem jak musiałem używać do cichej fermentatora z kranikiem, którego używam tylko do rozlewania piwa do butelek. Ja w tych fermentatorach robię również wino, a to trwa trochę dłużej. JK

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam kadż warzelną zobioną z KEGa 50l z zaworem spustowym i pokrywą.Przymierzam się do zrobienia fermentorów również z KEGa i to 4 szt.i warzyć po 40l.KEGa kupiłem za 100 zł w hurtowni piwa.:)

na allegro są tańsze a od pepsi 19l można kupić już za 35 zł

Share this post


Link to post
Share on other sites
Fermentatorów nigdy za wiele. Już się przekonałem jak musiałem używać do cichej fermentatora z kranikiem, którego używam tylko do rozlewania piwa do butelek. Ja w tych fermentatorach robię również wino, a to trwa trochę dłużej. JK

Wino też robię, ale w balonach. Teraz mam nastawione dwa 15 litrowe. Co ciekawe, drożdże płynne w jednym z gąsiorów szybciej opadły na dno, a w drugim używałem suchych (wyglądem przypominały mi fragmenty kory drzewnej) i w tym fermentujące wino jest bardzo nieklarowne. Czy wy też macie taki doświadczenia z drożdżami winnymi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widzę Dziadek, że warki chcesz powiększyć i słusznie bo w tym samym czasie ( no z małym okładem na podgrzewanie ) można owarzyć 2 razy więcej. Ja to tak skromniej warki mam po ok. 23-26 litrów. JK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do produkcji wina używam płynnych drożdży/Malaga,Tokaj,Madera/i przez kilkanaście dni jest bardzo burzliwa fermentacja.Fermentacja zależy jakie wino robię.Czym więcej cukru tym dłuższa fermentacja a wino mocniejsze.:)

Tak,chcę robić więcej piwa w tym samym czasie i wykorzystując tą samą energię/może trochę więcej/.Nabieram wprawy w warzeniu i moge powiększać sprzęt i unowocześniać.Doszedłem do wniosku że 50l KEG jest idealny na domową produkcję piwa.Można samemu podnieść,przestawić itd,większe wymagałyby budowania konstrukcji i większej powierzchni której nie posiadam.:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dla mnie to moje warki 23-26 litrów na dzień dzisiejszy starczają, ale trzeba się rozwijać i na przyszłość będę musiał coś zmienić. JK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Browar Cieszkowski powędrował na sam dół listy w zapiskach piwowarów. Bardzo mnie to zmartwiło, więc z samego rana, jak tylko to zauważyłem, powiedziałem do siebie: m44, nie może tak być, musisz natychmiast warzyć. :ble: Tak też zrobiłem.

 

#6 Stout 12°Blg (zestaw z homebrewing.pl)

 

Słody:

Słód pale ale Weyermann 4kg

Słód karmelowy ciemny Strzegom 0.1kg

Słód palony Strzegom 0.3kg

Płatki jęczmienne 0.4kg

 

Chmielenie

Lubelski 30g

 

Drożdże Safale US-05 już wsypałem.

Edited by m44

Share this post


Link to post
Share on other sites

Internetowe przebudzenie, bo w czasie kiedy nie robiłem zapisków uwarzyłem kilka Pale Ale :) Teraz będą pisał regularnie, bo wtedy przynajmniej wiadomo, ile warek ma się na koncie, kiedy uwarzona i zabutelkowana.

 

Wczoraj fermentacja ustała więc przelałem Stouta na cichą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#7 Pils bohemski 13°Blg (zestaw z homebrewing.pl)

 

Dzisiaj pracowicie przy garach od samego rana. To chyba ostatnia szansa na uwarzenie pilsa w tym roku. Wyszło 21 litrów brzeczki 12blg, która teraz w piwniczce stygnie i czeka na drożdże.:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brzeczka miała jednak 13blg, pomiar zmienił się po zmianie temperatury na niższą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj fermentacja burzliwa ustała i zatrzymała się na poziomie 3blg.

 

19l przelane na cichą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj zabutelkowałem 40 butelek 0,5l #8 Full Aroma Hops.

 

Wyszło mętne, więc pewnie wyszedłem z wprawy albo zapomniałem jak wygląda piwo po cichej. Może jeszcze się wyklaruje w butelkach.

 

Dzisiaj przyszła pora na Stouta Owsianego z Browamatora:

 

#9 Stout Owsiany

 

- słód Pale Ale Weyermann 3,2 kg,

- słód karmelowy ciemny 0,3 kg,

- słód Carafa Typ I 0,2 kg,

- jęczmień palony (roasted barley) Weyermann 0,3 kg,

- płatki owsiane błyskawiczne 0,5 kg,

- chmiel goryczkowy Marynka 25 g (granulat),

- drożdże Safale S-04 11,5 g,

 

Zacieranie:

ok. 67* 45 minut

podgrzanie do 72* i 10 minut w tej temperaturze

 

Teraz jeszcze się filtruje.

 

Edycja 22:40

Długo się filtrowało, dlatego dopiero teraz skończyłem chmielić (chmielenie wg. przepisu 60 minut):

15g na wstępie po zagotowaniu

10g na 20 minut przed końcem

Edited by m44

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podczas filtracji wysładzałem do około 30 litrów (ok. 28-30).

 

Wydaje mi się, że w przypadku tego piwa to trochę za dużo, bo chmielenie trwało tylko 60 minut, dlatego fermentorze jest teraz około 25 litrów piwa. Niestety cukromierz wskazuje tylko 10 Blg, a miało być 13.

 

Może dodać trochę cukru, tak żeby doszło chociaż do 12 Blg?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przelałem Stouta Owsianego do butelek - 42 po 0,5l. Ładnie pachnie palonym jęczmieniem. :(

Edited by m44

Share this post


Link to post
Share on other sites

#10 Belgian Pale Ale

 

- pilzneński 4,5kg (dodałem 0.5kg świeżego słodu z racji kilkumiesięcznego leżakowania zestawu z homebrewing.pl)

- biscuit Abbey Wayermann 0.3kg

- karmelowy Carabelge Wayermann 0.3kg

- melanoidowy 0.1kg

 

Zacieranie:

65* 30'

70-72* 30'

podgrzanie do 75'

 

Gotowanie:

50' 30g aromatycznego Saaz 30g

10' 20g aromatycznego Saaz 20g

 

Fermentacja:

Safbrew T-58

 

Wyszło 22 litry 11.5Blg.

Edited by m44

Share this post


Link to post
Share on other sites

#10 Belgian Pale Ale została dzisiaj przelana na cichą po odfermentowaniu do 4blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...