Skocz do zawartości

DMS w starterze


Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj uruchomiłem starter na mieszadle magnetycznym, niestety zrobiłem go z brzeczki z mocnym zapachem kukurydzy konserwowej czyli DMS, po dniu kręcenia zapach lekko ustał i zmienił się na ostry, fermentacyjny. Dodać ten litrowy starter i się nie martwić że piwo będzie śmierdzieć czy lepiej użyć 100 ml gęstwy (potrzeba 120ml), które miałem przygotowane na następne startery i po tej warce zebrać jeszcze raz ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szkoda, że nie zauważyłem wcześniej twojego posta. DMS, albo inaczej zapach DMS może pochodzić też z infekcji. No ale wtedy raczej by śmierdziała gęstwa, tylko skąd zapach DMS w brzeczce? Osobiście bym nie ryzykował, ale Coder ma większe doświadczenie więc pewnie nie ma obaw.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to nie było zakażenie bo by podgazowało a smak miało normalnej brzeczki, DMS wziął się z tego ze tej brzeczki po wysładzaniu nie gotowałem przez 1h tylko zwyczajnie spasteryzowałem

Kopyr za takie praktyki na koncerniakach nie zostawił suchej nitki. ;)

Cennym Twoim doświadczeniem wiesz jakich błędów unikać. Dwa, wiesz co w piwie jest niepożądane. Same plusy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.