Jump to content

Lukrecja


2artur2
 Share

Recommended Posts

W starych przepisach jako dodatku używano lukrecji. Niestety, nie mogę znaleźć nic konkretnego w sieci, oprócz tych właśnie starych przepisów.

Przykładowa receptura (1821r.) z książki "Nowy Piwowar" Jakuba Skoczyńskiego na piwo "Table beer" (na 4000 kwart :|):

- słodu białego - 1260 funtów

- słodu blado żółtego - 630 funtów

- słodu bursztynowego - 630 funtów

- chmielu - 80 funtów

- soku z lukrecji - 12 funtów.

 

Wg. autora sok z lukrecji czyni piwo "podobnym do porteru"

 

 

Czy ktoś z Was warzył piwo z dodatkiem lukrecji (soku z lukrecji) ?

Jakie smaki wprowadza do piwa ?

Lukrecja jest obecnie dostępna w sklepach w postaci korzenia, więc gotując go można ten sok zrobić.

Link to comment
Share on other sites

W wielu belgijskich piwach pojawia się aromat lukrecji, ale raczej produkowany przez drożdże. Powiem szczerze, że jakoś specjalnie nie potrafię sobie uświadomić jak lukrecja smakuje/pachnie.

Link to comment
Share on other sites

Jadłeś czarne HARIBO? tam jest wyraźny aromat i smak lukrecji :| Ja np. naprawdę go lubię :| Wiem... w Polsce mało osób to lubi, ale np. w Finlandi jest wódka na tym - SALMIAKI. Wogóle skandynawia słynie z miłości do lukrecji i anyżu. Może dlatego tak lubię Skandynawię :/

Link to comment
Share on other sites

Jadłeś czarne HARIBO? tam jest wyraźny aromat i smak lukrecji :| Ja np. naprawdę go lubię :| Wiem... w Polsce mało osób to lubi, ale np. w Finlandi jest wódka na tym - SALMIAKI. Wogóle skandynawia słynie z miłości do lukrecji i anyżu. Może dlatego tak lubię Skandynawię :/

Kojarzą mi się z anyżem. Dalej głupi jestem. :|

Link to comment
Share on other sites

Kojarzą mi się z anyżem. Dalej głupi jestem. :|

Niczego nie straciłes. W NL tez się tym zajadają. Ja omało co nie hawtnąłem po takim czarnym cukierku. :| Robia jeszcze numery z Mentosami. Niby miętowy a w środku to czarne świństwo. Trza czytać etykiete, bo mozna się naciąć.

 

A do piwa to świństwo dawać? W życiu.:/

Link to comment
Share on other sites

Część stosowana lukrecji, o korzeń, po pozbyciu się kory i wysuszeniu ma kolor żółty i nie ma zapachu. Co do smaku, to będzie on słodki :| Tak, tak słodki, dzięki glicyryzynie (inaczej kwas glicyryzynowy), która jest słodka ale nie jest cukrem (a więc też nie ulega fermentacji alkoholowej), więc może być stosowana jako słodzik. Pomija właściwości lecznice lukrecji.

Link to comment
Share on other sites

Jadłeś czarne HARIBO? tam jest wyraźny aromat i smak lukrecji :) Ja np. naprawdę go lubię :) Wiem... w Polsce mało osób to lubi, ale np. w Finlandi jest wódka na tym - SALMIAKI. Wogóle skandynawia słynie z miłości do lukrecji i anyżu. Może dlatego tak lubię Skandynawię :)

taa a w Szwecji prawie wszystkie słodycze są z lukrecją - lody Aligdy u nich Glace, niby te same lody tzn. firma ale w NOGGERze zamiast nadzienia toffi jest lukrecja, polewy lukrecjowe itp. :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.