Jump to content
scooby_brew

Piwa na specjalne okazje

Recommended Posts

Ponownie zapomnialem, aby uwarzyc Stouta albo Irish Ale na dzien Sw. Patryka. Wiec wpadlem na pomysl, zebysmy sobie przypominali w tym temacie o specjalnych datach, jak np. dzien Sw. Patryka conajmniej dwa miesiace przed; zebys mial czas sobie takie piwo uwarzyc.

 

Wiec za dwa miesiace jest maj, czyli - Cinco de Mayo (5-ty maja), czyli meksykanski odpowiednik dnia Sw. Patryka. Oczywiscie, w Polsce i w reszcie Europy to nie jest duze swieto (w US jest tak popularne jak sw. Patryka). Jednak dla nas piwowarow moze to byc pretekst, aby uwarzyc nowe piwo.

 

Moze teraz kilka slow na temat meksykanskiego piwa. Jest to baaardzo lekki lager, prawdziwy "sikacz". Wyobraz sobie amerykanski Bud albo autralijski Foster rozcienczony pol-na-pol woda. ;) Co gorsze, w meksyku oni to piwo pija z sola na obrzezu szklanki i zielona cytryna (lime) w srodku. Jednak to smakuje dobrze z bardzo ostrym meksykanskim jedzeniem i w bardzo cieplym klimacie (moze dlatego oni takie piwko pija) lol. Najbardziej popularnym piwem w Meksyku jest Sol, poza meksykiem - Corona.

 

coronamz4.th.jpg

 

Ta receptura pochodzi z ksiazki "Clone Brews" i jest to klon piwa Dos Equis.

 

Warka: 5 gal (18.9 L)

OG: 1.049-1.050

FG: 1.013-1.014

IBU 22

SRM 10

4.6% ABV

 

6.75 lb. (3.1 kg) Pilsner

2 lb. (0.9 kg) Vienna

6 oz. (0.17kg) 2.5*L Crystal

1 oz. (28 g) Black malt

1/4 lb malto-dextrin

1.2 oz. (34 g) Tettnager 5%AA - 60 min

1/4 oz. Tettnager - 10 min

1/4 oz. (7g) Czech Saaz - 10 min

1 tsp. (5 ml) Irish moss

Wyeast 2124 Bohemian lager yeast

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zbliza sie Halloween wiec trzeba na ta okazje cos uwarzyc.

Postanowilem uwarzyc jedno z moich ulubionych piw "komercyjnych": Dead Guy Ale z browarni Rogue.

 

http://www.rogue.com/beers/dead-guy-ale.php

DeadGuyAle.jpg

Okazuje sie, ze ta recepture latwo mozna "przetlumaczyc" na skladniki latwo dostepne w Polsce:

 

Dead Guy Ale

Warka na 19 L

Wydajnosc 65%

OG: 1.066 (16° Plato)

IBU: 40

 

Slody:

4.08 kg pilsner

1.36 kg monachijski

0.22 kg karamelowy ciemny

 

Chmiele:

30 g Perle (albo Marynka) 60 min

30 g Zatek (albo Lubelski) 10 min

 

Zacieranie 60 min w 67°C

 

Drozdze: Wyeast 1764 Pacman Yeast lub Fermentis US-05

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zbliza sie Halloween wiec trzeba na ta okazje cos uwarzyc.

Postanowilem uwarzyc jedno z moich ulubionych piw "komercyjnych": Dead Guy Ale z browarni Rogue.

 

http://www.rogue.com/beers/dead-guy-ale.php

http://i106.photobucket.com/albums/m255/waynegerman87/DeadGuyAle.jpg

Okazuje sie, ze ta recepture latwo mozna "przetlumaczyc" na skladniki latwo dostepne w Polsce:

 

Dead Guy Ale

Warka na 19 L

Wydajnosc 65%

OG: 1.066 (16° Plato)

IBU: 40

 

Slody:

4.08 kg pilsner

1.36 kg monachijski

0.22 kg karamelowy ciemny

 

Chmiele:

30 g Perle (albo Marynka) 60 min

30 g Zatek (albo Lubelski) 10 min

 

Zacieranie 60 min w 67°C

 

Drozdze: US-05

Zaciekawiło mnie to piwko, a etykieta się super prezentuje. Dzięki za "przetłumaczenie" na pewno teraz spróbuję ;):)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fajne piwko. Obawiam się, że miesiąc to za mało na takie piwo. Jak chcesz się wyrobić?

Licząc tydzień burzliwej i 2 tygodnie cichej zostanie tylko tydzień na nagazowanie i ułożenie. Nie mam takiego doświadczenia jak Ty dlatego pytam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest moja wina, zapomnialem ze z butelkowaniem potrzebujesz dodatkowe 4 tygodnie. Ja keguje wiekszosc piw, wiec to piwo uwarzone wczoraj bedzie gotowe na koniec pazdziernika. Zdrugiej strony, IMO to piwo jest warte uwarzenia nawet jezeli nie bedzie gotowe na Halloween.

 

Moze wiec ktos tu wpisze jakas ciekawa recepture na piwo swiateczne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie przypomniało mi się, że za dwa miesiące, 17 marca, jest dzień św. Patryka, czyli pewnie czas (zwłaszcza jeżeli butelkujesz), żeby uwarzyć jakieś irlandskie piwo na tą okazję.

 

Ja chyba uwarzę coś na tą okazję wkrótce, jeszcze nie jestem pewien czy to będzie Stout czy Irish Red Ale.

 

Jeżeli się zdecyduję na IRA, chyba uwarzę coś takiego:

 

 

 

5 kg Maris Otter

 

0.5 kg crystal ~40

 

0.1 kg rosted barley

 

 

 

30 g Fuggle 60 min

 

15 g Fuggle 15 min

 

 

 

Irlandskie/angielskie drożdże

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

No rzeczywiście. Trza coś pomyśleć, bo czas ucieka.

Kiedyś miałem na myśli dodać barwnika co by zielone było. Obecnie myślę by powtórzyć Schwarzbiera, którego co roku warzę. Tym razem do keg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

HA! Ja się postaram zachować kilka butelek Stouta (butelkuję w sobotę 9.I.2010) i IRA (zabutelkowane w XII.2009) na 17.III. Na dniach warzę Milk Stouta, może nie do końca irlandzki, ale podejrzewam, że się też nada. Receptura na bazie zestawu z BA + 250g laktozy (jak będzie za mało słodki, to następnym razem dodam więcej) + zakupiłem Challangera i Fugglesa (jeszcze pokombinuję jak ich użyć).

A pomyśleć, że rok temu na św. Patryka z przyjaciółmi piliśmy Lecha :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites
(A pomyśleć, że rok temu na św. Patryka z przyjaciółmi piliśmy Lecha :smilies:

To musiało być straszne. Ale dobrze, żę się skierowałeś we właściwą stronę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Właśnie przypomniało mi się, że za dwa miesiące, 17 marca, jest dzień św. Patryka, czyli pewnie czas (zwłaszcza jeżeli butelkujesz), żeby uwarzyć jakieś irlandskie piwo na tą okazję.

Ja chyba uwarzę coś na tą okazję wkrótce, jeszcze nie jestem pewien czy to będzie Stout czy Irish Red Ale.

Do mnie właśnie idą drożdże Irish Red Ale na których planuje zrobić kilka warek, więc na św. Patryka na pewno będzie co degustować :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy uwarzył ktoś tu już piwo świateczne w tym roku? Właśnie się zastanawiam nad recepturą i muszę się chyba pospieszyć, uwarzę może pojutrze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie w rodzinie nie ma tradycji picia alkoholu podczas Bożego Narodzenia, więc nie robię niczego specjalnego. Jak ktoś będzie chciał się napić, to do wyboru - do koloru, piwnica pełna piwa.

 

Ale na moje 40-te urodziny w maju będzie koźlak, oczywiście majowy. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Owszem, uwarzyłem Christmas Ale już w Lipcu :) Niestety :) wyszło tak dobre, że martwię się czy starczy do świąt. Mniej więcej od połowy października było już ułożone w smaku. Jak to określił mój ojciec - "piernik w płynie" :)

 

Receptura:

http://www.piwo.org/forum/p57923-09-07-2010-18-38-59.html#p57923

Edited by TomX

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki Tomx, podoba mi się ta receptura. Podoba mi się pomysł użycia płatków owsianych dla "pełności" smaku. Już wcześniej chciałem użyć cynamon i gałkę muszkatołową. Czy suszone śliwki wnoszą coś do smaku? Myślę też, że mógłbym zamienić jęczmień palony na Black Patent, może ok. 50 g. Myślę też żeby użyć może ~0.5 kg słodu Biscuit, to dodaje smaku "ciasta" w piwie, podobnie jak w moim piwie dyniowym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Śliwki niestety nic do tego piwa nie wniosły, może gdyby użyć śliwek wędzonych (choć osobiście za nimi nie przepadam) lub zwiększyć ich udział byłyby bardziej wyczuwalne. Można by też wrzucić te śliwki na okres fermentacji, może by pomogło. Tak samo cukier wanilinowy, w gotowym piwie nie wyczuwam nic z wanilii. Następnym razem podwoję dawkę (bo na pewno wrócę do tej receptury).

 

Co do innych dodatków, skórka pomarańczowa w tej ilości początkowo dominowała, po 3 miesiącach się zharmonizowała z resztą smaków. Przyprawy korzenne oprócz aromatu dały też sporą gorycz, tak więc lepiej nie przesadzić z ilością chmielu bo sumarycznie piwo może wyjść za gorzkie. W ogóle myślę czy by przy następnym warzeniu tego piwa nie dodać trochę laktozy, w końcu święta to czas słodkości :)

 

Piwo jest treściwe, ale nie ciężkie. Myślę, że płatki owsiane zrównoważyły głębokie odfermentowanie spowodowane dodatkiem cukru.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wiec wpadlem na pomysl, zebysmy sobie przypominali w tym temacie o specjalnych datach, jak np. dzien Sw. Patryka conajmniej dwa miesiace przed; zebys mial czas sobie takie piwo uwarzyc.

W nawiązaniu do powyższego może zestawimy wszystkie takie 'specjalne daty' które prawdziwy domowy piwowar powinien świętowac i stworzymy coś na kształt kalendarza na przyszły rok (z zaznaczeniem 2 miesiące wcześniej 'nawarz piwka, święto idzie') :)

 

A więc mamy (z ciekawszych):

 

1 - stycznia - oczywiscie Nowy Rok

 

14 - luty - Walentynki (jakies damskie piwko, co by druga połówka nie miała nic przeciwko okupowaniu kuchni :)

10 - marca - Dzień Mężczyzn

17 - marca - Dzien Św. Patryka

16 - kwietnia - Dzień Sapera (oby obyło się bez granatów :)

25 - maja - Dzień Piwowara

5 - sierpnia - Dzień Piwa

31 - października - Halloween

24-25-26 - grudnia - Boże Narodzenie

 

Coś dodac?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oj, jest tego, nie trzeba się ograniczać do świąt "lekkich", można wziąć i te cięższe gatunkowo.

1 maja - święto pracy

3 maja - święto konstytucji

(ruchome) - zielone świątki, Zesłanie Ducha Św.

15 sierpnia - dzień wojska polskiego, rocznica bitwy pod Radzyminem

11 listopada - święto niepodległości

 

Na każdą okazję można coś wymyślić:

- na 1 maja jasne lekkie, "robotniczo-chłopskie".

- na 3 maja "polskie ale"

- na zielone świątki koźlak majowy

- na 15 sierpnia piwo "czerwone jak bolszewicka krew"

- na 11 listopada "ciemne polskie ale"

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wiec wpadlem na pomysl' date=' zebysmy sobie przypominali w tym temacie o specjalnych datach, jak np. dzien Sw. Patryka conajmniej dwa miesiace przed; zebys mial czas sobie takie piwo uwarzyc.[/quote']

W nawiązaniu do powyższego może zestawimy wszystkie takie 'specjalne daty' które prawdziwy domowy piwowar powinien świętowac i stworzymy coś na kształt kalendarza na przyszły rok (z zaznaczeniem 2 miesiące wcześniej 'nawarz piwka, święto idzie') :)

 

A więc mamy (z ciekawszych):

 

1 - stycznia - oczywiscie Nowy Rok

 

14 - luty - Walentynki (jakies damskie piwko, co by druga połówka nie miała nic przeciwko okupowaniu kuchni :)

10 - marca - Dzień Mężczyzn

17 - marca - Dzien Św. Patryka

16 - kwietnia - Dzień Sapera (oby obyło się bez granatów :)

25 - maja - Dzień Piwowara

5 - sierpnia - Dzień Piwa

31 - października - Halloween

24-25-26 - grudnia - Boże Narodzenie

 

Coś dodac?

23 września - kalendarzowy pierwszy dzień jesieni i moje urodziny :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy uwarzył ktoś tu już piwo świateczne w tym roku? Właśnie się zastanawiam nad recepturą i muszę się chyba pospieszyć, uwarzę może pojutrze?

ja od 2 lat warze piwo świątecznie, ciągle kombinuję z recepturą :)

obecnie wyglądało to tak http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=760&p=2

Share this post


Link to post
Share on other sites
25 - maja - Dzień Piwowara

Wikipedia mówi raczej o światowym dniu mleka?

Zatem Milk Stout!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.