Jump to content

Czas gotowania brzeczki


dori
 Share

Recommended Posts

Podpowiedzcie jak liczyć czas gotowania brzeczki, jeśli przed końcem gotowania wkładam chłodnicę do gotującej się brzeczki celem dezynfekcji. Wiadomo brzeczka przestaje wrzeć i ponowne doprowadzenie do wrzenia zajmuje około 10 minut. Powiedzmy, że zakładam czas gotowania 70 minut, a dodanie ostatniej porcji chmielu na 5 minut przed końcem gotowania.

Link to comment
Share on other sites

Do głowy by mi nie przyszło, żeby coś tu liczyć. Czasem dolewam resztkę filtratu podczas gotowania i też intensywność wrzenia trochę spada, ale też nic nie zmieniam w obliczeniach.

 

 

Browar to nie apteka.

Link to comment
Share on other sites

Browar to nie apteka.

To chyba sobie w podpisie umieszczę ;)

Wszyscy wszystko liczą, średnie wyciągają, wyliczają błędy pomiarów to i mnie się udzieliło :)

A co do czasu gotowania to też się jakoś specjalnie nigdy tym nie przejmowałam, tylko czasami mam dylemat kiedy wrzucić chmiel :/

Link to comment
Share on other sites

W moim "browarze"zastosowałem termometr elektroniczny z sondą,która cały czas jest kotle.Po uzyskaniu 100°C zaczyna się gotowanie,zapisuje czas i po np.10 min wrzucam chmiel.Termometr pracuje cały czas warzenia,od rozpoczęcia grzania wody aż do schłodzenia.Bardzo dobra inwestycja.:|

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.