Jump to content

Porter Chorzowski III miejsce Żywiec 2008


wena
 Share

Recommended Posts

Receptura

Pale ale - 5 kg

monachijski I - 1,5 kg

monachijski II - 1 kg

caramunich II - 1 kg

caraaroma - 0,7 kg

carafa III - 0,2 kg

płatki jęczmienne - 0,8 kg

woda 22 litry

 

50°C - wsyp

55°C - 5 minut

62-63°C - 30 minut

72-73°C -50 minut

76°C - carafa III - 10 minut

 

filtrujemy

 

wysładzanie

ok 15 litrów

 

do uzyskania calości 24 litry 21°Blg

 

Gotowanie

 

Marynka szyszka 60g - 60 minut

lomik szyszka 40g - 20 minut

 

całość 23 litry 22,5°Blg / końcowe 8°Blg

 

drożdże - lager munich

 

fermentacja burzliwa - 4 tygodnie

 

fermentacja cicha 2 tygodnie

Link to comment
Share on other sites

Jestem szczęściarzem że mogłem napić się tego piwa. Porter do tej pory to było coś w sklepie z czego nie byłem łagodnie mówiąc zachwycony. Bimbrowo palone smaki z dużą nutą goryczy, ale nie chmielowej. Po pierwszym łyku tej warki odczucie jakiego się spodziewałem było przez dwie sekundy (autosugestia), potem nie wiedziałem co się dzieje. Bogactwo smaków i zero tego czego się spodziewałem. Nie mam praktyki w tym gatunku do jego oceny. Wniosek jest jeden - POLECAM!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.