Skocz do zawartości

Porter Chorzowski III miejsce Żywiec 2008


wena

Rekomendowane odpowiedzi

Receptura

Pale ale - 5 kg

monachijski I - 1,5 kg

monachijski II - 1 kg

caramunich II - 1 kg

caraaroma - 0,7 kg

carafa III - 0,2 kg

płatki jęczmienne - 0,8 kg

woda 22 litry

 

50°C - wsyp

55°C - 5 minut

62-63°C - 30 minut

72-73°C -50 minut

76°C - carafa III - 10 minut

 

filtrujemy

 

wysładzanie

ok 15 litrów

 

do uzyskania calości 24 litry 21°Blg

 

Gotowanie

 

Marynka szyszka 60g - 60 minut

lomik szyszka 40g - 20 minut

 

całość 23 litry 22,5°Blg / końcowe 8°Blg

 

drożdże - lager munich

 

fermentacja burzliwa - 4 tygodnie

 

fermentacja cicha 2 tygodnie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jestem szczęściarzem że mogłem napić się tego piwa. Porter do tej pory to było coś w sklepie z czego nie byłem łagodnie mówiąc zachwycony. Bimbrowo palone smaki z dużą nutą goryczy, ale nie chmielowej. Po pierwszym łyku tej warki odczucie jakiego się spodziewałem było przez dwie sekundy (autosugestia), potem nie wiedziałem co się dzieje. Bogactwo smaków i zero tego czego się spodziewałem. Nie mam praktyki w tym gatunku do jego oceny. Wniosek jest jeden - POLECAM!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.