Jump to content
Sign in to follow this  
cyfronik

English Old Ale - Hob Goblin II

Recommended Posts

Przepis ze strony

http://www.brew-monkey.com/recipes/html/clonehobgoblin.htm

 

Jego spolszczona wersja w przeliczeniu na 23 litry.

 

Pale ale Weyermann ® 4,80 kg

Karmelowy jasny Strzegom 0,25 kg

Carapils 3-5 EBC Weyermann 0,20 kg

Carafa typ I 800-1000 EBC Weyermann 0,15 kg

Styrian Goldings [5.00 %] (60 min) (First Wort Hop) 15 gram

Fuggles [4.50 %] (60 min) (First Wort Hop) 15 gram

Styrian Goldings [5.00 %] (30 min) 15 gram

Fuggles [4.50 %] (30 min) 15 gram

Fuggles [4.50 %] (60 min) (Aroma Hop-Steep) 15 gram

Styrian Goldings [5.00 %] (60 min) (Aroma Hop-Steep) 15 gram

Mech irlandzki (Boil 10.0 min)

Drożdże Nottingham (Danstar #-)

 

zakladane OG 1056.

 

I teraz wątpy. Wg opisu na BJCP http://www.piwo.org/forum/t708-19A-Old-Ale.html piwo powinno mieć gęstość początkową pomiędzy 1.060 ? 1.090. W tym przepisie jest ciut poniżej dolnej normy. W związku z tym zastanawiam się nad dodatkiem cukru kandyzowanego i trzcinowego (kupiłem oba) tym bardziej, że styl tego nie wyklucza, tylko pytanie - ile i którego?

Drożdże. Nie znalazłem tych drożdży w polskich sklepach, a w każdym razie w HB i BA, do których chcę się ograniczyć ze względu na koszty wysyłki (i brak śrutownika). Mam w lodówce Safale S-04, US-05 i Coopersa z konserwy. Najpoważniejszym kandydatem są Coopersy, zwłaszcza że mam ich trzy saszetki :). A poza tym to podobno niezłe drożdże są.....

I z mchem irlandzkim też widzę, że są kłopoty. Tzn. nie widzę go ani HB, ani BA. Warzyć bez?

Co sądzicie o tym przepisie? Może ktoś ma inne ciekawe przepisy na Old Ale, które da się sporządzić z surowców dostępnych w polskich sklepach? Proszę o uwagi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cukier - użyj którego chcesz, przy takim ekstrakcie i tak nie wyczujesz różnicy; ja bym zostawił kandyzowany do jakiegoś Belga.

Drożdże - a które wolisz? proponuję S-04 albo US-05

Bez mchu też wyjdzie piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
I teraz wątpy. Wg opisu na BJCP http://www.piwo.org/forum/t708-19A-Old-Ale.html piwo powinno mieć gęstość początkową pomiędzy 1.060 ? 1.090. W tym przepisie jest ciut poniżej dolnej normy. W związku z tym zastanawiam się nad dodatkiem cukru kandyzowanego i trzcinowego (kupiłem oba) tym bardziej, że styl tego nie wyklucza, tylko pytanie - ile i którego?

Cukier - jak najbardziej, w angielskich piwach to częsty dodatek, a już szczególnie w mocnych, pozwala trochę mocniej odfermentować piwo.

 

Jaki? niestety IMO te co kupiłeś nie wniosą wiele więcej smaku niż zwykły cukier, ale oczywiście możesz je użyć. Jedyny cukier jaki używam (poza stołowym) to brown sugar Muscovado - tylko taki mozna dostać w polskich sklepach z tych cukrów "częściowo rafinowanych".

 

A do Old Ale to najlepsza by była angielska melasa (treacle), jakbyś mógł gdzieś dostać - widziałem kiedyś na allegro.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A do Old Ale to najlepsza by była angielska melasa (treacle), jakbyś mógł gdzieś dostać - widziałem kiedyś na allegro.

pewnie nie angielską, ale można melasę dostać w Auchan, na dziale ze zdrową żywnością, mały słoiczek ok 8pln - uzywam jako obowiązkowy dodatek do ciast i chleba :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do cukru, to ostatnio dodałem coś takiego http://en.wikipedia.org/wiki/Golden_syrup. Piszą ,że jest dostępny w Niemczech i Szwecji. Może i gdzieś w delikatesach w Polsce się znajdzie. Jest to tani dodatek koło 1F za 454g.

 

Co do drożdży to jeśli w przepisie jest Nottingham to ,albo zastąpić je Safale S-05, albo ja mogę wysłać, bo jest to jeden z bardziej popularnych drożdży suchych w UK. Powszechnie używany w minibrowarach.

 

EDIT:

Co do mchu, spokojnie warz bez dodatku. Poza ewentualnymi wrażeniami wizualnymi nie powinno wpłynąć na smak.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Co do cukru, to ostatnio dodałem coś takiego http://en.wikipedia.org/wiki/Golden_syrup. Piszą ,że jest dostępny w Niemczech i Szwecji. Może i gdzieś w delikatesach w Polsce się znajdzie. Jest to tani dodatek koło 1F za 454g.

na wikipedii jest napisane, że jest to cukier inwertowany. nie trzeba tego nigdzie kupowac, wystarczy zrobić wg przepisu darko: http://www.piwo.org/forum/p14116-Dzisiaj-15-44-19.html#p14116 tylko gotować bardzo krótko, rzędu 15 minut

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cyfronik, ta receptura jest zrobiona dla systemu o wydajnosci 80%:

Brewhouse Efficiency: 80.00

Najczesciej domowe systemy maja wydajnosc 60-65%, wiec ja bym ci poradzil zrobic ta warke na 19 L zamiast 23. Wtedy przy tych skladnikach i wydajnosci 65% dostaniesz OG 1.054.

Gdy dodasz 0.5 kg cukru dostaniesz OG 1.063

 

PS. Rodzaj cukru IMO nie ma znaczenia. Z tych drozdzy ktore masz do wyboru to bym uzyl Safale S-04 (angielskie ale). Mech irlandski jest niepotrzebny, zwlaszcza jezeli to piwo butelkujesz a nie kegujesz. Nie mowiac juz o tym, ze to jest piwo ciemne w kolorze.

 

PS2. Jezeli dodasz cukru, to ja bym nie dodal go podczas gotowania, ale po kilku dniach fermentacji burzliwej, gdy rurka fermentacyjna sie uspokoji.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.