Skocz do zawartości

Browar Wuja Wania


Rekomendowane odpowiedzi

#47 SMASH Smoked Gean

 

Zasyp:

 

Viking Malt Wędzony Czereśnią - 5kg

 

Zacieranie:

 

66,5C - 70'

 

Chmielenie:

 

Iunga 11,6% - 40g - 60'

 

Fermentacja:

 

25L - 12BLG - US 05

Edytowane przez Wania
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 104
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

#48 SMASH Smoked Cherry


 


Zasyp:


 


Viking Malt Wędzony Wiśnią - 5kg


 


Zacieranie:


 


66,5C - 70'


 


Chmielenie:


 


Iunga 11,6% - 40g - 60'


 


Fermentacja:


 


25L - 11,92BLG - US 05


 


Minimalnie gorsza wydajność, choć tak naprawdę w granicy błędu pomiaru ;) Ale no wyszła zarówno przy pomiarze brzeczki przedniej jak i nastawnej. 


 


Tymczasem przerwa od SMASHy z wędzonek. Jabłoń i Grusza pójdą na warki 51 i 52. A na 49 American Stout w celu wyprodukowania gęstwy do jubileuszowego RIS-a 


Edytowane przez Wania
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#49 American Stout Single Hop Chinook

Zasyp

Strzegom Pale Ale - 5,5kg
Strzegom Jęczmień Palony - 350g
Strzegom Karmelowy - 250g
Strzegom Czekoladowy Ciemny - 100g


Zacieranie

66C - 60 minut

Chmielenie
Chinook 12,8% 45g - 60 minut

Chinook 12,8% 20g - 10 minut

Chinook 12,8% 20g - 5 minut

Fermentacja 

25L
BLG Pocz: 14,1
Mangrove M42

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

A zatem przyszedł czas na warkę numer 50 :)

 

#50 Russian Imperial Stout

 

Zasyp:

 

Viking Malt Pale Ale - 3kg

Viking Malt Wędzony Czereśniowy  - 3kg

Viking Malt Monachijski II - 1kg

Viking Malt Monachijski I - 1kg

Viking Malt Pszeniczny - 0,5kg

Viking Malt Karmelowy 600 - 250g
Viking Malt Czekoladowy 1200 - 250g
Viking Malt Jęczmień prażony - 250g
 
Zacieranie:
66C - 100 minut
 
Gotowanie: 120 minut
 
 
 
Chmielenie:
 
Iunga 11,6% - 30 g - 60'
Iunga 11,6% - 30 g - 45'
Iunga 11,6% - 45 g - 30'
Iunga 11,6% - 45 g - 15'
Iunga 11,6% - 45 g - 5'
 
Śliwka Suszona - 70g - 20'
 
Do gotowania: 25L - 20,5BLG
 
Po gotowaniu: 20L - 25BLG
 
Do fermentacji: 18L
 
Drożdże: 165ml świeżej gęstwy Mangrove M42
 
Całość zacierana w LIDLu. O ile samo zacieranie poszło spoko, jednak mieszadło w takim wypadku to jest podstawa, tak wysładzanie 9kg słodu na sracz-wężyku to jednak średni pomysł. Szło jak krew z nosa, ponad 3h potrzebowałem, żeby uzyskać 25L. Na koniec też nieco przytkał się hopstoper, ale troche zamieszałem i jakoś poszło. Dwa litry chmielin zostały, ale tyle zawsze mi przy nim zostaje. 
 
Śliwka suszona pewnie będzie średnio wyczuwalna, nie miało jej być, ale w czasie przedłużającej się filtracji, nudziłem się i znalazłem je w kuchni ;) I tak poleciały do gara ;)
Edytowane przez Wania
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Powtórka piwa sprzed dwóch lat. Kompocik na wigilię musi być ;)

 

#51 Robust Smoked Plummy Porter

Zasyp:

Strzegom Pale Ale - 2,5kg
Viking Malt Wędzony Wiśnowy - 2,5kg
Strzegom Monachijski II - 1,2kg
Strzegom Karmelowy 300 - 235g
Strzegom Karmelowy 600 - 235g
Strzegom Czekoladowy 1200 - 125g (dodany na mashout)


Zacieranie:

66,5C - 90'
76C - 1'


Gotowanie:

Iunga 11,6% - 40g - 60'

Iunga 11,6% - 40g - 15'

 

Wędzone Śliwki - 350g - 15'

IBU: 53,6

Fermentacja:

25L - 15,1BLG
Mangrove M07

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

To teraz czas na coś lekkiego i pijalnego. Wybór padł na Kolscha. 

 

#52 Kolsch

 

Zasyp:

Pilzneński - 4,5kg
Pszeniczny - 0,5kg

Zacieranie:

65 - 30 minut

72 - 30 minut

Chmielenie:

Sybilla (6%) 40g - 60 minut

Sybilla (6%) 20g - 15 minut

Fermentacja:

 

27L - 12BLG

Safale K97

BLG pocz: 12

Edytowane przez Wania
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zarówno wiśnia i czereśnia sa bardzo podobne. W moim odczuciu wedzonka ogniskowa z jakąś taką słodką nutą. Słód nie jest mocno wędzony, ale przy 100% w zasypie wędzonka jest zdecydowanie wyczuwalna. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z efektu, niby proste piwo, ale robi robotę.

Edytowane przez Wania
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#53 Polish Black Ale 

 

Zasyp:

 

Viking Malt Pilzneński - 4,5kg

Viking Malt Pszeniczny - 750g

Viking Malt Bursztynowy - 380g

Viking Malt Czekoladowy 1200 - 380g

 

Zacieranie:

 

63C - 40'

73C - 30'

78 - 1'

 

Gotowanie:

 

60'

 

Chmielenie:

 

Iunga 11,6% - 15g - 30'

Oktawia 7,6% - 15g - 30'

Sybilla 6% - 15g - 30'

 

Iunga 11,6% - 10g - 20'

Oktawia 7,6% - 10g - 20'

Sybilla 6% - 10g - 20'

 

Iunga 11,6% - 10g - 10'

Oktawia 7,6% - 10g - 10'

Sybilla 6% - 10g - 10'

 

Iunga 11,6% - 10g - 5'

Oktawia 7,6% - 10g - 5'

Sybilla 6% - 10g - 5'

 

Fermentacja:

 

25L - 14,4Brx - 13,8BLG

US05

Edytowane przez Wania
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

To teraz czas na coś lekkiego i pijalnego. Wybór padł na Kolscha. 

 

#52 Kolsch

 

Zasyp:

 

Pilzneński - 4,5kg

Pszeniczny - 0,5kg

 

Zacieranie:

 

65 - 30 minut

72 - 30 minut

 

Chmielenie:

 

Sybilla (6%) 40g - 60 minut

Sybilla (6%) 20g - 15 minut

 

Fermentacja:

 

27L - 12BLG

Safale K97

BLG pocz: 12

 

Po jakim czasie opadla piana po fermentacji? U mnie dosyc dlugo sie trzyma, do tego gesta jak bita smietana :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Ostatnie grodziskie powstało ponad dwa lata temu, niedopuszczalne przeoczenie, które dziś nadrobiłem. 

 

#54 Grodziskie

 

Zasyp:

 

Viking Malt Grodziski - 5kg

 

Zacierania:

67C - 60'

78C - 1'

 

Chmielenie:

Oktawia - 7,8% - 30g - 60'

Oktawia - 7,8% - 30g - 30'

Oktawia - 7,8% - 30g - 15'

 

Fermentacja:

18L - 7,7Blg - US05

18L - 7,7Blg - K97

 

US05
 
8 I: 14,5C
9 I: 15,3C
10 I: 16,5C
11 I: 16,1C
12 I: 17,4C
13 I: 18,3C
14 I: 19C
 
K97
 
8 I: 14,5C
9 I: 15,8C
10 I: 16,3C
11 I: 16,4C
12 I: 17,6C
13 I: 18,4C
14 I: 19C
Edytowane przez Wania
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#55 Polski Pils

 

Zasyp:

 

Pilzneński - 4,4kg

Carapils - 0,4kg

 

Zacieranie:

 

63C - 20'

73C - 40'

78C - 1'

 

Chmielenie:

 

Iunga - 11,6% - 15g - 60'

Iunga - 11,6% - 15g - 30'

Iunga - 11,6% - 15g - 15'

 

Iunga - 11,6% - 30g - na cichą (6 II 2017)

 

Wyszło 26L 11,5BLG. 

 

Fermentacja W34-70 - 19L

 

22 I: 10,8C

23 I: 11,4C

24 I: 12C

25 I: 11,8C

26 I: 11,9C

27 I: 11,9C

28 I: 11,8C

29 I: 11,9C

30 I: 11,4C

31 I: 11,8C

1 II: 11,8C

2 II: 12.7C

3 II: 13,7C

4 II: 14,3C

5 II: 12,2C

6 II: 10,4C

7 II: 11C

8 II: 10,8C

9 II: 10,8C

 

Moja pierwsza próba z Pilsem i przy okazji z pomiarem temperatury za pomocą DS18B20 + Domoticz. Jeśli chodzi o piwo to wyszło całkiem nieźle, nie ma chyba żadnych poważnych wad, 30g Iungi na zimno zrobiło fajny aromat słodkich owoców. 

 

Jeśli chodzi o pomiar to jestem bardzo zadowolony i w ten sposób można ze spokojem dolną fermentacje w skrzyni styropianowej robić, ale wymaga to sporo roboty. Od 22 do 1 II to jest fermentacja burzliwa i poza jednorazowym spadkiem 30 I, kiedy nie było mnie w domu, udało się utrzymać całkiem nieźle temperaturę. 2 - 5 II to przerwa diacetylowa, a potem schłodzenie i od 6 do 9 II cjmielenie na zimno. Uznaje, że system pomiaru się sprawdził w 100% :)

 

#55,5 Wild Beer

 

7 litrów powyższej brzeczki trafiło do małego fermentora, w którym już wcześniej przygotowałem miazgę z 1,5kg winogron zalaną 2 litrami wody. Pomysł podpatrzony u kolegi Olo z browaru Dno Bojlera. 

 

18 II 2017 - Dodanr 1,8kg mrożonych wiśni

25 II 2017 - dodanie 0,9kg mrożonych wiśni

Edytowane przez Wania
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#56 Porter Bałtycki

 

Zasyp:

 

Viking Malt Wiedeński - 3kg

Viking Malt Monachijski I - 2,5kg

Viking Malt Monachijski II - 1kg

Viking Malt Wędzony Gruszką - 1kg

Weyermann Caramunich I - 0,7kg

Weyermann Carahell - 0,5kg

Weyermann Carafa I Spec. - 0,35kg

 

Zacieranie:

 

Woda - 19,5L

 

64C - 40'

72C - 40'

78C - 1'

 

Gotowanie:

 

26L - 90'

 

Chmielenie:

 

Iunga - 11,6% - 30g - 60'

Iunga - 11,6% - 30g - 15'

 

Fermentacja:
21,5L - 22BLG

W34-70 - 350ml świeżej gęstwy z warki numer 55 

 

6 II: 9,9C

7 II: 10,2C

8 II: 10,3C

9 II: 10,4C

10 II: 10,6C

11 II: 10,4C

12 II: 10,5C

13 II: 10,1C

14 II: 10,4C

15 II: 10,4C

16 II: 10,2C

17 II: 10,7C

18 II: 11,7C

19 II: 14C

20 II: 14,2C

 

 

Notatki:

18 II Od kilku dni fermentacja stoi. Zatrzymało się na 7,5P czyli pewnie zjadło co miało. Podnoszę temperaturę do 14,5C na przerwę diacetylową.

Edytowane przez Wania
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po trzech tygodniach zajrzałem do fermentora z eksperymentem #55,5. Wygląda to tak jak na zdjęciu, w smaku jest całkiem przyjemny kwasek, brzeczka jest klarowna, a blg spadło już poniżej dwóch. Myślę, żeby za jakiś czas zlać do drugiego fermentora i dodać mrożonych malin. 

 

post-6031-0-16953600-1486898666_thumb.png

 

Jakoś bardziej doświadczeni koledzy skomentują to co widać? Bać się pić czy jest okej? ;) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A myślisz, że czekać jeszcze z tymi malinami? 

 

W tej chwili w fermentorze jest jakieś 10l płynu. Myślę, żeby wrzucić dwa opakowania mrożonych co da 800g. Styknie? Wrzucać je zamrożone prosto z worka czy trochę rozmrozić? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
#57 Altbier New Wave

 

 

Nowofalowy altbier. Zasyp klasyczny, schemat chmielania amerykancki ;) 

 

Zasyp:

 

Viking Malt Monachijski I - 3kg

Viking Malt  Pilzneński - 2,3kg

Viking Malt  Karmelowy 300 - 150g

 

Zacieranie:

 

64C - 45'

73C - 15'

78C - 1'

 

Gotowanie: 60'

 

Chmielenie:

 

Mandarina Bavaria - 8,9% - 30g - 30'

 

Mandarina Bavaria - 8,9% - 25g - 20'

 

Mandarina Bavaria - 8,9% - 15g - 10'

 

Mandarina Bavaria - 8,9% - 15g - 0'

 

Fermentacja:

 

25L - 13,4Brx - 12.9BLG

Safale K97 

Temperatura zadania: 14,8C

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

#55,5 Wild Beer

 

7 litrów powyższej brzeczki trafiło do małego fermentora, w którym już wcześniej przygotowałem miazgę z 1,5kg winogron zalaną 2 litrami wody. Pomysł podpatrzony u kolegi Olo z browaru Dno Bojlera. 

 

18 II 2017 - Dodanr 1,8kg mrożonych wiśni

25 II 2017 - dodanie 0,9kg mrożonych wiśni

 

No to pierwszy dzikus w poniedziałek zabutelkowany. 30 butelek 0,33 i 2 butelki 0,25 wyszły. Z efektów jestem bardzo zadowolony, piwo mocno wiśniowe, kwaskowe, cierpkie, idealnie klarowne. Mam pełną świadomość, że przy tej technologii ciężko o powtarzalność, ale na pewno powtórzę eksperyment w normalnej skali :)

Edytowane przez Wania
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.