Skocz do zawartości

Zacieram.Po raz pierwszy.Pare pytan.


Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W weekend mam zamiar po raz pierwszy zacierac piwko. Mam w zwiazku z tym pare pytan.Wydaja sie one banalne,lecz nie chce niczego spaprac zaraz na starcie.

Moj wybor padl na Full Aroma Hops.

W recepturze,w ostatnim etapie zacierania jest takie zdanie: " - podgrzanie do 75-76C ... 10 min przerwy. ". Moje pyt brzmi-jak mam to rozumiec?O co chodzi z ta przerwa? Czy podgrzac do 75-76 st C ,utrzymac temp przez 10min a nastepnie filtrowac,czy tez moze podgrzac do 75-76st a po tym wylaczyc podgrzewanie i dac zacierowi 10min odsapnac,ulozyc sie a dopiero po 10min filtrowac?

Druga sprawa.

W przepisie jest napisane ze calosc nastawu jest na 30l. Zasypu dokonujemy na 20l wody.Czy pozostala ilosc wody dodajemy przy filtracji,podczas wysladzania? Jesli tak,to ile radzicie dodac wody,biorac pod uwage parowanie podczas gotowania brzeczki?

W sumie to wszystko na razie.Mam nadzieje ze nie wyglupilem sie pytaniami.Coz lepiej pytac o takie sprawy niz np walnac pytanko- Przy 78st moj zacier zyskal swiadomosc.Co robic !!?? :-)

Pozdrawiam.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podgrzanie do 75-76C ... 10 min przerwy ( utrzymujesz taką temperaturę przez 10 min) to tzw. Mash out.

Co do drugiego to można po gotowaniu uzupełnić braki. Wysładzanie to pewnie jakieś 12L wody tak żeby Ci się nie przelewało podczas gotowania. (zakładam że masz garnek ala Lidl.)

 

ps:

Mash out jest to specjalny krok na koniec zacierania - podgrzanie całości zacieru do temperatury 76-79*. Ma on na celu dezaktywację większości enzymów, aby przerwać dalsza konwersję i ułatwia filtracje, zacier jest wtedy luźniejszy i mniej "klejący". Niekiedy też pomaga podnieść wydajność. Należy uważać, żeby nie przekroczyć 80°C, aby nie zdezaktywować wszystkich enzymów, będą one potrzebne, aby przerobić śladowe ilości skrobi które mogą wypłukać się przy filtracji. Mash-out jest nieobowiązkowy, ale jak widać ma pewne zalety i warto go stosować.

 

źródłó:http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna

Edytowane przez Kamilo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej podgrzać do 76-77 stopni, wyłączyć, poczekać 10 minut i filtrować. W ciągu tych 10 minut temp nie spadnie bardzo. Przekroczenie temp w innych przerwach nie jest dużym problemem, ale mash-out jest blisko 80*, a tej temp nie powinno się przekraczać.

 

Tak, pozostała woda jest dolewana podczas wysładzania. Trudno precyzyjnie wyznaczyć jakie dokładnie będą straty i jaką będziesz miał wydajność. Zazwyczaj dodaje się około 3 litrów na to co odpadnie podczas filtracji i odpruje przy gotowaniu. Tak na prawdę korygujesz to mierząc Blg po filtracji i potem po gotowaniu. Jak Blg po filtracji albo po chmieleniu jest wyższe od założonego to dolewasz odpowiednią ilość wody.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie wiem jak kolega filtruje, ale jak masz zamontowany filtr w garze zaciernym to jak podgrzejesz do 76C to po prostu zostaw na 10-15min i filtruj. Jeżeli masz osobną kaź filtracyjna, to możesz pogrzać zacier do 78C i przelać do kadzi filtracyjnej, temperatura powinna się ustabilizować na jakieś 75-76C, czekasz 10-15min i filtrujesz.

 

Nie wiem jak chcesz wysładzać, ale pamiętaj, że część wody (miej więcej 1l/kg) pozostanie w młócie. Także trzeba trochę więcej wody dolać podczas wysładzania. Możesz wysładzać do objętości - mi odparowuje jakieś 8-12%, także powinieneś wysłodzić miej więcej do 35-38l, albo po gotowaniu dolać wody

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W przepisie jest napisane ze calosc nastawu jest na 30l. Zasypu dokonujemy na 20l wody.Czy pozostala ilosc wody dodajemy przy filtracji,podczas wysladzania? Jesli tak,to ile radzicie dodac wody,biorac pod uwage parowanie podczas gotowania brzeczki?

Na przykładzie FAH, 6 kg śruty:

-zasyp do 20 l

-po zacieraniu w młócie uwięzione zostanie 7 l wody

-zostaje 14 l

-do wysładzania trzeba użyć 20 l wody

- mamy 34 l

-w czasie gotowania odparuje 3 l

- zostaje 31 l

-po ochłodzeniu i zlaniu do fermentora w osadach zostanie 1 l

-otrzymujemy 30 l brzeczki

20-7+20-3-1=30 l

Tak, z niewielkim błędem, będzie to wyglądać w tym konkretnym przypadku.

Edytowane przez Jacenty
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepis jest na 30 l, tylko pytanie, czy ty masz sprzęt do zrobienia takiej warki? Musisz mieć co najmniej 40-litrowy garnek, jedno 32-litrowe wiaderko też będzie za mało, drożdże mogą Ci z niego uciekać. Jeżeli nie masz sprzętu, użyj 2/3 surowców i zrób 20-litrową warkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja zrobiem FAH dla 25 l. Tyle ile ma fermentator. Przepis na 30 ale dzięki mniejszej il wody wzrasta blg i walory smakowe również. Dla niektórych to strata surowca ale polecam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Teraz po kolei. Olo słusznie zauważył że ważny tu jest sprzęt. Otóż ja mam tu pewne możliwości manewru. Dysponuje przerobionym 50 litrowym kegiem. Przeróbka polega na obcięciu góry i dospawaniu doń kranika do którego podłączam filtr z oplotu. Całość myk na taboret gazowy i alchemia się dokonuje ;) Do gotowania brzeczki mam garnek 40litrów. Myślałem jednak nad zastosowaniem pewnego patentu,mianowicie torby do zacierania,dzięki której będę mógł łatwo odcedzić co trzeba i gotować brzeczkę bezpośrednio w kegu. Myślę że to spore ułatwienie.

 

http://twojbrowar.pl...zacierania.html

 

Korzystał już ktoś może z takiego worka ?? Czy to się sprawdza ??

Co prawda nie mam w tej chwili dostępu do tak profesjonalnego wora jak na powyższym linku, jednakże dzięki znajomemu,mam worek z mikrofibry (swoją drogą ciekawe w jakiej temperaturze mikrofibra się kurczy ? ).

Zastanawiam się jednak nad pewną rzeczą. Mianowicie czy taki worek nie przeszkadza w mieszaniu zacieru i czy mikrofibra zda egzamin,czy jej "przepuszczalnośc" jest odpowiednia. No i czy jest obojętna chemicznie. Czy w wyższych temperaturach nie wyłażą z niej jakieś"smaki" i inne takie tam niechciane rzeczy. Na razie jestem dość sceptyczny.

Mam jeszcze kilka dni do przemyślenia całej sytuacji. Pomyślimy,zobaczymy. Póki co jednak,chyba zrobię tak jak Jacenty i uwarzę warkę na 25 litrów.

 

A ma ktoś może proporcje na 20 albo 25 litrów ??

Edytowane przez Góralczyk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.