Jump to content

Pierwszy brewkit Wheat beer Coopers start


szymin72
 Share

Recommended Posts

No to stało się. Sprzęcik dotarł dzisiaj do mnie. Po kolejnych dezynfekcjach, dzięki Waszemu wsparciu i doświadczeniu drodzy "forumkowicze"pierwszy brewkit zapodany. Blg początkowe wyszło mi ok.10,5 (22l. wody,1kg cukru,brewkit wheat coopers). Na razie nie widzę aby coś się działo, czekam na pierwszy "bulgot"

Link to comment
Share on other sites

Po dwóch godz. od zalania bulgotu jeszcze nie ma a pianka na razie na 1cm. Cukier musiałem podać za pierwszym razem, muszę poznać różnicę, jak będzie drugi...;)

Link to comment
Share on other sites

cześć :)

Po dwóch godz. od zalania bulgotu jeszcze nie ma a pianka na razie na 1cm.

Jeśli masz pianę na 1 cm w fermentatorze a nie ma bulków to masz nieszczelność w fermentatorze.

Link to comment
Share on other sites

z najnowszych wieści: zaczęło bulgotać po 3 godz., a dzisiaj po 12 godz. już konkret, trudno dostrzec jaka jest piana, bo zbiornik ma mleczny kolor i nie widać za dobrze a boje się rozszczelniac i zaglądać do środka. W każdym razie piana rurką na razie nie wyłazi! czy to normalne objawy? Kurde pierwszy raz zawsze trudny i człowiek się przejmuje byle głupim bul bul...

Edited by szymin72
Link to comment
Share on other sites

dzięki za wsparcie. Z kapslownicą miałeś rację. Próbowałem na sucho(tzn) z wodą trochę po kapslować. Micha, podkładka pod butlę, no i przyznam szczerze, że chyba trochę się namęcze przy kapslowaniu tych 40-tu butli:o

Link to comment
Share on other sites

67 godz. fermentacji i bulko już ledwo ledwo (średnio ok. co 40 sek.). Czy może to już być koniec fermentacji? Myślę, że jeszcze trzeba poczekać aż całkiem ustanie? I dopiero później można przelewać do butelek?

Link to comment
Share on other sites

70 godz. fermentacji-próba miary Blg 2,5, bulgotanie w rurce średnio co 50 sek. Spróbowałem piwka z miarki, smakowo już przypomina warkę, tylko kolorek cosik bladziuśki! Czy to się jeszcze zmieni, ściemnieje? Czy może dodać do butelkowania cukier kandyzowany?

co radzicie?

Link to comment
Share on other sites

Spokojnie czekaj tydzień. "Pancerniki" odfermentowują nawet 1,5°Blg zwłaszcza z cukrem. Do refermentacji nic z kolorowych cukrów bym nie dawał, to nie ten styl i nie wpłynie bardzo wyczuwalnie na kolor.

Link to comment
Share on other sites

zabutelkowane (młotkowa-2butle straty) - pierwsza warka zaliczona

Staraj się pisać ile °Blg przy butelkowaniu, ile cukru(glukozy) do refermentacji itp. Zawsze potem można wyciągnąć jakieś wnioski z sukcesu lub porażki, czego nie życzę. Swoją drogą, dwie butelki straty przy młotkowej to poważny sukces. Czekam kiedy zaczniesz myśleć o zacieraniu, a wtedy służę wszelką pomocą, oraz wsparciem surowcowym(chmiele, drożdże itp).

Link to comment
Share on other sites

Kapslowałem jak było 1°Blg, przy dodaniu 4g cukru. też się cieszę że średnia strzaskanych butelek jest tak dobra (20-1). O zacieraniu myślę jak najbardziej. Przede wszystkim muszę uzbierać potrzebny sprzęt, może coś przerobię z tego co mam?. Na pewno się zgłoszę, jak będzie tak daleko. I dzięki za dotychczasową pomoc. Już nie mogę się doczekać co mi wyszło z tych moich "wypocin". Jedno jest pewne, jak z butelkami było wszystko ok. (sterylność), to będzie dobre - przynajmniej takie było przed nalaniem (zero kwasu, fajna goryczka) co tu dużo mówić SMAK PIWKA...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

10 dni w butelkach, musiałem spróbować. Z całą stanowczością stwierdzam, że warka wyszła przednia. Nie ważne że z puchy, naprawdę bardzo dobre piwko i co ciekawe, smakuje jak przeniczniak. Już wiem że na tym nie koniec. Dzięki wszystkim za wsparcie-podoba mi się te hobby...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.