Jump to content
cyfronik

Amerykańskie i brytyjskie przepisy - kontynentalne problemy

Recommended Posts

Sprawa dotyczy chociażby przepisów Makarona, choć mi chodzi o te dwa konkretne przepisy

http://www.brew-monkey.com/recipes/html/barbarycoastcommon.htm

oraz http://www.brew-monkey.com/recipes/html/clonehobgoblin.htm a dokładni o słody i chmiele, których nie znajduję w ofercie rodzimych sklepów. Kłeszczyn - czym zastąpić, czy istnieją odpowiedniki:

Pale Malt (2 Row) US (2.0 SRM)

Caramel/Crystal Malt - 80L (80.0 SRM)

Northern Brewer [8.50%]

 

Marris Otter Pale (2 Row) UK (3.0 SRM)

Caramel/Crystal Malt - 60L (60.0 SRM)

Innych komplikacji w powyższych recepturach nie znalazłem, ale proszę o naprostowanie jakby co. A może ktoś z bardziej doświadczonych użytkowników zaadaptowałby oba przepisy na nasz grunt metryczno-dostępnościowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sprawa dotyczy chociażby przepisów Makarona, choć mi chodzi o te dwa konkretne przepisy

http://www.brew-monkey.com/recipes/html/barbarycoastcommon.htm

oraz http://www.brew-monkey.com/recipes/html/clonehobgoblin.htm a dokładni o słody i chmiele, których nie znajduję w ofercie rodzimych sklepów. Kłeszczyn - czym zastąpić, czy istnieją odpowiedniki:

Pale Malt (2 Row) US (2.0 SRM)

Caramel/Crystal Malt - 80L (80.0 SRM)

Northern Brewer [8.50%]

 

Marris Otter Pale (2 Row) UK (3.0 SRM)

Caramel/Crystal Malt - 60L (60.0 SRM)

Innych komplikacji w powyższych recepturach nie znalazłem, ale proszę o naprostowanie jakby co. A może ktoś z bardziej doświadczonych użytkowników zaadaptowałby oba przepisy na nasz grunt metryczno-dostępnościowy.

Oczywiście najwięcej może nam powiedzieć sam Makaron, względnie Scoobby, ale...

 

Pale Malt 2 row oraz Marris Otter możesz z powodzeniem zastąpić pilzneńskim (jakimkolwiek) lub np. Weyermann Pale Ale.

Karmelowe też możesz zastąpić słodami Weyermanna, dopasowujesz po kolorze. Musisz sobie jednak przeliczyć kolory w SRM, na EBC.Na wikipedii znalazłem takie wzory:

EBC = SRM * 1.97

SRM = EBC * 0.508

 

Bierzemy więc twój Crystal 80L i przeliczamy, powinien mieć 157,6EBC, przyjmijmy 150-160EBC, takiego karmelowego trzeba poszukać w ofercie Weyermanna no i mamy CaraMunich III 140-160EBC. Czyli Crystal 60L robimy już na oko, jako CaraMunich II 110-130EBC.

 

Northern Brewer to chyba chmiel goryczkowy o alfa-kwasach 8,5%, wybierasz sobie chmiel o zbliżonej zawartości alfa-kwasów, lub przeliczasz ilość na taki, jaki masz dostępny np. Marynkę. Marynka granulat z BA ma np. 8,4% więc pasuje idealnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lublin - Saaz, Sterling

Jestem w szoku.

Dlaczego? :rolleyes: To są bardzo spokrewnione gatunki. Wręcz mówi się, że Lubleski, to Saaz przeniesiony do Polski. No chyba, ze chodzi o tego Sterlinga, jego to nie znam.

Edited by kopyr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pale Malt (2 Row) US (2.0 SRM) - w Polsce dostępny tylko w postaci extraktu Muntons Extra Light LME, w ofercie Browamatora. Często można go zastąpić pilzneńskim albo Pale Ale bo bywa w USA stosowany jako substytut tych słodów, bo jest tańszy

 

Caramel/Crystal Malt - 80L (80.0 SRM) - Caramunich III

 

Northern Brewer [8.50%] - niemiecki chmiel goryczkowy, można bezpiecznie substutuować podobnym np. Perle, Marynka też pewnie ujdzie

 

Marris Otter Pale (2 Row) UK (3.0 SRM) - najszlachetniejszy słód Pale Ale, w Polsce mamy do wyboru 2 słody Pale - weyermanna i brewfermu, w.g. mnie ten drugi lepszy

 

Caramel/Crystal Malt - 60L (60.0 SRM) - Caramunich II albo chyba nawet lepiej karmelowy jasny strzegomski, bo caramunichy mają dość unikalny chrakter

 

Jak tylko masz tego rodzaju problemy, to pytaj; robię piwa wlaściwie wyłącznie z przepisów z USA i mam opracowane wszelkie substytuty

 

EDIT: wyedytowałem post, uwzględniając odpowiedniki wyliczone wzorami Koryra SRM->EBC

Edited by coder

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słody karmelowe tej samej barwy potrafią się znacznie różnić. Zamiana słodów karm. amerykańskich czy brytyjskich na niemieckie nie da pożądanych efektów.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Słody karmelowe tej samej barwy potrafią się znacznie różnić. Zamiana słodów karm. amerykańskich czy brytyjskich na niemieckie nie da pożądanych efektów.

Browarnictwo domowe jest po to, żeby eksperymentować;) Jakby się martwić tym, co piszesz, to trzeba by zrezygnować z połowy przepisów ze względu na niedostępność słodów:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Słody karmelowe tej samej barwy potrafią się znacznie różnić. Zamiana słodów karm. amerykańskich czy brytyjskich na niemieckie nie da pożądanych efektów.

No ale to nie znaczy, że wyjdzie dramatycznie gorsze piwo. Słody z różnych lat też się jakoś tam różnią. Trzeba sobie jakoś radzić. Alternatywą jest niezrobienie danego piwa, czyli nie ma alternatywy.

Dodam jeszcze, że np. jak robię jakieś piwo z receptur z książki Znakomite Piwa i nie mam jakiegoś słodu, to nie lecę do BA zamówić 200g CaraMunich III, tylko daję to co mam. ;)

Edited by kopyr

Share this post


Link to post
Share on other sites
Karmelowe też możesz zastąpić słodami Weyermanna, dopasowujesz po kolorze. Musisz sobie jednak przeliczyć kolory w SRM, na EBC.Na wikipedii znalazłem takie wzory:

EBC = SRM * 1.97

SRM = EBC * 0.508

 

Bierzemy więc twój Crystal 80L i przeliczamy, powinien mieć 157,6EBC, przyjmijmy 150-160EBC, takiego karmelowego trzeba poszukać w ofercie Weyermanna no i mamy CaraMunich III 140-160EBC. Czyli Crystal 60L robimy już na oko, jako CaraMunich II 110-130EBC.

No i mam dysonans poznawczy. W.g. tych wzorów z wiki, które teraz po małych poszukiwaniach znalazłem też w paru innych miejscach

 

160 EBC = ~81 SRM

 

ale są też zupełnie inne wzory, które spotykam w kilku innych miejscach np.:

http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=335837&postcount=4

 

L = (EBC + 1,2) / 2,65

EBC = L x 2.65 - 1,2

 

wtedy

 

160 EBC = (161.2)/2.65 = ~61 Lov

 

Czy ktoś wie, co tu jest grane ?

 

EDIT: Już wiem, chyba niezbyt dawno zmieniono sposób oznaczania EBC i teraz obowiązują te wzory z wikipedii; moje wyliczenia sa nieprawidłowe ;)

Edited by coder

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiści, zgadzam się. Ale jakoś nie widzę Caramunich III w piwach angielskich ;) Za to stary dobry strzegomski karmelowy jasny należy do moich ulubionych ;)

Edited by darko

Share this post


Link to post
Share on other sites
L = (EBC + 1,2) / 2,65

EBC = L x 2.65 - 1,2

 

wtedy

 

160 EBC = (161.2)/2.65 = ~61 Lov

 

Czy ktoś wie, co tu jest grane ?

 

EDIT: Już wiem, chyba niezbyt dawno zmieniono sposób oznaczania EBC i teraz obowiązują te wzory z wikipedii; moje wyliczenia sa nieprawidłowe ;)

Też kilka tygodni temu podałem inne przeliczenie EBC na Lovibonda ;) , ale wszędzie gdzie patrzę jest SRM*1,97=EBC. Ray Daniels w Designing Great Beers też tak podaje. Także chyba możemy to przyjąć. A dla uproszczenia razy 2.

 

W tym pierwszym linku do wiki (nie brewiki) coś piszą o tym, że kiedyś EBC było inaczej liczone. Może z tych czasów pochodzi ten drugi przelicznik.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Też kilka tygodni temu podałem inne przeliczenie EBC na Lovibonda ;) , ale wszędzie gdzie patrzę jest SRM*1,97=EBC. Ray Daniels w Designing Great Beers też tak podaje. Także chyba możemy to przyjąć. A dla uproszczenia razy 2.

No to wygląda, na to że cały sezon brałem za ciemne słody karmelowe - za Crystal 60 lepiej faktycznie wziąć Caramunich II niż III (karmelowy jasny będzie OK), ale różnica niewielka - III ma od 70 do 80 Lov.

Dobra wiadomość to to, że Caramunich III może być substytutem Crystal 80 !

 

Ale do Crystal 120 nadal najbliżej ma Caraaroma, choć jest sporo ciemniejsza 160-200 Lov.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Słody karmelowe tej samej barwy potrafią się znacznie różnić. Zamiana słodów karm. amerykańskich czy brytyjskich na niemieckie nie da pożądanych efektów.

No to jeśli ktoś by chciał to mógłbym podesłać słód crystal ,albo jakiś konkretną odmiane chmieli na życzenie forumowiczów. Prawde mówiąc chmieli goryczkowych jest sens zastąpić polskimi odpowiednikami, natomiast aromatyczne byłoby mijaniem się z celem. Ale są style nie oparte na konkretnych smakach odmian chmieli, takie jak stouty, portery czy brown ale itd.

 

Maris Otter, Perl czy inne odmiany jęczmienia można zastąpić Pale ale dostępnymi w Polsce, albo wręcz naszym pilzeńskim, póki on nie stanowi 100% zasypu to ciężko byłoby wyczuć różnice.

Share this post


Link to post
Share on other sites
tu miedzy innymi masz odpowiedniki chmieli: http://www.brew365.com/hop_substitution_chart.php

A tu zamienniki słodów: http://www.kotmf.com/articles/maltnames.php

Zerknąłem w tą tabelę zamienników i co widzę?

 

Crystal 40 = Caramunich II

Crystal 60 = Caramunich III

Crystal 80 - brak

 

i juz jestem zupełnie głupi. Idę dalej drążyć temat.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lublin - Saaz, Sterling

Jestem w szoku.

a ja od początku mojej niedlugiej przygody sie nie przejmuje i tam gdzie jest saaz daje lublina. tak jak pisał kopyr lublin to "ten sam" gatunek co saaz, tylko hodowany w polsce.

Edited by yemu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja wychodząc z założenia, że gatunki te, tak jak pisał Kopyr, są blisko spokrewnione używam Saaza zamiast Lubelskiego - jak dla mnie (mieszkającej przy granicy) Saaz jest łatwiej dostępny :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No na moje odczucie to różnica smakowa jest duża. Żatecki (saz) daje o wiele więcej charakterystycznego posmaku i tu nie wiem jak to ująć korzennego, orientalnego, w każdym razie bardzo orginalnego. Chyba za bardzo jestem przyzwyczajony do lublina żebym mógł to oceniać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście różnica między tymi dwoma chmielami jest i to nie podlega dyskusji :) Ale dla piw gdzie aromat chmielowy gra rolę drugoplanową, myślę że zastępowanie Saaza Lublinem i odwrotnie nie jest dużym przestępstwem :)

 

... a najważniejsze żeby piwo smakowało :)

Edited by dori

Share this post


Link to post
Share on other sites
EDIT: Już wiem, chyba niezbyt dawno zmieniono sposób oznaczania EBC i teraz obowiązują te wzory z wikipedii; moje wyliczenia sa nieprawidłowe :)

To wcale nie było tak niedawno, bo 18 lat temu. :)

Poszukując jakiś czas temu artykułów nt obliczenia koloru piwa trafiłem m.in. tą stronę: http://www.beercolor.com/ebc_controversy.htm gdzie piszą, że w 1991 roku został zmieniony sposób pomiaru koloru słodu i piwa.

Powstał przez to spory bałagan, bo niektóre słodownie podają SRM w starej postaci, niektóre w nowej.

Weyermann chyba w dalszym ciągu używa starego oznaczenia, bo np taki carafa I ma w opisie:

barwa: 800-1000 EBC (300-375 Lovibond). Przeliczenie dokonane jest starym wzorem. Tylko właściwie nie wiadomo, czy tak podaje Weyermann czy to BA to przelicza.

 

EDIT: Weyermann podaje kolor w starej skali Lovibonda: http://www.weyermann.de/eng/produkte.asp?idkat=19&umenue=yes&idmenue=37&sprache=2. BA to tylko wyświetla.

Edited by Stasiek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Powstał przez to spory bałagan, bo niektóre słodownie podają SRM w starej postaci, niektóre w nowej.

Weyermann chyba w dalszym ciągu używa starego oznaczenia, bo np taki carafa I ma w opisie:

barwa: 800-1000 EBC (300-375 Lovibond). Przeliczenie dokonane jest starym wzorem.

Ale jaja. :o

Teraz trzeba się zastanowić, czy: Weyermann mierzy EBC starą normą (to chyba niemozliwe w bruxelandzie), czy tylko źle przelicza na Lovibond, wprowadzając w bład połowę świata ??

Bo raczej nie sądzę, żeby mierzył normą Lovibond i przeliczał na EBC

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo dziękuję wszystkim wypowiadającym się w tym wątku. Gigantyczna porcja wiedzy i pożytecznych linków. Plusy się posypały. Warto było by zebrać te wszystkie wzory i przeliczniki w jednym temacie. Począwszy od miar i wag, poprzez skalę OG-FG/Ballinga, skończywszy na słodach i ich kolorach. Co do przepisów. To przepis na California common beer http://www.brew-monkey.com/recipes/html/barbarycoastcommon.htm sobie podaruję. Za dużo zgniłych kompromisów. Natomiast chodzi mi po głowie zrobienie coś na ten wzór na słodach ze Strzegomia i naszych chmielach - nazwijmy to polski lager domowy. Co do przepisu na Old ale to założę nowy wątek gdyż gryzie mnie kilka wątpliwości odnośnie konkretnej receptury.

 

Jak tylko masz tego rodzaju problemy, to pytaj; robię piwa wlaściwie wyłącznie z przepisów z USA i mam opracowane wszelkie substytuty

No mam jeszcze jeden problem. O co chodzi z chmieleniem, jak to rozumieć. Gotowanie w obu przypadkach 60 minut.

0.53 oz Styrian Goldings [5.00 %] (60 min) (First Wort Hop) Hops 7.6 IBU

0.53 oz Fuggles [4.50 %] (60 min) (First Wort Hop) Hops 6.8 IBU

0.53 oz Styrian Goldings [5.00 %] (30 min) Hops 5.3 IBU

0.53 oz Fuggles [4.50 %] (30 min) Hops 4.8 IBU

0.53 oz Fuggles [4.50 %] (60 min) (Aroma Hop-Steep) Hops -

0.53 oz Styrian Goldings [5.00 %] (60 min) (Aroma Hop-Steep) Hops -

Dwie ostatnie pozycje to dawać na koniec, czy od początku? Nic nie rozumiem... :)

 

a jak to

1.50 oz Northern Brewer [8.50%] (60 min) Hops 40.9 IBU

0.50 oz Northern Brewer [8.50%] (15 min) Hops 6.8 IBU

0.50 oz Northern Brewer [8.50%] (0 min) Hops -

choć tu wszystko wydaje się jaśniejsze. Pierwsza dawka od początku, druga na 15 minut przed końcem. A trzecia? Do chłodzenia? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

>0.53 oz Styrian Goldings [5.00 %] (60 min) (First Wort Hop) Hops 7.6 IBU

First Wort Hoping - wrzucasz chmiel już do brzeczki przedniej, przy filtracji; nigdy tego nie robiłem

 

>0.53 oz Styrian Goldings [5.00 %] (60 min) (Aroma Hop-Steep) Hops -

 

Sądzę, że na końcu - dziwny opis, zwykle pisze się odwrotnie: 0 min, ale bywa i tak - popatrz na IBU, z ostatnich chmieli jest 0 IBU.

 

>A trzecia? Do chłodzenia?

 

Tak, wrzucasz chmiel w momencie wyłączenia płomienia, i zostawiasz go w garze przez całe chłodzenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.