Skocz do zawartości

Pilzneński+monachijski+Lubelski+Marynka= no właśnie co?


marcin_l85

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem.

Małżowinka poinformowała mnie , że w niedziele bierze dziecko i wybywa do zoo. No więc wiadomo co będę robił w niedziele :P :P Problem, że Matki Boskiej Pieniężnej jest dopiero w czwartek... No cóż. Mam do dyspozycji po 3kg pilzneńskiego i monachijskiego ( i 1kg pszenicznego jasnego ) oraz 35g Lubelskiego i jakieś 80g Marynki. W niedziele zleje na cichą malinowe, więc gęstwa z WB-06 ewentualnie z pszenicy danstar nothingham. Także liczę na Waszą błyskotliwość i jakieś propozycje.

 

Edit: P.S. Da się to podciągnąć pod Full Aroma Hops

Edytowane przez marcin_l85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja z tego bym zrobił tak:

 

3 kg pils

1 kg monachijski

 

15 g Marynka - 60 min

15 g Lubelski - 30 min

20 g Lubelski - 0 min

 

Drożdże Nottingham

 

Moim zdaniem wyjdzie niezłe piwko. Pewnie bezstylowe, ale czy musi być stylowe?! :):D

Edytowane przez Afghan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Altem głowy sobie nie zawracaj bo te słody są za jasne do tego stylu ja bym proponował FAH po modyfikacjach :

Pilzneński 3kg

Monachijski 1,5kg

Pszeniczny 0,5

zacieranie tak jak FAH

Chmielenie:

Marynka 20g - 60min

Marynka 20g - 30min

Lubelski 15g - 10min

lubelski 20g - 5min

powinno wyjść oko 42 IBU

Drożdże Nottingham

Edytowane przez maniekgor21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polskie Ale, nie koniecznie tak słodko-gorzkie jak FAH. Zatrzyj mniej słodko ten pilzneński + monachijski, daj marynke na goryczke i aromat w gotowaniu a lubelski na chłodzenie i na zimno, Drożdże Nottingham i masz 26-29L fajnego Polskiego Ale.

Możesz rozpisać ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zasyp jest faktycznie zbyt jasny do alta, do koelscha nie masz niemieckich szlachetnych chmieli

ale kto ci broni zrobić bezstylowca wzorowanego na tych piwach?

http://www.wiki.piwo.org/K%C3%B6lsch

http://www.wiki.piwo.org/D%C3%BCsseldorf_Altbier

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.