Jump to content
Bzdzionek

Filtrowanie brzeczki po chmieleniu - whirpool

Recommended Posts

Mam pytanie odnośnie zastosowania whirpoola po chmieleniu brzeczki, tzn. jak dokładnie przeprowadzić ten zabieg?

 

Z tego co wyczytałem na temat tej metody to po zakończonym gotowaniu należy łygą wprowadzić brzeczkę w ruch wirowy, odczekać jakiś czas (?), aby osad zgromadził się na środku gara i następnie wężykiem ściągnąć brzeczkę do fermentora i tutaj nasuwa mi się kilka pytań:

1. Kiedy zastosować whirpool, przed schłodzeniem brzeczki, czy już po chłodzeniu?

2. Ile należy odczekać po zamieszaniu łygą, aby wszystkie farfocle utworzyły stożek na środku gara?

3. Czy oprócz tej metody zastosować jeszcze jakąś dodatkową filtrację, np filtr z oplotu, nylonowa rajstopa na końcu wężyka?

4. Jak oceniacie tę metodę w skutecznym usuwaniu chmielin?

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. stosuję po chłodzeniu - w garze nic już nie krąży jak to się dzieje w goracej brzeczce

2. 10-15min.

3. nie stosuję

4. dla mnie wystarczy - reszta osadzi się podczas fermentacji

 

ja robię jeszcze odzyski z chmielin i "utarg" po ponownym przegotowaniu i ostadzeniu wędruje do fermentacji

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. stosuję po chłodzeniu - w garze nic już nie krąży jak to się dzieje w goracej brzeczce

2. 10-15min.

3. nie stosuję

4. dla mnie wystarczy - reszta osadzi się podczas fermentacji

 

ja robię jeszcze odzyski z chmielin i "utarg" po ponownym przegotowaniu i ostadzeniu wędruje do fermentacji

dzięki za odpowiedzi

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Ja robię przed chłodzeniem, wolę przelewać gorącą brzeczkę (mniejsze ryzyko infekcji), "czystą" chłodzę, drożdże i zamykam.

2. Ok 15 min

3. Zrobiłem filtr z oplotu i zmywaka za 1 razem i uznałem, że nie ma to sensu przy drugim już sam wężyk, pamiętaj tylko aby obniżać go przy ściance gara.

4. Mnie zadowala.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja robię jeszcze odzyski z chmielin i "utarg" po ponownym przegotowaniu i ostadzeniu wędruje do fermentacji

 

Mnie po wihirpoolu i spuszczeniu brzeczki zostaje taka nieduża kupa chmielowa na środku i zupełnie nie miałbym czego z tego odzyskiwać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamieszczam fotkę z rozbudowy układu chłodzenia i whirpoola do garnka z filmiku Wiktora.

post-4579-0-44514200-1370512810_thumb.jpg

 

Wymiennik płytowy skręcany ( nie wiem ile KW)

Filtr narurowy 10" termoodporny

Wkład z siatki kwasówki 50 mikronów - jak się będzie zatykać to pomyślę nad większymi oczkami.

Pompa od jakiejś pralki 60W.

 

Na wodzie działało wszystko OK - ciekawe jak się sprawdzi na brzeczce?

 

Mam też pytanie;

Czy do regulacji obrotów pompy przy chłodzeniu użyć regulatora takiegoA czy może takiegoB

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj po raz drugi w ten chłodny dzień miałem okazję sprawdzić sprzęcik.

Whirpool działa perfekcyjnie. Stożek miał wysokość na środku garnka ok 4cm i kończył się wzorowo przed brzegiem garnka. Zamieniłem tylko wkład filtra na skarpetkę damską - sprawdziła się znakomicie. Poprzedni filtr 50 mikronów zapchał się w 15 sekund.

Wymiennik także schładza wyśmienicie bez (doładowania pompą) .

Dezynfekuję zestaw puszczając obieg NaOH przez filtr i wymiennik. Po NaOH cyrkuluję gorącą wodą z warnika powyżej wymiennika.

Długo przymierzałem się do uruchomienia whirpoola i chłodzenia wymiennikiem. Dzisiaj żałuję, że dopiero teraz to dopracowałem.

 

Następne w kolejce dotlenianie brzeczki. Ma ktoś może jakiś pomysł za dotlenianie w obiegu za wymiennikiem?

Myślałem nad filtrem jak tym co mam po warzelnym i podaniu tlenu z butli dolnym zaworkiem filtra.

post-4579-0-92938800-1375907391_thumb.jpg

post-4579-0-24042900-1375907396_thumb.jpg

Edited by Atebo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie apropos pompy stosowanej do pompowania brzeczki.

Czy taka pompa z praliki jest dopuszczona do kontaktu z żywnością? Bo chcę zrbić podobnego whirpoola ale się nad tym zastanawiam...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dołączę się do dyskusji.

Ja ostatnio przelałem brzeczkę przez sitko (umieszczone na fermentatorze) na którym ułożyłem 2 pieluchy tetrowe.

wcześniej oczywiście ją schłodziłem i zakręciłem mocno pozostawiając na około 10 minut.

Na pieluchach tetrowych powstała spora ilość osadów, mimo iż większość została w garnku.

 

ale kadzie z bromani chodzi mi cały czas po głowie.

pozdr

klaus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamieszczam fotkę z rozbudowy układu chłodzenia i whirpoola do garnka z filmiku Wiktora.

post-4579-0-44514200-1370512810_thumb.jpg

 

Wymiennik płytowy skręcany ( nie wiem ile KW)

Filtr narurowy 10" termoodporny

Wkład z siatki kwasówki 50 mikronów - jak się będzie zatykać to pomyślę nad większymi oczkami.

Pompa od jakiejś pralki 60W.

 

Na wodzie działało wszystko OK - ciekawe jak się sprawdzi na brzeczce?

 

Mam też pytanie;

Czy do regulacji obrotów pompy przy chłodzeniu użyć regulatora takiegoA czy może takiegoB

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widzę u Atebo filtr narurowy. Też się zastanawiam nad tym rozwiązaniem. Martwi mnie znaczna ilość papki chmielu po odfiltrowaniu. Filtr z rurki z oplotu się blokuje na dnie gara i pompa nie zasysa. Jak myślicie czy taki filtr będzie miał wystarczającą wydajność?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja w sobotę po raz pierwszy zastosowałem dekantowanie proponowaną gdzieś tutaj metodą przez zmywak. Kupiłem tylko inny zmywak, taki do czyszczenia teflonu.

http://janniezbedny.pl/produkty/zmywaki-i-druciaki/zmywak-do-teflonu

Zdjąłem tą osłonkę zewnętrzną i założyłem na wąż. Filtracja przebiegła bardzo sprawnie a co najważniejsze straty przy takiej filtracji były bardzo małe. No i chmiel się nie przedostaje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja już gdzieś pisałem o moim sposobie .

 

Na końcówkę lejka zakładam wężyk . Na lejek owijam gazę wysterylizowaną . Mam przez to taki filtr ssawny , ssak . Bardzo dobrze to działa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdecydowanie mniej się zapycha niż lejąc do sitka z wyłożeniem gazą . Zresztą zawsze można czymś podłubać i oczyścić gazę na lejku . Sam chmiel na lejku jak lekko zapycha gazę , poprawia jakość filtracji :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tym filtrze narurowym jest założona drobna pończocha i jeszcze nigdy się po whirpoolu nie zatkała.

Też kiedyś kombinowałem z rozmaitymi oplotami, druciakami, nacinanymi rurkami itp.

Od kiedy whirpool zagościł to zapomniałem o problemach z filtracją po chmieleniu.

http://www.piwo.org/topic/11091-whirpool-chlodzenie-napowietrzanie/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do tej pory robiłem bez whirlpoola i widzę teraz , że jego wprowadzenie mocno ograniczy zmniejszanie przepływu na filtrze "lejkowym"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ostatnio zaczęłem używać filra nylonowego o dziurkach 150mikronów.

Kosztuje mało, sprawdza się przy ciepłej i zimnej filtracji, przepuszcza drożdże i filtruje chmieliny, można łatwo wycisnąć brzeczkę z chmielin zmniejszając straty, łatwy w czyszczeniu, można go w cąłości wygotować.

http://www.ebay.de/itm/Filterbeutel-Monofilament-Beutelfilter-fuer-Gaerbehaelter-Speidel-Graf-/151136245352?ssPageName=ADME:L:OU:DE:3160

Share this post


Link to post
Share on other sites

takie same worki są sprzedawane w Polsce przez firmę

http://www.allfilter.pl/

Kiedys pisalem maile z przedstawicielem tej firmy ale w koncu zamówiełem w Niemczech bo mieszkam w Berlinie.

Nie wiem czy allfilter sprzedaje pojedyńcze sztuki czy tylko hurtowo bo aż tak daleko nie doszliśmy.

 

Tutaj jeszcze opis jaki dostalem mailem od firmy allfilter

Włóknina polipropylenowa której używamy do produkcji worków filtracyjnych ma dopuszczenie do żywności zgodnie z FDA.

Produkujemy dwa typy worków filtracyjnych worki szyte oraz zgrzewane. Dla przemysłu spożywczego proponujemy zastosować worki zgrzewane z kołnierzem plastikowym samo-doszczelniającym. Temperatura max dla worków polipropylenowych chwilowa to 100 st C pracy 90 st C. Kolejnym materiałem jest poliester którego temperatura max to 140 stC.

oznaczenie-workow.pdf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trafiłem na ich stronę, ale jeszcze nie pytałem jak ze sprzedażą detaliczną. Gdyby tak dało się kupić w granicach 30zł, to byłoby to dobrą i trwalszą alternatywą dla "rajstop" i innych wynalazków :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

teoretycznie powinno być do 30zl skoro Niemcy handlują tym po niecałe 7€ + przesyłka..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.