Skocz do zawartości

Browar "U Koziołka"


Rekomendowane odpowiedzi

Zacieranie wspólne w lodówce.

Woda: ok 32l do zacierania

ok 31l do wysładzania, plus 4-5g kwasku cyrynowego

 

Zasyp:

520g best pils
4,5kg Colorado
4kg pszeniczny strzegom

 

Zacieranie:
zasyp do 74-73°C, wyszlo 68°C
68°C-67°C - 1h25min
filtracja brązowy garnek plus ok 8l wody, plus ok 4-5g kwasku cytrynowego
filtracja do 3 brix
 

Warka 145 Hefeweizen

Gotowanie 75 min
10g cascade pl FWH 95°C
Wyszło ok 21l 11,4 brix
schłodzone do 14°C
zadane ok 100ml gęstwy 3068, dwudniowej, wystawionej z lodówki z 2h wcześniej
Napowietrzane przez bujanie wiadrem 5 min
wstawione do piwnicy 17°C

 

Warka 146 American Wheat/APA

Gotowanie 60 minut, część bez chmielu w osobnym garnku

35g Cascade PL na 60'

45g Centennial na 0'

50g Chinook PL na 0'

Schłodzone do 15°C, zadane ok 100-150ml gęstwy US05, dwudniowej, wystawionej z lodówki godzinę wcześniej.

Napowietrzane przez bujanie wiadrem 5min

wstawione do piwnicy 17°C

Wyszło 11.7brix

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 147

2150g grodziski pszeniczny

200g monachijski

 

zacierania nie zapisałem

chmielenie:

7g Magnum na 60'

10g Marynka na 15 min

20g marynka na 20'

 

zadane kveikami

wyszło ok 14l 7 blg

 

 

Warka 148

5kg viking wędzony pszeniczny

800g best munich

 

zacierania nie zapisałem

 

chmielenie:

20g magnum na 60'

25g marynka na 15 min

 

wyszło ok 32l 8,7 blg, podzielone na dwa wiadra, do jedengo zadane kveiki, do drugiego uwodnione us05

 

26.07 zabutelkowane 15l na kveikach, z dodatkiem 115 g glukozy

 

Zasyp i zacieranie wspólne dla 149 i 150

6kg colorado pale ale

1050g chyba monachijski strzegom

500g pils strzegom

400g nieznany (jasny karmel?)

400g karmel 150 strzegom

 

Zacieranie:

18l wody o temp 74°C

zasyp

66.5°C - około 1.5h

dogrzanie do 72°C i przerwa 15 min

filtracja 29l wody plus 6g kwasku cytrynowego

koniec filtracji przy 4,2 brix

 

Część brzeczki odebrana i:

 

149 Brett Apa

50g cascade pl na 90'

70g chmiel x na 0'

schłodzone do 20°C

wyszło 18l 17 brix

dolane 5l wody i 2l startera brett lochristi

razem ok 25l 12,8 brix

 

zaniesione do piwnicy 21°C

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 150 Berliner weisse

 

zacieranie wyżej

ok 20l brzeczki 12blg, przegotowane, a na drugi dzień:

gotowanie 60 min

cascade pl 5g - 60'

schłodzone do 18°C, wlane na gęstwę kveików po warce 148

wstawione do piwnicy 20°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

W międzyczasie trochę zaniedbałem zapiski... Ale dzisiaj sprawdziłem co tam się dzieje w warce 149 i proszę bardzo ;)

Sam blend bretów (niby w lochristi nie ma bakterii) mógł dać taką błonę, czy gdzieś to zakaziłem? Pachnie mocno bretowo-owocowo, bez kupki ;)

 

 

22382127_485807895120550_6323015282711650208_o.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Warka 178 pils


5kg best heidelberg


18l wody + 5.5g CaCl


68*-66*-30 min
72* ok 10 min

wysładzanie 12l + 4g kwasku cytrynowego -  do 4,5 brix


gotowanie ponad 90 min
25g Magnum - ponad 90 min
50g Simcoe - 0 min

 

Munich Lager, starter 2 dniowy 4l (wlane 3l)

Schłodzone do 10.5*, zadane drożdże, przeniesione do piwnicy 7*, napowietrzone przez bujanie 5min

wyszło 19l 13.9 brix

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 181 Swietly lezak

 

Zasyp:

4.5kg best heidelberg

 

Woda RO + 5l z biedry na uzupełnienie odparowania

2g CaCl

 

Chmielenie:

gotowanie powyżej 90 min

60' - 30g Sybilla

15' - 20g Sybilla

5' - 25g Sybilla

0' - 25g Sybilla

 

Schłodzone do 10°C, zadane drożdże starter 3l Bawarskiej doliny (litr odlany z wierzchu) o temp 8°C, wstawione do 7°C.

Wyszło 21l 11brix

 

Warka 178 przeniesiona na diacetylową na korytarz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

WARKA 194 Świerkowe

 

Zasyp:

10kg Best pale ale

 

Zacieranie:

Zasyp do 35l wody o temp 73°C

67.5°C - 66°C -45 min

grzanie 7 min

73°C- 20 min

Grzanie do 76 i filtracja

 

Filtracja 30l wody, do 4.8 brix - wyszło ok 55L

Gotowanie:

30g Cascade PL na 60'

300g pędów świerku na 30'

100g pędów świerku na 0' (i przetrzymane ok 10 min w 70°C dla pewniejszej dezynfekcji)

 

Schłodzone do 20 stopni C, napowietrzane przez lanie z kranu z gara z wysokości, i chwilę trzęsienia wiadrem.


Zadałem to kveikami - jedno wiadro Hornidal, drugie Ebbegarden. Fermentowane w okolicach 20 stopni C powinny dać w miarę czyste piwo. Obu szczepów zadałem mało - ok łyżeczka do herbaty gęstwy/wiadro.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Warka 205 Pszeniczne z własnego słodu

 

Zasyp:
2.45 kg własny pszeniczny
1.63 Bestmaltz pilzneński

 

Zacieranie:
zasyp do 16l wody 54°C --> 52°C
dolane 4l zimnej wody i 45°C
45-44°C - 33 min
grzanie 5 min
50°C-49°C - 15 min
grzanie 17 min
67°C - 63°C - 30 min
grzanie 7 min
68°C-66°C - 23 min
grzanie 15 min
78°C

 

wysładzanie 10l wody i 3g kwasku cytrynowego
wyszło ok 25l
odebrano 1l na starter

 

gotowanie 60 min
15g tradition 5,5% alfa - 60 min


schłodzone
zadane 4/5 fiolki fm41 bezpośrednio do brzeczki
napowietrzane przez trząchanie wiadrem 5 min

wyszło 18l 12,2 brix
drożdże zadane w 16°C, ale termomert coś wariował - start fermentacji w ok 16-18°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 206 Pszeniczne

Zasyp:
2.45 kg bestmaltz pszeniczny
1.63 Bestmaltz pilzneński

 

Zacieranie:
zasyp do 16l 44°C -->  43°C
43°C - 33 min
grzanie 7 min
51°C - 50°C - 14 min
grzanie 15 min
67°C-63°C 41 min
grzanie 3 min
67-62°C - 29 min
grzanie 12 min
76°C

 

wysładzanie z dodatkiem kwasku cytrynowego

gotowanie 60 min
15g tradition 5,5% alfa - 60 min


schłodzone do ok 16°C
zadany starter z 1/5 fiolki FM41, jednodniowy, ok 1l
śmierdział jajem
napowietrzane przez trząchanie wiadrem 5 min

wyszło ok 19l 13.6 brix
dzian później dolane 1.5l wody do 20.5l 12,7 brix

fermentacja ok 17°C

 

 

Warka 207 Pils Oktawia

Zasyp:


5k best pale ale

do zacieru dodane 5g CaCl bezwodnego

 

Zacieranie:
Zasyp do 18l wody 74°C --> 69°C
dolane 0.5l zimnej wody do korekty --> 67°C
67-63°C - 57 min
grzanie 11 min
72°C - 16 min
grzanie 8 min
76°C

Filtracja zakończona przy 3 brix
odebrane 4l na startery

 

gotowanie 90 min
20g Oktawia 8,4% - 90 min
30g Oktawia 8,4% - 15 min
30g Oktawia 8,4% - 5 min
50g Oktawia 8,4% - po wyłączeniu garnka

 

wyszło ok 20l 12,6 brix plus 4l startera
Napowietrzane 5 min przez bujanie wiadrem
schłodzone do 12°C, i ok 2h dochładzane w zamrażarce
zadane MJ 84 Bohemian lager - 2 dniowy starter, zdekantowany, o temp 7°C, 2l
wstawione w piwnicy 10°C

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 208 Rye dry stout

Zasyp:

8kg best pale ale
1,3kg weyermann żytni
1kg fawcett roasted rye (650 EBC)
0,6kg best wheat
0,4 castle roasted barley (1150EBC)

 

Zacieranie:
zasyp do 40l wody 72°C
67°C-? - 60 min
grzanie do 77°C

filtracja ok 40-50l wody z 6-7g kwasku cytrynowego
zakończona przy 2 brix

 

gotowanie 85 min
60g Iunga 11% - 60 min
40g Iunga 11% - 20 min

schłodzone do 16°C


25l zadane bezpośrednio na brzeczkę saszetka Liberty bell (MJ M36)
ok 48l zadane starter 3l USo5 z 1 saszetki, jednodniowy, niezdekantowany
napowietrzane przez lanie z wysokości z kranu i miąchanie wiadrem po 3 min
delikatnie dochłodzone w piwnicy, start fermentacji ok 16°C

wyszło ok 73l 11brix

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 3.06.2019 o 07:21, DonBeer napisał:

Pierwsze świerkowe? Też zrobiłem na tych kveikach, tylko startowałem od 24°C

Nie, jeśli liczyć tylko jasne to bodajże trzecie.

Na których konkretnie kveikach? Bo ja robiłem na Ebbergarden i na Hornidalach. Ogólnie ostatnio dużo robiłem na kveikach.

Na Ebbergarden wyszło lepsze, na Hornidalach było bardziej kwaskowe, mętne, i pachniało szampańsko - często to mam na tym szczepie... :/

Pomimo fermentacji w 20°C, nie były to super czyste piwa - szczególnie tak jak wspominałem Hornidale dały dużo kwiatków, kwaskowaty posmak i szampańskie aromaty. Ebbergarden były czystsze, ale do US05 im daleko... ;)

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Miód session jagodowy

1 słoik miodu wielokwiatowego

7l wody

gotowane i odszumowywane 30 min

dodane 2g 2g CaCl, 2g Węglanu wapnia, 8g Fermaid O

przy schłodzeniu do ok 60°C dodane 1kg zamrożonych jagód

schłodzone do 30 stopni

Dodane pół ok 2lstartera Opshaug (WLP)

Natleniane 3min przez bujanie wiadrem

wstawione do komory 30°C

wyszło 8l 14,7 brix

 

Jak wyjdzie kwaśne dodam laktozy ;) Ciekawy jestem czy w tydzień przefermentuje. Jeśli zdąży - ma być sztucznie nagazowane i serwowane podczas spotkania cydrowników i miodosytników domowych podczas festiwalu we Wrocławiu "Cydr i Miód nad Odrą".

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Warka 244 American Wheat

Zasyp:

5kg best pils

5kg best pszeniczny

 

Zacieranie:
zasyp do 35l wody ok 60C°C

57°C i grzanie do 68°C

ok 45 min w 68°C

grzanie do 72°C

ok 15 min w 72°C

Grzanie do 78°C

filtracja ok 25l wody z 8g kwasku cytrynowego
zakończona przy 6 brix

wyszło ok 55l 11.5 brix

 

gotowanie 60 min
25g Centennial 10% - 60 min

30g Citra 12% - 15 min

30g Mosaic 12% - 15 min

70g Citra, 70g Centennial, 70g Mosaic, 70g Amarillo - dodane po schłodzeniu do 80°C na 35 min


 

schłodzone do 30°C

 

Zadany bezpośrednio starter 3l z kilku g suszonych Lutra, 1-dniowy, już opadająca piana.

Niezdekantowany


napowietrzane przez lanie z wysokości z kranu i miąchanie wiadrem po 3 min

wyszło ok 40l 13,4 brix + 3l startera + 1l odzyskany z chmielin

 

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Wino 1
Miazga z winogron zasiarkowana 1g/10l.

Po ok 10h przewietrzona i zadana ok 1l startera Lutra

Po kolejnych ok 3h odciśnięta.

w kolejny dzień wieczorem doane 3g Fermaid O

Kolejna dawka po 1/3 sugar break

6.10 8 brix, dodane

 

Miód pitny

04.10 Wytłoki zalane 5l brzeczki miodowej 20blg.

Pożywki wg TOSNA 3.0 (bez GO-ferm, drożdże były z startera)

6.4g Fermaid O w 4 dawkach po 1.6g

24/48/72h oraz 1/3 sugar break( 14 blg) lub 7dni

6.10 10 brix, dodane

05.11 0 brix

 

Bochet

Miód z odsklepin palony ok 3h.

Po kilku dniach rozwodniony i zadany starterem Lutra.

 

1 baniak 5l - miód 25blg, po dodaniu drożdży 21.5 (ok 500ml startera)

ok 4l. Drożdże dodane do ok 40°C. Na drugi dzień ładnie pracuje.

 

Pożywki wg TOSNA 3.0 (bez GO-ferm, drożdże były z startera)

5.1g Fermaid O w 4 dawkach po 1.3g

24/48/72h oraz 1/3 sugar break( 14 blg) lub 7dni

Pomiar 6.10 24 brix? 

pomiar 05.11 1.036-1.038

 

2 baniak 5l

ok 4L. Miód rozwodniony do 11 blg (już po dodaniu drożdży)

Drożdże dodane do ok 30°C. Na drugi dzień ładnie pracuje.

Pożywki wg TOSNA 3.0 (bez GO-ferm, drożdże były z startera)

2.9g Fermaid O w 4 dawkach po 0.7g

24/48/72h oraz 1/3 sugar break( 8 blg) lub 7dni

zabutelkowane 05.11

 

3 baniak 5l

ok 3l. Miód rozwodniony do 11 blg (już po dodaniu drożdży)

Drożdże dodane do ok 30°C. Na drugi dzień ładnie pracuje.

Pożywki wg TOSNA 3.0 (bez GO-ferm, drożdże były z startera)

2.2g Fermaid O w 4 dawkach po 0.6g

24/48/72h oraz 1/3 sugar break( 8 blg) lub 7dni

wylane - pojawiło się coś a'la tlenowiec. W smaku ok, bardzo ciekawe, ale już niestety szło w zlew.

 

 

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Miód pitny - czwórniak lipowy
20.11.2022

 

starter : ok 1.5l brzeczki miodowej 24blg, dodane 7g Fermivin PDM oraz 10g Go-ferm.

Wstawione na mieszadło

 

Reszta z:

4.5 słoika miodu lipowego

wody do 14l

przegotowane 15min, odszumowane i wystawione do schłodzenia na balkon

 

21.11

9.00- Rozcieńczone do 22 brix, ok 18°C

Napowietrzane wkrętarką do srogiej piany

zadany starter ok 12 godzinny.

 

19.00 - Dodane 5g fermaid O i napowietrzone wkrętarką

Jest 20l 22 brix

 

22.11

8:00 -Napowietrzone, 22brix

22:00 -Napowietrzone, dodane 5,5g fermaid O, 21.5 brix

 

23.11

21.50 dodane 6g Fermaid O i napowietrzone, 21 brix, 17°C

24.11

19.30 napowietrzone, 19.5 brix, 18°C

 

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Warka 265

Zasyp:

5.18kg pszenica viking

2.5kg best pils

 

Zacieranie:

Zasyp do 30l wody 72°C

68-63°C - 60 min

Grzanie do 76 i filtracja

 

Wysładzanie 26 l wody plus 6g kwasku cytrynowego

 

Dolane 20 l wody przed gotowaniem

 

Chmielenie:

Gotowanie 60' 60l ok 7 brix

 

60' - 6 g Puławski

 

Schłodzone do 35°C i dodane 20 pastylek Sanprobi IBS

Po godzinie dodany starter Lutra (1.5l, z brzeczki przedniej, ok 2h, pół paczki sucharów)

 

Wyszło ok 50l 7.5 brix

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.