Skocz do zawartości

Browar "U Koziołka"


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 85 Polskie ale

  • Woda:

z kranu, 17.5 litra do zacierania, 15l do wysładzania. Do gotującej się brzeczki dodane 8g chlorku wapnia

  • Zasyp:

4 kg best pilzneński

1kg best monachijski

  • Zacieranie:

do uzupełnienia - mam gdzieś na karteczce

Filtracja do 3.5 blg

Czas gotowania nieznany, kilka razy się gotowało i przerywało gotowanie

  • Chmielenie:

5g Iunga na ponad 40 minut (na pewno ok 1.5g w ponad 90°C, łączny czas gotowania (z przerwami) na pewno ponad 1h

60g Iunga na 4 min

35 g Iunga po wyłączeniu palnika (99°C)

 

Wyszło xl 13.6 blg

Schłodzone do 13°C, zadana na pianę nieuwodniona paczka Danstar Nottingham, napowietrzane przez lanie z kranu z wysokości.

Wstawione w 10°C. Cała fermentacja w pomieszczeniu o temp 10-11°C

  • Komentarz:

Piwo na szybko i dość niechlujnie zrobione, nie miałem czasu zbyt go doglądać i kilka razy niechcący wyłączyłem sobie garnek podczas gotowania... Nie lubię tak niechlujnie robić piwa i mam nauczkę żeby następnym razem nie robić piwa pomiędzy 5 innymi zajęciami i na szybko.

 

26,02 Zakegowane plus nalane do 3 butelek. W piwie pływały drobinki drożdży jeszcze, i było mętne, ale w kegu się wyklaruje. W smaku fajne :) Ale musi się jeszcze trochę poukładać. Jest piołun, ale inna goryczka niż w zeszłorocznej Iundze.

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Danstar Nottingham dają radę w 10'C ?
 

od początku roku dwa piwa fermentowałem w temp 10-12°C na nich - poszło dobrze, choć o diacetylową się pokusić warto

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 86 Coffee robust porter 1

17,02,2016

Woda:
RO, 21L do zacierania, ok.14-16L do wysładzania
skład wg kalkulatora
Ca+2     Mg+2     Na+     Cl-     SO4-2     HCO     RA    
109.8     12.3     88.2     97.5     93.4     218    195    

do wody dodano:
2.3g caso4 (3g z kalkulatora), 4g mgso4, 7g cacl2, 6g caco3, 8g nahco3, 1.5g naoh

Zasyp:
6kg best pilzneński
0.8kg monachijski
500g caraamber
400g chocolate fawcett
250g carafa 3

Zacieranie
do 20l wody o temp ok. 74°C wsypano 7.95kg słodu. Temp po zasypie 69°C, dolanie 1l zimnej wody, 67°C
67°C-63°C 53 min
18min grzanie
74°C, przełożenie do filtracji, 72°C

wysładzanie przerwano przy 6 blg
przed gotowaniem 27l 17 blg

Chmielenie:
65g Fuggle '15 4.5% na 60'
25g Fuggle '15 4.5% na 15'
po 10g Crystal, Cluster, Willamette na 0'

Wyszło 24,5l 18,5blg
Z osadami wylane ok 1l
Schłodzone do 15°C, na sterowniku ustawione 15°C
Drożdże FM52 Amerykański Sen, rozbujane 5 dni wcześniej na mieszadle (1.6l, ok 8blg), 3 dni wcześniej wyłączone mieszadło, sklarowane. Ilość ok. 233 mld (0.51M/ml/P).
Napowietrzane - przelane z gara do wiadra z wysokości, dodatkowo bujane 4 min.

Komentarz:
Mało drożdży - chciałem zrobić na raz to piwo, a mam za małą kolbę. Ale tragedii nie ma. Piwo podczas rozlewu dostanie kawę na 2-3 sposoby.
No i od razu po odkręceniu kran mi się zatkał - przypomniałem sobie dlaczego nie używam chmielu w szyszkach... Przelałem na chama z gara do wiadra, trochę poleciało chyba po garnku ale już nic nie zrobię...

20.02 podniesione do 17°C, intensywnie pracuje
21.02 17°C, intensywnie pracuje
22.02 pracuje b.słabo, podniesiono do 18
23.02 podniesiono do 18.3, pracuje słabo
24.02 18.5
25.02 19.0
26.02 19.2
27.02 19.2
28.02 20
29.02 20
01.03 Przeniesione do szafy

25.03 zabutelkowane z dodatkiem 120 ml espresso i 70g cukru i 1.5l wody, wyszło 11l. Do reszty dosypano 130g kawy. I espresso i kawa na zimno to kawa Kofi Brand (Brazylia Guaxupe)

29,09 zabutelkowane z dodatkiem 1.5l wody,77g cukru. wyszlo x?

Warka 87 Coffee robust porter 2

 

woda z kranu

 

  • zasyp

2.8 kg pils
2 kg monach
1kg płatki owsiane
0.15 carahell
0.15 caraamber
0.1 carafa 3
0.4 czekoladowy 1200 strzegom

 

  • zacieranie:

do uzupełnienia

wysładzanie do 4.8 blg

przegotowane i na drugi dzień chmielenie

 

  • gotowanie ok 90 minut

12g fuggles 4.5% na 60'
8g magneum 11.2% na 60'
10g chinook na 30'
po włączeniu chłodzenia kawa w pończosze:
70g Borówka exclusive blend
60g Indie plantation AA
50g Nikaragua SHG

Wyszło ok 20l 15 blg
z osadami wylane ok 0.5l
napowietrzane przez lanie z wysokości z kranu, i 5 min bujania
drożdże gęstwa mangrove jack British Ale (chyba), ok 200ml.
Schłodzone do 16°C i wstawione do piwnicy
 

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 88 Coffee robust porter 3

woda:
20l do zacierania, 15l do wysładzania
Ca+2     Mg+2     Na+     Cl-     SO4-2     HCO     RA     

109.8     12.3     88.2     97.5     93.4     218.627 195    

Parametry "na oko" ponieważ:
do zacierania dodane: 2,3 gipsu (odpowiednik 3g), 4g epsom, 7g cacl, 6g CaCO3
do gotowania dodane: 8g NaHCO3 i 1.5g NaOH
ale podczas dodawania do wrzącej brzeczki moocno się zapieniło, wykipiało, i nie wiadomo ile z tego zostało w garze a ile wyleciało...

zasyp:
2.8kg pilzneński
2kg monach
1kg płatki owsiane
0.1 carafa 3
0.3 carabelge
0.3 jęczmień palony


Zacieranie:
do 8l wrzątku dodane płatki owsiane.
Później dolane 11.5l wody,

chmielenie
15g chinook na 60'
10g sybilla na 55'
25g chinook na 15'

kawa 250g zmielonej kawy  Kofi Brand (Brazylia Guaxupe) po rozpoczęciu chłodzenia (ok 90°C)
Schłodzone do 16°C, później dodane drożdże, stało ok 4h w 10°C, później napowietrzone (jazda autem plus 5 min intensywnego bujania), i wstawione do piwnicy - temp 13°C.

wyszło 16.5 brix 24l
podniesione przez noc do 16°C
26.02 wieczór podniesione do 17°C
27,02 pracuje intensywnie
28.02 powoli piana zaczyna opadać, bulkanie zwolniło, podniesienie temperatury do 18°C
29,02 podniesienie do 18.5, piana opadła
1.03 piany nie ma, wachnięcie na ok 1h o pół stopnia w dół, podniesienie na 19°C
2,03 19.5


trzeba dolać 3l, wtedy powinno wyjść ok 27l- gęstwa to ok 26l

zabutelkowane pierwsze 13l z 1.5l  wody i 77g cukru. wyszlo 11l. Do reszty dsypano 100g kawy.

29,03 29,03zabutelkowane z dodatkiem 77g cukru i 1.5l wody, wyszło 14l.

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 89 Piwo na bitwę BGM

  • Woda

z kranu, 16l do zacierania, ok 15l do wysładzania

  • Zasyp

2.5 kg pszenicznego

1.5 kg monach

0.4 czekoladowy 400

0.2 karmelowy 30

  • Zacieranie

zasyp do ok 72°C, spadło do 6°C, grzanie ok 3 min

69-65°C - 3 min

grzanie 9 min

73-61°C - 88 min

filtracja

zakończenie filtracji przy ok 3.5 blg

  • Chmielenie

11g Sybilla na 60;

miąższ jednego kokosa starty na tarce - 0'

całość razem z chmielinami (jakimi chmielinami? :D ) poszła do wiadra.

 

Na cichą planowany też dodatek kokosa.

 

schłodzone do 16°C, wstawione w 18°C, przezroczysty fermentor

  • Drożdże - wb06, zadane prosto z saszetki.

Wyszło ok 20l 12.5 brix

Komentarz - mała wydajność, zacieranie byle jak i filtracja podobnie, do tego kilka litrów poszło mi na podłogę, a filtrację dwa razy musiałem ruszać bo przez moje gapiostwo młóto się odsłaniało, zbiło, i po dolaniu wody nic nie leciało - więc przeszedłem na wysładzanie na raty.

post-5920-0-92064000-1457387260_thumb.jpg

post-5920-0-72558800-1457387283_thumb.jpg

post-5920-0-20241500-1457387301_thumb.jpg

post-5920-0-72946400-1457387318_thumb.jpg

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 90 Pils Czeski

Warzone 11.03

Woda

Ro, jak do Rauchpilsa (chyba)

 

Zasyp

4785g Best Pilzneński

550g Best Carapils

165g Best Munich

 

Zacieranie

nie zapisałem

 

Chmielenie

gotowane 80min
22g sybilla i 11.4g magnum na 60'
30g saaz na 30 min
45g saaz na 0'

 

Drożdże FM 30, starter 3l na mieszadle, odstany
schłodzone do ok 8-9°C, zadane drożdże o temp ok 10-14°C. Napowietrzane 5 min przez bujanie fermentorem. Wyszło w sumie 25l 13.3blg, do fermentora poszło 23l, na starter 1l, i odzyskane z chmielin na starter 1l.

w lodówce był ustawiony na 7°C.
16.03 ustawiony na 9°C

31,03 przeniesione do 12°C

11.04 Przeniesione do 20°C

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 91 Pils czeski

Woda -  jak wyżej

Zasyp

4kg Best Pilzneński

0.5kg Best Munich

 

Zacieranie - zgubiłem karteczkę

 

Chmielenie - 60 min

40g Saaz 60'

50g Saaz 30'

30g Saaz 10'

30 (albo 25?) g Saaz na 0'

 

Starter Fm30, duży, na mieszadle

Fermentowane w 10-11°C

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 92 Ryewine 100%

 

Woda - z kranu

Zasyp - 5kg żyta

 

Zacieranie - jakieśtam było

 

Filtracja - 2l się udało, przy próbie przegotowania brzeczki przedniej 20 blg garnek się przypalił (niektóre zaciery mi się nie przypalały, a tu była czysta brzeczka...)

 

Zlane od góry 10l 10 blg również się przypaliło

 

Brzeczka w kanał

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 93 Ryewine 100% podejście 2

Woda - z kranu

 

Zacieranie - było

 

Zasyp - 100% żyto, dokładna ilość nieznana

 

Filtracja - wyciskanie młóta przez sitko

 

Dużo kiślu z dużą ilością mąki

 

Przegotowane

po 2 dniach następnych przegotowane (lekka pianka i zapach bananów był)

po kolejnych dwóch dniach spasteryzowane w 80°C

po kolejnych dwóch dniach nachmielone 50g Mosaic 2013 na 60'

Wyszło ok 18l 20 blg, wyniesione do piwnicy do schłodzenia

Będzie zadane 200 ml gęstwy 3-dniowej S-04 do piwa o temperaturze ok 19°C

Fermentacja w 17°C

23.04 podbite do 18°C, zaczyna powoli się klarować, ale jeszcze pracuje

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dodałem starty na tarce miąższ jednego kokosa na 0', i zostawiłem to na fermentację, ale dało to tylko delikatny posmak. Więc na cichą dodałem drugi taki starty kokos i wiórki kokosowe, całość zarumieniona w piekarniku. Wiórki po piekarniku pachnialy duuuzo intensywniej, starty kokos ciężko powiedzieć - lekko się tylko wysuszyl a nie zarumienil, ale wiórki juz były mocno zarumienione i nie chciałem dłużej grzać. W piwie aromat kolosa wyszedł bardzo intensywny i przyjemny. Do piwa dodałem jeszcze na cichą 500g laktozy, bo było kwaśne - do receptury trzeba dorzucić karmelowych jednak.

Najwięcej wg mnie zrobiły wiórki podpiekane i na cichą - polecam

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj, po powrocie ze szpitala, inspekcja. 100% żytnie Ryewine powoli się klaruje, mam nadzieję że reszta tej mąki też z czasem opadnie... Dwa garnki spalone na tym piwie, mogłoby się udać :D Podbiłem mu temp fermentacji do 18°C.

post-5920-0-69294600-1461445289_thumb.jpg

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 94 IIPA

na finał PiwoWarZone

warzone 23,04

 

Woda: RO, 40l, 20l do zacierania i 20l do wysładzania

Dodane: 4.6g gipsu (odpowiednik 5.5g), 3g epsom, 3g NaCL, 10g CaCl, 1g CaCO3, 2g NaHCO3.
woda zrobiona do wartości:
Ca+2     Mg+2     Na+     Cl-     SO4-2     HCO     RA
105.7     7.9     43.7     166.6     106.4     53.558    -33

Zasyp:
6,06kg best pale ale
0.86 best munich
0.86 strzegom pszeniczny
0.26 caragold
600g cukru
śrutowane dzień wcześniej.

Zacieranie:
zasyp do 20l wody o temp 55°C, spadło na 53°C
grzanie 15 minut
66.6°C - 63°C -28 min
grzanie 5 min
66-65°C - 12min,
grzanie 12min
73,50°C - 70°C 22min
grzanie 10 min
16,37 77* - 6 min
przełożone do filtracji

wyszło ok 27l 19.2 brix

Chmielenie
40g magnum na fwh (75°C)
30g zeus na 30'
25g simcoe 20'
25g citra 15'
25g centennial 10'
25g amarillo 5'
25g amarillo 2'
25g simcoe 0'

wyszło ok 21l 22 brix, dolano 3l wody, powinno byc ok 24l 18.5blg
z osadami wylane ok 3l
wstawione do piwnicy, 18°C
zadane drożdżami 1056, starter, ok 2 tyg, 3l 9 blg, i napowietrzane 5 min przez bujanie
po ok 15h miało 15.5°C, włączyłem grzanie
25.04 17°C
26.04 18°C
27.04 18.5°C
28.04 19°C
29,04 19,5
30.04 20°C
1.05-8.05 21°C
9.05 12°C
10.05 12°C  wsypane na zimno po 50g simcoe citra zeus amarillo

17.05 zabutelkowane z dodatkiem 100g cukru/19L (10ml syropu/but) Zeszło do 8.8 brix(2,3 blg)

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 95 Double IPA

warzone 14.04-15.04 (w międzyczasie miałem wypadek na motocyklu, chmielenie zrobił za mnie kolega bo leżałem w szpitalu)

do wody RO dodane
3,03 gips (4g)
2g epsom
1g nacl
8g cacl
1g nahco3
1g caco3
woda miała mieć parametry około:
Ca+2     Mg+2     Na+     Cl-     SO4-2     HCO     RA
100   |    8    |  45   |   160  |     100    |   50     |  -30

Zasyp
6kg pils best
0.135kg crystal 70
0.135kg crystal 160
0.27kg carapils

Zacieranie:
zgubiłem karteczkę (cholerne zapisywanie na kartkach...)
większość ok 66°C

Chmielenie:
100g zeus na 60'
20g zeus na 45'
30g simcoe na 30'
30g centennial na 0'
70g simcoe na 0'
50g centennial na zimno
50g zeus na zimno
50g simcoe na zimno
25g citra na zimno

Wyszło ok 19.5l 18.2 blg
Zadane gęstwą us05, ok 200ml
chmielenie na zimno 10.05
4dni w 12°C, reszta w 1-2°C

19.05 Zabutelkowane z dodatkiem 120g cukru/20L (10ml syropu/but)

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Warka 94 IIPA

na finał PiwoWarZone

warzone 23,04

Chyba pierwsza wersja :P

 

Miały być 4 IIPY, ale wypadek trochę mi plany pokrzyżował...  No nic, odbiję sobie jak trochę dojdę do siebie, niedługo 100 warka, będzie petarda;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 96 Berliner Weisse

Woda: z kranu

Zasyp:
1920g strzegom szeniczny
1280g Best pale ale

Zacieranie:
do 11l wody o temp 56.5 wsypano słód. Wyszło 54°C. Dolano 0.5l zimnej wody, wyszło 53°C

53-52°C - 15 minut
grzanie 12 minut
66°C-63°C - 36 minut
grzanie 5 minut
66°C-59,5°C - 43 minuty
przełożenie do filtracji

zawrócone 4l, filtrat mętny
wysładzanie 13l wody z 2ml kwasu mlekowego
Filtracja trochę problemowa, musiałem wysładzać na raty bo złoże mi się zbiło zbyt mocno.
wysładzanie do 2.8brix


dolana woda bezpośrednio do gara
wyszło ok 25l 10brix
przegotowane kilka minut
odebrane 4l 10brix do osobnego balonu, po schłodzeniu dodam łyżkę kefiru :D
do reszty dolana woda żeby było 8 brix, przegotowane 15 minut, po schłodzeniu naturalnym dodam 260g nieśrutowanego pilsa i 15ml kwasu mlekowego, i będę trzymał 2 dni w okolicach 40°C

Wydajność wyszła mi jakaś kosmiczna 101% wg bs, chyba waga mnie gdzieś oszukała...

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wersje z jogurtem też bym podgrzał - Małżonka robi sobie sama ostatnio jogurty właśnie z tego greckiego na zdjęciu i niezbędne jest około 8 h w cieple (40-45C) żeby ładnie bakterie zafermentowały. Jak robiła w niższej temperaturze to wychodziły lujne siki. Choć nie wiem czy będzie to miało przełożenie na piwo, napewno proces by szybciej zaszedł ;) Będziesz go pasteryzował po tym zabiegu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.