Skocz do zawartości

Browar z Johnnym w tle


Rekomendowane odpowiedzi

Miała być lekka APA a wyszła taka niedochmielona AIPA. Zaskoczyła mnie wydajność - 100%... albo coś pokręciłem :)

 

Warka #84 29.12.2016r. SH Citra - American IPA (14B)

Wielkość warki 19,5 L
Objętość do gotowania 27 L
Czas gotowania 1,5 hr
Wydajność 100%
Gęstość początkowa 17,5 P
Gęstość końcowa 4,5 P
Alkohol (ABV) 7,5%
Bitterness 39,1 IBU (Tinseth)
Barwa 16,2 ebc (Morey)

Składniki fermentacji
Nazwa Typ Ilość  
Strzegom - pilzneński Słód 4,0 kg 
Red X Słód 0,5 kg 
Bestmalz - Caramunich I Słód 0,3 kg
Waga słodów: 4,800 kg

Chmiele
Nazwa Alpha Ilość Użycie Czas Postać IBU
Citra 13,5% 10 g Gotowanie 30 min Granulat 11,1
Citra 13,5% 20 g Gotowanie 20 min Granulat 17,5
Citra 13,5% 20 g Gotowanie 10 min Granulat 10,5
Citra 13,5% 20 g Gotowanie 0 s Granulat 0,0
Citra 13,5% 30 g Chmielenie na zimno 0 s Granulat 0,0

Drożdze
Nazwa Typ Postać  
Gozdawa US-Weast Coast - suche, uwodnione

Zacieranie
 
67oC - 90 min
78oC  - m.o.

Fermentacja
Po schłodzeniu do 16oC dodane drożdże i poszło na balkon. Planuję fermentować w 15-16oC. 

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

... były też kiepskie - przede wszystkim lekkie lagery (muszę nad nimi popracować),
 

 

ĆFicz - na ewent. jesienne, konkursowym piwem będzie Lager Sudecki,

 

 

 

 

 

... - ale jakościowo chyba mimo wszystko coraz lepiej.

 

- czy coraz lepiej?

Odkąd (2-3 lata temu) miałem możliwość próbowania Twoich piw, jest co najmniej BARDZO DOBRZE! :okey:

 

Jeśli masz odczucie progresu - tym lepiej! Tak trzymaj!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #85 02.01.2017r. Pszeniczka styczniowa - Weizen/Weissbier (15A)

Wielkość warki 11 L
Objętość do gotowania 15 L
Czas gotowania 1,5 hr
Wydajność 80%
Gęstość początkowa 12,9 P
Gęstość końcowa 3,5 P
Alkohol (ABV) 5,2%
Bitterness 15,2 IBU (Tinseth)
Barwa 6,2 ebc (Morey)

Składniki fermentacji
Nazwa Typ Ilość
Strzegom - pilzneński Słód 1,2 kg
Strzegom - pszeniczny Słód 1,2 kg
Waga słodów: 2,400 kg

Chmiele
Nazwa Alpha Ilość Użycie Czas Postać IBU
Hallertau 4,5% 15,000 g Gotowanie 1,000 hr Granulat 15,2

Drożdze
Nazwa Typ Postać Ilość Krok
FM40 - Pszeniczny Łan, 1-litrowy starter z 1/3 starej fiolki :)

Zacieranie
45 oC - 60min
63 oC - 45 min
73oC - 30 min
78 oC - m.o.
 
Fermentacja
Schłodzone do 13oC 11 litrów brzeczki o Blg 12,9 zadałem drożdżami i wstawiłem do pudła na balkonie.Temperatura ustawiona na 18oC.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #86 - Lager sudecki? 

Wielkość warki 22 L
Objętość do gotowania 27 L
Czas gotowania 1,0 hr
Wydajność 85%
Gęstość początkowa 11,9 P
Gęstość końcowa 3,0 P
Alkohol (ABV) 4,8%
Bitterness 60,3 IBU (Tinseth)
Barwa 16,1 ebc (Morey)

Składniki fermentacji
Nazwa                               Typ        Ilość
Strzegom - pilzneński         Słód      3,0 kg
Bestmalz - Monachijski II    Słód      1,0 kg
Bestmalz - Caramunich II   Słód      0,2 kg
Waga słodów: 4,200 kg

Chmiele
Nazwa Alpha Ilość Użycie      Czas   Postać      IBU
Marynka 8,8% 40 g FWH                     Granulat   41,5
Lubelski 3,5% 40 g Gotowanie 30 min Granulat   12,7
Lubelski 3,5% 30 g Gotowanie 15 min Granulat     6,1
Lubelski 3,5% 30 g Gotowanie      0 s  Granulat     0,0

Drożdze
Nazwa                             Typ     Postać Ilość
Wyeast - Bavarian Lager Lager Gęstwa 125 mL

Zacieranie
 55oC 5 min
63oC 10 min
73oC 50 min
78oC m.o.

 

Fermentacja
 Po schłodzeniu do 13oC dodałem drożdże, napowietrzyłem i wywaliłem na balkon. Fermentacja w temperaturze 9oC.

04.02.2017r. - zlałem na cichą po 3 tygodniach fermentacji i zejściu do 2,5Blg. No i pomyliłem chmiele - zamiast Marynki poszedł Lubelski i odwrotnie. Ciekawe jaki będzie efekt. 

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #87 04.02.2017r. - Ciemny Koźlak Podwójny - Dark Doppelbock (5C)

Wielkość warki 22 L
Objętość do gotowania 28 L
Czas gotowania 1,500 hr
Wydajność 78%
Gęstość początkowa 18,5 P
Gęstość końcowa 4,8 P
Alkohol (ABV) 8,0%
Bitterness 26,8 IBU (Tinseth)
Barwa 53,7 ebc (Morey)

Składniki fermentacji
Nazwa                                     Typ    Ilość 
Strzegom - pilzneński              Słód    2,6 kg
Bestmalz - Monachijski II         Słód    2,0 kg
Strzegom - wiedeński              Słód    2,0 kg
Bestmalz - Special X               Słód    0,5 kg
Strzegom - czekoladowy 400  Słód    0,3 kg
Waga słodów: 7,400 kg

Chmiele
Nazwa                                 Alpha Ilość Użycie          Czas 
Columbus/Tomahawk/Zeus 16,5% 15 g   Gotowanie   60 min 
Lublin (Lubelski)                   4,0% 15 g   Gotowanie    30 min

Drożdze

Wyeast - Bavarian Lager Lager Gęstwa 400,00 ml

Zacieranie

63oC - 45 min
73oC - 15 min
78oC - m.o.
 

Fermentacja

22 litry schłodzonej do 13oC brzeczki zadałem gęstwą Bavarian Lager (ok. 400ml) i wsadziłem do pudła na balkonie. Temperatura fermentacji 9-10oC. Wydajność słabsza, ale uzyskałem jeszcze 6 litrów brzeczki o Blg6 co sobie zagęszczę i zostawię na startery. 

04.03.2017r. - przelane na cichą przy Blg 4,5.

21.04.2017r. - zabutelkowane z dodatkiem 100g cukru. Wyszło 44 butelki 0,5l a Blg jeszcze ciut spadło - prawie do 4.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #88 - 04.03.2017r. - Porter Bałtycki 2017 - Baltic Porter (12C)

Wielkość warki 21 L
Objętość do gotowania 28 L
Czas gotowania 2 hr
Wydajność 75%
Gęstość początkowa 20,5 P
Gęstość końcowa 5,390 P
Alkohol (ABV) 9,0%
Bitterness 40,2 IBU (Tinseth)
Barwa 65,0 ebc (Morey)

Składniki fermentacji
Nazwa                                             Typ                 Ilość
Strzegom - pale ale                          Słód               3,0 kg 
Strzegom - pilzneński                       Słód               3,0 kg
Bestmalz - Monachijski I                   Słód               1,0 kg
CM Coffee Light 250 EBC                Słód               380 g 
Bestmalz - Caramunich III                 Słód               300 g
Special B Malt                                  Słód               300 g 
Strzegom - czekoladowy 400            Słód               200 g
Weyermann - Dehusked Carafa III   Słód               100 g 
Waga słodów: 8,280 kg

Chmiele
Nazwa Alpha Ilość Użycie Czas Postać IBU
Tomahawk 16,5% 25 g Gotowanie 60 min Granulat 36,4
Lubelski 4,0% 30,000 g Gotowanie 10 min Granulat 3,8

Drożdze
Nazwa Typ Postać Ilość Krok
Wyeast - Bavarian Lager Lager Gęstwa 400 mL Fermentacja burzliwa

Zacieranie
Po dodaniu słodów temperatura ustaliła się na 40oC.Podgrzewanie do 66oC i 2 godziny zacierania. Bez mash-out.

 

Fermentacja
Schłodzone do 13oC, napowietrzone 21 litrów brzeczki o Blg 20,5 zadane 400ml gęstwy Bavarian Lager po Koźlaku poszło na balkon. I pogoda spłatała figla. Duży bailing, dużo drożdży, burzliwa fermentacja, ciepło za oknem i temperatura skoczyła do 15oC. Będą kwiatki...

06.05.2017r. zabutelkowane po 30 dniach "lagerowania" . Zeszło do 4Blg, dodałem 90g cukru, wyszło 27 butelek 0,5l i 23 butelki 0,33l , czyli jakieś 21 litrów.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Z jakiego wzoru wyliczasz wydajność? Bo wg wzoru zamieszczonego na forum (wiki) wychodzi z goła co innego. Szukam jakiegoś konkretnego wzoru który faktycznie powie prawdę co jeszcze musze zoptymalizować przy robieniu piwa ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

 

 

... wg wzoru zamieszczonego na forum (wiki) wychodzi z goła co innego. Szukam jakiegoś konkretnego wzoru który faktycznie powie prawdę co jeszcze musze zoptymalizować przy robieniu piwa
 

Wzór = P.dol - To [!]

 

- - - 

 

Sry Krzyś, że w Twoim wątku.

- tu zaglądam (unikając takich, gdzie onaniści neofici, udzielają porad innym...)

 

@ Szuba - chcesz mieć brzeczkę nastawną na oczekiwanym poziomie: uwarz takie piwo,

... jeśli nie spełnia Twoich oczekiwań,

... uwarz ponownie dosypując/odsypując "garść" słodu,

...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sry Krzyś, że w Twoim wątku. - tu zaglądam (unikając takich, gdzie onaniści neofici, udzielają porad innym...)   @ Szuba - chcesz mieć brzeczkę nastawną na oczekiwanym poziomie: uwarz takie piwo, ... jeśli nie spełnia Twoich oczekiwań, ... uwarz ponownie dosypując/odsypując "garść" słodu, ...
 

 

Spoko, ja tam się nie gniewam :) tym bardziej, że poglądy na piwowarstwo mamy zwykle zbieżne. Nie wzory, procenty, optymalizacja i inne pierdoły są ważne, a piwo i ludzie, których się przy nim spotyka. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #89 - 14.04.2017r -  Session IPA Mosaic - American Pale Ale (10A)

Wielkość warki 19 L
Objętość do gotowania 26 L
Czas gotowania 1,000 hr
Wydajność 85%
Gęstość początkowa 12,9 P
Gęstość końcowa 3,3 P
Alkohol (ABV) 5,2%
Bitterness 40,0 IBU (Tinseth)
Barwa 9,1 ebc (Morey)

Składniki fermentacji
Strzegom - pilzneński Słód 4,0 kg 
Strzegom - karmelowy 30 Słód 0,4 kg 
Waga słodów: 4,400 kg

Chmiele
Nazwa Alpha Ilość Użycie Czas Postać IBU
Mosaic 11,7% 10 g Gotowanie 60 min Granulat 13,9
Mosaic 11,7% 15 g Gotowanie 30 min Granulat 16,0
Mosaic 11,7% 20 g Gotowanie 10 min Granulat 10,1
Mosaic 11,7% 30 g Gotowanie       0 s Granulat 0,0

Drożdze
Safale US-05 Ale Suche 11 g 

Zacieranie
60' - 67o
bez mash-out, bo zapomniałem :)

Fermentacja
Po schłodzeniu do 16oC dodałem uwodnione US-05 i poszło na balkon. Fermentacja planowana w 16oC. Wyszło jakieś 19 litrów brzeczki o Blg prawie 13.

22.05.2017r. zabutelkowane z dodatkiem 90g cukru. Zeszło do 3 Blg, wyszło 34 butelki 0,5l i 2 butelki 0,33l, czyli jakieś 17,5 litra.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #90 - 27.04.2017r. - Kolsch - Kölsch (6C)

Wielkość warki 23 L
Objętość do gotowania 27 L
Czas gotowania 1,5 hr
Wydajność 90%
Gęstość początkowa 11 P
Gęstość końcowa 2,8 P
Alkohol (ABV) 4,4%
Bitterness 26,8 IBU (Tinseth)
Barwa 5,3 ebc (Morey)

Składniki fermentacji
Strzegom - pilzneński Słód 3,5 kg 
Strzegom - pszeniczny Słód 0,5 kg 
Waga słodów: 4,000 kg

Chmiele
Nazwa Alpha Ilość Użycie Czas Postać IBU
Hallertau Trad. 4,5% 25 g Gotowanie 60 min Granulat 12,5
Hallertau Blanc 9,8% 10 g Gotowanie 30 min Granulat 8,4
Hallertau Blanc 9,8% 15 g Gotowanie 10 min Granulat 5,9

Drożdze
FM42 - Stare nadreńskie Ale Płynne po 1-litrowym starterze

Zacieranie
60' - 63oC - bo mi tak wyszło, miało być 45'

20' - 73oC
78oC - m-o
ciekawostka - po zacieraniu w 63oC Blg zmierzone 12, po zacieraniu w 73oC Blg15. 

 

Fermentacja
Po schłodzeniu do 16oC poszło na balkon do fermentacji w temperaturze planowanej 16oC. Zadane FM42 po 1-litrowym starterze. Wyszło ok. 23 litry brzeczki o Blg11.

28.05.2017r. zabutelkowane z dodatkiem 100g cukru. Zeszło do 2,5Blg, wyszło 46 butelek 0,5l i jedna 0,33.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #91 12.05.2017r. Bitter - Special/Best/Premium Bitter (8B)
Wielkość warki 22 L
Objętość do gotowania 28 L
Czas gotowania 1,5h
Wydajność 88%
Gęstość początkowa 11 P
Gęstość końcowa 3,510 P
Alkohol (ABV) 4,1%
Bitterness 33,0 IBU (Tinseth)
Barwa 21,5 ebc (Morey)

Składniki fermentacji
 
Strzegom - pale ale Słód 3,5 kg Tak Nie 79% 5,5 ebc
Fawcett  Crystal 150 EBC Słód 0,5 kg Nie Nie 78% 150,0 ebc
Waga słodów: 4,000 kg

Chmiele
 
Premiant 11,6% 15 g Gotowanie 60 min Granulat 21,0 IBU
Lubelski 5,0% 20 g Gotowanie 30 min Granulat 9,3 IBU
Lublin (Lubelski) 4,0% 15 g Gotowanie 10 min Granulat 2,6 IBU

Drożdze
 
Wyeast - London ESB Ale Ale Gęstwa 125,00 ml 

Zacieranie

 90' - 67oC
78oC - m.o.

Fermentacja

Po schłodzeniu do 20oC zadałem ok. 150ml gęstwy Wyeast 1928 ESB London Ale (od Ralphinistrator - dzięki :) ) Wyszło 22 litry brzeczki o Blg 11. Fermentacja w pokoju w temperaturze od 20 do 22 oC.

 

UWAGA: z powodu podejrzenia infekcji poszedł na ocet.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #92 17.06.2017r. - Adambier2017 

Wielkość warki 20 L
Objętość do gotowania 28,405 L
Czas gotowania 2,000 hr
Wydajność 89%
Gęstość początkowa 20 P
Gęstość końcowa 5,3 P
Alkohol (ABV) 8,8%
Bitterness 42,8 IBU (Tinseth)
Barwa 39,7 ebc (Morey)

Składniki fermentacji

Malteurop Pale ale Słód 3,0 kg 
Strzegom - monachijski I Słód 3,0 kg
Bestmalz - Caramunich I Słód 0,3 kg 
Weyermann - Caraaroma Słód 0,3 kg 
Bestmalz - Caramunich III Słód 0,2 kg
Caraamber Słód 0,35 kg
Waga słodów: 7,15 kg

Chmiele
 
Iunga 12,5% 40 g Gotowanie 1,0 hr Granulat 42,8 IBU

Dodatki

Kostka dębowa - ?
Drożdze
 
FM42 - Stare nadreńskie Ale Gęstwa 300,00 ml

Zacieranie
45' - 63oC

25' - 73oC

78oC - m.o.

 

Fermentacja
Po schłodzeniu do 18oC dodałem drożdże - Stare Nadreńskie -  gęstwa po Koelschu. Wyszło ok. 20 litrów brzeczki 20Blg. Fermentację planuję przeprowadzić od 15oC do 18(może 20)oC.

18.07.2017r. przelane do balona 20l z płatkami dębu francuskiego 5g i na pół roku zapominamy

22.02..2018r. Trochę więcej niż pół roku poleżało, ale w końcu zabutelkowałem z dodatkiem 100g cukru i trochę drożdży winnych, żeby uniknąć problemów z nagazowaniem. Chyba tym razem za mało drewna.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #93 08.07.2017r. Saison - Saison (16C)

Wielkość warki 21,5 L
Objętość do gotowania 28 L
Czas gotowania 1,0 hr
Wydajność 90%
Gęstość początkowa 15,6 P
Gęstość końcowa 3,1 P
Alkohol (ABV) 7,0%
Bitterness 31,7 IBU (Tinseth)
Barwa 19,3 ebc (Morey)

Składniki fermentacji

Strzegom - pilzneński Słód 3,7 kg
Strzegom - monachijski I Słód 1,0 kg
Castle Malting - Chateau - Cara Gold 120 EBC Słód 0,5 kg
Strzegom - pszeniczny Słód 0,5 kg 
Waga słodów: 5,700 kg

Chmiele
 
Iunga 12,5% 15 g Gotowanie 1 hr Granulat 17,9IBU
East Kent Goldings 5,1% 25 g Gotowanie 30 min Granulat 9,4IBU
Eaast Kent Goldings 5,1% 25 g Gotowanie 10 min Granulat 4,4IBU
 

Dodatki
 
Kolendra  10,000 g 10 min
Kandyzowana skórka pomarańczy 50 g (skórki) 10 min

Drożdze
Bulldog Brews - Belgian Saison  10g

Zacieranie
60' - 62oC

15' - 72oC

78oC - m.o.

 

Fermentacja
Po schłodzeniu do 19oC dodałem uwodnione drożdże Belgian Saison z firmy Bulldog Brews - zobaczymy czy się do czegokolwiek nadają. Fermentacja raczej w 25oC - ponoć optymalna temperatura dla tych drożdży.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #94 15.07.2017r. - BPA - Belgian Pale Ale (16B)

Wielkość warki 20 L
Objętość do gotowania 27 L
Czas gotowania 1hr
Wydajność 90%
Gęstość początkowa 11,9 P
Gęstość końcowa 2,9 P
Alkohol (ABV) 4,9%
Bitterness 29,0 IBU (Tinseth)
Barwa 18,8 ebc (Morey)

Składniki fermentacji
Malteurop Pale ale Słód 3,5 kg
Castle Malting - Chateau - Biscuit 50 EBC Słód 0,5 kg Tak Nie 77% 50,0 ebc
Weyermann - Caraaroma Słód 0,1kg 
Waga słodów: 4,1 kg

Chmiele
 
Iunga 12,5% 10 g Gotowanie 1hr Granulat 14,0IBU
Kent Goldings 5,1% 20 g Gotowanie 30 min Granulat 8,8IBU
Kent Goldings 5,1% 30 g Gotowanie 10 min Granulat 6,2IBU

Drożdze

 

FM27 Artefakty Trapistów

Zacieranie
30' - 63oC

45' - 73oC

78oC - m.o.

 

Fermentacja
Po schłodzeniu do 19oC zadałem drożdże z 0,7-litrowego startera. Temperatura stopniowo rosła do 22oC i tak dalej będzie fermentować. 

06.08.2017r. - Zabutelkowane z dodatkiem 100g cukru. Wyszło 40 butelek 0,5l czyli 20 litrów gotowego piwa. Odfermentowało do 2,9Blg.  Na razie nic wielkiego.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #95 06.08.2017r. Biała IPA - Speciality IPA (21B)

Wielkość warki 21,5 L
Objętość do gotowania 26,000 L
Czas gotowania 75 min
Wydajność 78%
Gęstość początkowa 12,9 P
Gęstość końcowa 3,2 P
Alkohol (ABV) 5,3%
Bitterness 44,1 IBU (Tinseth)
Barwa 8,7 ebc (Morey)

Składniki fermentacji
Malteurop Pale ale Słód 2,8 kg 
Mąka pszeniczna razowa 2,0 kg 
Waga słodów: 4,8 kg

Chmiele
Mosaic 11,7% 10 g Gotowanie 1 hr Granulat 13,5
Mosaic 11,7% 20 g Gotowanie 30 min Granulat 20,8
Mosaic 11,7% 20 g Gotowanie 10 min Granulat 9,8

Dodatki
Kolendra 10 g 10 min
Skórka z 6 cytryn  10 min

Drożdze 
FM 27 Artefakty Trapistów - 100 ml gęstwy po BPA.

 

Zacieranie 
45' - 63oC

45' - 73oC

78oC - m.o.

 

Fermentacja 
Schłodzone do 20oC . Planuję fermentację mniej więcej w 21oC.

 

Zabutelkowane 05.09.2017r. z dodatkiem 110g cukru, odfermentowanie 3,3Blg, wyszło 43 butelki 0,5l.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Fajnie było, ale się skończyło. Po zmianach na forum - okropnych moim zdaniem, ale rozumiem, że inaczej się nie dało - nie mogę wkleić BBCode. Trzeba klepać ręcznie.

WARKA #96 02.09.2017r. Amarillo APA

Wielkość warki 21,736 L Objętość do gotowania 26,575 L
Czas gotowania 1,000 hr Wydajność 85%
Gęstość początkowa 13,7 P Gęstość końcowa 3,6 P
Alkohol (ABV) 5,6% IBU 46,0 (Tinseth)
Barwa 8,8 ebc (Morey) Estimated calories (per 33 cl) 171

 

Składniki fermentacji

pale ale Malteurop - 4 kg

Chit Bestmalz - 0,65 kg

Carapils Bestmalz - 0,35 kg

 

Chmiele

Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU
Amarillo 9,5% 20,000 g Gotowanie 60 min Granulat 19,9
Amarillo 9,5% 20,000 g Gotowanie 30 min Granulat 15,3
Amarillo 9,5% 30,000 g Gotowanie 10 min Granulat 10,8
Amarillo 9,5% 30,000 g Gotowanie 0, s Granulat 0,0

 

Zacieranie

60' - 67°C

78°C - m.o.

Fermentacja

 Schłodzone do 18°C dodane uwodnione S-04. Fermentacja na balkonie w pudle styropianowym bez podgrzewu. Temperatury 18-20°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #97 21.09.2017r.

Desitka

 

Wielkość warki 16,0 L Objętość do gotowania 21,0 L
Czas gotowania 1,000 hr Wydajność 85%
Gęstość początkowa 10,9 P Gęstość końcowa 2,8 P
Alkohol (ABV) 4,3% IBU 46,5 (Tinseth)
Barwa 6,0 ebc (Morey) Estimated calories (per 33 cl) 134

 

Składniki fermentacji

Lager Malteurop - 3kg

 

Chmiele

 

Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU
Premiant 11,6% 10 g Gotowanie 60 minr Granulat 17,2
Premiant 11,6% 15 g Gotowanie 30 min Granulat 19,9
Premiant 11,6% 15 g Gotowanie 10 min Granulat

9,4

 

Zacieranie

30' - 63°C

30' - 73°C

78°C - m.o.

Fermentacja

Schłodziłem do 16°C i dodałem Wyeast Munich Lager bez startera (ale saszetka napuchła momentalnie i imponująco, drożdże były świeżutkie). Fermentor poszedł do lodówki i ustawiłem 9°C jako temperaturę fermentacji.

05.11.2017r. Zabutelkowałem z dodatkiem 70g cukru. Wyszły 32 butelki 0,5l. Wygląda okropnie, muł i błoto. 

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #98 27.09.2017r. 

Bitter Kłodzki - EPA (8C)

 

Wielkość warki 31,610 L Objętość do gotowania 37,110 L
Czas gotowania 1,000 hr Wydajność 88%
Gęstość początkowa 12,355 P Gęstość końcowa 3,690 P
Alkohol (ABV) 4,7% IBU 33,6 (Tinseth)
Barwa 17,7 ebc (Morey) Estimated calories (per 33 cl) 154

 

Składniki fermentacji

Malteurop Pale ale - 5,5kg

Fawcett Crystal 150 - 0,5kg

Bestmalz Chit - 0,35kg

 

Chmiele

Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU
First Gold 7,5% 30 g Gotowanie 1 hr Granulat 17,1
Fuggles 6,1% 30 g Gotowanie 30 min Granulat 10,7
Fuggles 6,1% 35 g Gotowanie 10 min Granulat 5,9

 

Zacieranie

90' - 67°C

78°C - m.o.

 

Fermentacja

Trochę kombinowania z uwagi na wielkość warki przekraczającą moje standardowe możliwości. Uwarzyłem jakieś 26 litrów brzeczki o Blg 15 a potem rozcieńczyłem wodą. Do jednego fermentora poszło 21,5 l brzeczki 12,4Blg zadane Wyeast Scottish Ale bez startera. Do drugiego poszło 10,5 l brzeczki 12,4Blg zadane S-04 zadane bezpośrednio z paczki. Brzeczka schłodzona do 19°C i w takiej też mniej więcej temperaturze planuję fermentować.

08.10.2017r. zabutelkowane. W1728 wyszło 44 butelki 0,5l, odfermentowało do 3Blg, dodałem 100g cukru. S-04 wyszło 22 butelek 0,5l, odfermentowało podobnie do Blg, dodałem 50g cukru. Wszystko mętne jak błoto, chociaż na S-04 jakby trochę mniej.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

hej, a jak z klarownością brzeczki po gotowaniu tym razem? bo widziałem że jakiś czas temu skarżyłeś się że pale ale i lager z ME - dawały średnie efekty jeśli chodzi o klarowność przed fermentacją

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #99 15.10.2017r.

AIPA (14B)

Wielkość warki 21,646 L Objętość do gotowania 27,195 L
Czas gotowania 1,250 hr Wydajność 83%
Gęstość początkowa 14,220 P Gęstość końcowa 4,267 P
Alkohol (ABV) 5,6% IBU 63,6 (Tinseth)
Barwa 11,8 ebc (Morey) Estimated calories (per 33 cl) 179

 

Składniki fermentacji

Lager Malteurop - 5kg

Cara Blond 20 Castel Malting - 0,2kg

Cara Gold 120 Castel Malting - 0,2kg

 

Chmiele

Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU
Tomahawk 15,8% 10,000 g Gotowanie 1 hr Granulat 15,9
Citra 13,5% 15,000 g Gotowanie 30 min Granulat 15,7
Mosaic 11,7% 15,000 g Gotowanie 30 min Granulat 13,6
Citra 13,5% 20,000 g Gotowanie 10 min Granulat 9,9
Mosaic 11,7% 20,000 g Gotowanie 10 min Granulat 8,5
Citra 13,5% 25,000 g Flame out 0 s Granulat 0,0

 

Zacieranie

53°C - 15min

69>67°C - 60min

78°C - m.o.

Fermentacja

Do fermentacji poszło 21,5 litra brzeczki o Blg14,5 i o wyglądzie wody z kałuży. Schłodziłem do 18°C i zadałem gęstwę Wyeast 1728 Scottisch Ale po Bitterze Kłodzkim - jakieś 200ml. Fermentacja na balkonie w pudle i z grzałką w temperaturze 18-19°C na początek.

07.11.2017r. Końcówka fermentacji w 20°C. Przelane na cichą i nachmielone 30g Cascade i 30g Mosaic. Zeszło do 3,6Blg (7,5Brix)

23.11.2017r. Cicha była w temperaturze  5°C i trwała trochę za długo - zagapiłem się. Dzisiaj zabutelkowałem z dodatkiem 100g cukru, wyszło 40 butelek 0,5l. Bardzo ładnie się wyklarowało, zasługa zapewne niskiej temperatury przed butelkowaniem. No i nie było 100% Lager Malteurop.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.