Skocz do zawartości

Browar z Johnnym w tle


Rekomendowane odpowiedzi

Liczę, że na Boże Narodzenie będzie można spróbować :)

 

30°Blg - grruubo!

Trochę może potrzebować czasu na ułożenie.

 

... jeśli będziecie mieli problem z miejscem na leżakowanie, chętnie pomogę - przyjmując 1 butelkę na dojrzewanie w mojej piwniczce  ;)

Oczywiście podrzucę Ci do Rzeczki, to sobie poleżakuje w dobrych warunkach ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 48 - 22.03.2015r

Dunkel marcowy 14Blg

 

  • monachijski II Strzegom - 2,2 kg
  • wiedeński Strzegom - 2kg
  • pilzneński Strzegom - 1kg
  • Caraaroma Weyermann - 0,15kg
  • chmiel Perle 6ak - 25g
  • chmiel Hallertau Tradition 6,6ak - 15g
  • kwas mlekowy do korekty PH

 

Zacieranie

64°C - 15'

odebranie dekoktu (ok. 8l), podgrzanie dekoktu do 72°C, przetrzymanie 15', podgrzanie i gotowanie 10', zwrot dekoktu do części głównej

73°C - 30'

78°C - m-o 10'

 

Filtracja

Bezproblemowa, musiałem mocno ograniczać przepływ, bo inaczej skończyłoby się w 5 minut.

Brzeczka przednia 19 Blg, potem wysładzanie do 4 Blg, do gotowania poszło 28 litrów brzeczki o Blg 12.

 

Gotowanie

75'

60' - Perle 6ak - 25g

30' - Spalter Select - 6,6ak - 15g

wg BT IBU21, EBC23, wskaźnik goryczki 0,37

 

Fermentacja

Do fermentacji poszło 23 litry brzeczki o Blg14. 1 litr zostawiłem na startery. Schłodziłem do 18 stopni chłodnicą, potem na balkon, dodałem gęstwę po Pilsie - jakieś 250ml i napowietrzyłem blenderem. Spróbuję fermentować w 7-8 °C, ale nie wiem czy pogoda pozwoli.

05.05.2015r. Zabutelkowano z dodatkiem 90g cukru. Wyszło 44 butelki 0,5l . Pod koniec fermentacji podniosłem temperaturę do 14°C - a w zasadzie sama się podniosła :)

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 49 - 31.03.2015r.

ESB 12Blg

  • pale ale Strzegom - 4kg
  • karmelowy 30 Strzegom - 0,4kg
  • caramunich I Weyermann - 0,1kg
  • chmiel First Gold 6,4ak - 50g
  • chmiel WGV 7,8ak - 30g
  • kwas mlekowy do korekcji PH

Zacieranie

69>64oC - 120'

78oC - 10' m-o

 

Filtracja

Tym razem trochę problemów, ale jakoś poszło. Brzeczka przednia 18Blg. Ostatecznie do gotowania poszło 28 litrów brzeczki o Blg10.

 

Gotowanie

75'

60' - WGV 7,8ak - 15g

30' - First Gold 6,4ak - 25g

10' - WGV 7,8ak - 15g

10' - First Gold 6,4ak - 25g

wg BT IBU 36,5 / EBC 10,8 / wskaźnik goryczki 0,76

 

Fermentacja

Do fermentacji poszło 23 litry brzeczki o Blg12, schłodzone do 18oC, napowietrzone blenderem i zadane gęstwą Wichrowych Wzgórz z 1,5l startera. Ruszyły szybko, fermentowały gwałtownie, temperaturę utrzymywałem ok. 19oC.

11.05.2015r. Zabutelkowane z dodatkiem 60g cukru. Wyszło 44 butelki 0,5l i jedna 0,33l. Odfermentowało do 2,5Blg

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmm... na 50-tą warkę myślę, że będzie grrrubo (jak "na codzień" warzysz cieńkusze 30°Blg :D ).

 

Dublowanie numeracji - to oczywiście budowanie napięcia(?)  ;)

 

 

 

Warka 49 - 31.03.2015r.

 

 

 

Warka 49 - 30.03.2015r.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Taaaa... zaktualizowałem przeglądarkę i takie mam teraz niespodzianki. 50-tka jeszcze przede mną, ale to nie będzie nic spektakularnego. Chciałem co prawda Portera Bałtyckiego uwarzyć, ale temperatury już chyba nie te, więc zacznę belgijskie robić chyba.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No i kolejna niespodzianka... zniknął mi wpis warki 50, a tak się starałem w miarę na bieżąco go zrobić :( No nic, napiszemy z pamięci.

Warka 50 - 11.04.2015r.

Jaglane 12Blg

  • kasza jaglana 3,2kg
  • pale ale Strzegom - 1kg
  • Carared Weyermann 0,3kg
  • karmelowy 30 Strzegom - 0,1kg
  • caramunich I Weyermann - 0,1kg
  • chmiel First Gold 6,4ak - 50g
  • chmiel WGV 7,8ak - 20g
  • chmiel Perle 7ak - 10g
  • alfa-amylaza - 4g

Zacieranie

69>64oC - 120'

74oC - 45' - nie chciało się zatrzeć, może dlatego, że dodana alfa-amylaza miała podaną optymalną temperaturę pracy 85-90oC

78oC - 10' m-o

 

Filtracja

Masakra. Nie chciało lecieć, trzeba było mieszać, nacinać, kombinować, ale w sumie spodziewane. 3 godziny zeszły. Brzeczka przednia 18Blg. Ostatecznie do gotowania poszło 28 litrów brzeczki o Blg10.

 

Gotowanie

75'

60' - WGV 7,8ak - 5g

60' Perle 7ak - 10g

30' - First Gold 6,4ak - 25g

10' - WGV 7,8ak - 15g

10' - First Gold 6,4ak - 25g

wg BT IBU 38,4 / EBC 10,2 / wskaźnik goryczki 0,79

 

Fermentacja

Do fermentacji poszło 23 litry brzeczki o Blg12, schłodzone do 18oC, napowietrzone blenderem i zadane gęstwą Wichrowych Wzgórz po ESB. Ruszyły szybko, fermentowały gwałtownie, parę razy wyszły na spacer, temperaturę utrzymywałem ok. 19oC.

 

07.06.2015r. W końcu zabutelkowane, przetrzymałem długo, bo poprzednie dofermentowywało w butelkach i było przegazowane (chyba surowce niesłodowane taj mają...) Zabutelkowane z dodatkiem 60g cukru - podobnie jak ESB. Wyszło 45 butelek 0,5l

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 51 - 18.04.2015r.

Belgian Pale Ale 12Blg

  • pale ale Strzegom - 3kg
  • monachijski II Strzegom - 1kg
  • Biscuit CM - 0,5kg
  • Carabelge Weyermann - 0,4kg
  • chmiel Bouclier 10,6ak - 20g
  • chmiel Styrian Goldings 2,9ak - 30g
  • kwas mlekowy do korekcji PH

Zacieranie

25' - 63oC

45' - 73oC

10' - 78oC m-o

 

Filtracja

Oczywiście tym razem bezproblemowa. Brzeczka przednia 18Blg, ostatecznie 33l brzeczki o Blg10 - trochę się rozpędziłem z wysładzaniem.

 

Gotowanie

90'

60' Bouclier 10,6ak - 20g

45' Styrian Golding 2,9ak - 30g

 

Fermentacja

Do fermentacji poszło 25l brzeczki o Blg 12 (trochę odlałem na startery). Schłodzone do 18oC, napowietrzone blenderem i zadane WLP500 ze startera 1,7l. Starter prawie w ogóle bez piany, ale drożdże się rozmnożyły. Fermentowane będzie w 20-21oC.

 

06.06.2015r. Zabutelkowane z dodatkiem 120g cukru. Wyszło 42 butelki 0,5l, 4 butelki 0,4 i 3 0,33 - razem 23,5l. Na powierzchni była jakaś cienka błona, chyba tlenowiec, ale piwo w smaku bez oznak infekcji, za to jakieś płaskie w smaku. Chyba fermentowane w za niskiej temperaturze. 

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 52 - 10.05.2015r.

APA 12Blg

  • pale ale Strzegom - 3kg
  • pszeniczny Strzegom - 0,5kg
  • Cara Blond CM - 0,5kg
  • płatki ryżowe - 0,5kg
  • chmiel Tomahawk 15,5ak - 10g
  • chmiel Simcoe 12,9ak - 30g
  • chmiel Amarillo 8,3ak - 30g
  • kwas mlekowy do korekcji PH

Zacieranie

70' - 67-650C

10' - 780C m-o

 

Filtracja

Troszkę utykała, może za drobno ześrutowane, chociaż jak się później okaże wydajność nie rewelacyjna. Brzeczka przednia 16Blg. Ostatecznie do gotowania poszło 29l brzeczki o Blg 10,5.

 

Gotowanie

90'

60' - 10g Tomahawk15,5ak

30' - 10g Simcoe12,9ak

15' - 10g Amarillo 8,3ak

0' - 20g Simcoe

0' - 20g Amarillo

w.g. BT IBU 31/ EBC 8,3/ wsk. goryczki 0,64

 

Fermentacja

Do fermentacji poszło 23,5l brzeczki 12Blg. Schłodzone do 190C zadane Yeast Bay - Vermon Ale rozmnożonych ze skosu starterem 3-stopniowym 50-300-1000ml. Fermentacja 17-180C.

18.07.2015r. - zabutelkowane po nieprzyzwoicie długim czasie w fermentorze, ale tak się sytuacja ułożyła... Niestety, nie posłużyło to piwu i zalatuje kwasem. W smaku kwaśne nie jest, ale ma tylko goryczkę. Brak aromatów chmielowych i brak charakterystycznych cech dla drożdży. To ostatnie może dlatego, że rozmnażane były ze skosu. Zobaczymy co będzie się działo w butelkach, może da się wypić. Wyszło 47 butelek 0,5l. Odfermentowało do 2,5Blg. Cukru dodałem 110g.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Podczas ostatniego warzenia rozwaliłem ekran komputera, więc nie mogłem na bieżąco zapisać. Teraz uzupełniam:

Warka 53 - 23.05.2015r.

Dubbel 17Blg

  • pale ale Strzegom - 4,5kg
  • monachijski II Strzegom - 1kg
  • Biscuit CM - 0,3kg
  • Special B Weyermann - 0,3kg
  • Caramunich I Weyermann - 0,3kg
  • cukier kandyzowany ciemny - 0,5kg
  • chmiel Perle 6ak - 10g
  • chmiel Taurus 12ak - 10g
  • chmiel Styrian Goldings 2,9ak - 10g
  • chmiel Hallertau Tradition 6,6ak - 10g

Zacieranie

45' - 620C

15' - 720C

10' - 780C m-o

 

Filtracja

Już nie pamiętam, ale było chyba dobrze :) Do gotowania poszło 27 litrów brzeczki o Blg 15

 

Gotowanie

90'

60' - Perle 6ak - 10g

60' - Taurus 12ak - 10g

30' - Styrian Goldings 2,9ak - 10g

30' - Hallertau Tradition 6,6ak - 10g

w.g. BT IBU 24/ EBC 34/ wsk. goryczki 0,34

 

Fermentacja

Do fermentacji poszło 22 litry brzeczki o Blg 17. Schłodzone do 180C i zadane gęstwą WLP500 po BPA. Fermentacja od 180C do 250C w ciągu 2 tygodni.

19.07.2015 - zabutelkowano z dodatkiem 110g cukru. Odfermentowało do 1,5Blg - chyba trochę za głęboko :) Wyszło 43 butelki 0,5l i 2x 0,33l. 

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 54 - 07.06.2015r.

Gose 10,5 Blg

  • pszeniczny Strzegom/Bestmalz - 2,1kg
  • pilzneński Strzegom - 1,2kg
  • zakwaszający Weyermann - 0,7kg
  • chmiel Hallertau Tradition 6,6ak - 15g
  • kolendra - 20g
  • sól niejodowana - 30g

Zacieranie

bez zakwaszającego

470C - 30'

620C - 40'

720C - 30'

dodanie zakwaszającego

720C - 45'

780C - 10' m-o

 

Filtracja

Niełatwa z uwagi na sporą zawartość pszenicznego i zakwaszającego, ale mogło być gorzej. Wyszło 30l brzeczki o Blg9,5

 

Gotowanie

60'

chmiel Hallertau Tradition 6,6ak 15g ekstrahowany 2x15' 250ml wody i dodany w

30'

15' - kolendra 20g 

15' - sól 30g

w.g. BT IBU 10/ EBC 5,4/ wskaźnik goryczki 0,23

 

Fermentacja

Do fermentacji poszło 26 litrów brzeczki o Blg10,5 - miało być 11, ale jakoś tak wyszło. Schłodzone po długim czasie do 190C i zadane uwodnionymi S-33. Fermentowane będzie w temperaturze ok. 200C.

 

Infekcja - poszło w kibel. Kwas by nie przeszkadzał, ale czuć też aceton, a tego nie lubię.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 55 - 26.07.2015r

Pszeniczne 12Blg - warzone przez moją LP :) ja tylko byłem pomocnikiem piwowara

  • pszeniczny Strzegom - 2,5kg

  • pilzneński Strzegom - 1,8kg

  • carapils Weyermann - 0,5kg

  • chmiel Hallertau Tradition 6,6% - 15g

  • chmiel Saaz 3% - 25g

Zacieranie

 

44°C - 30'

63°C - 20'

73°C - 40'

78°C - 10' - m-o

w.g. BT IBU 14/EBC 5,9/ wsk. goryczki 0,29

 

Filtracja

Bezproblemowa. Brzeczka przednia 19Blg. Ostatecznie otrzymano 28l brzeczki 11Blg

 

Gotowanie

70'

60' - Hallertau Tradition 6,6% - 5g

60' - Lubelski 4,5% - 10g

20' - Saaz 3% - 25g

 

Fermentacja

Do fermentora trafiło 24,5l brzeczki o Blg12. Schłodzone do 20°C (niżej się nie dało) zadane drożdżami Fermentum Mobile Gwoździe i Banany z 1-litrowego startera. Planowana temperatura fermentacji to 18-19°C.

15.08.2015r. zabutelkowane z dodatkiem 120g cukru. Końcowe Blg 3. Wyszło 47 butelek 0,5l i jeszcze trochę wypiliśmy na świeżo :) nawet dobre.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

zobaczymy jak wyjdzie pierwsze, ale za bardzo nie możemy "poszaleć" z ilością, bo nasze mieszkanie w bloku...
 

Wyjdzie - jak wyjdzie!

... ale: nie warunki, lecz chęć szczera, zrobią z Ciebie piwowara/kę!  :okey:

  :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 56 - 15.08.2015r.

Roggenbier 12Blg

  • żytni Strzegom - 2,5kg
  • monachijski II Strzegom - 1kg
  • pilzneński Strzegom - 1kg
  • karmelowy 150 Strzegom - 0,2kg
  • Special B Castelmalting - 0,2kg
  • chmiel Taurus 12ak - 10g
  • chmiel Lubelski 4ak - 10g
  • kwas mlekowy do korekcji PH

Zacieranie

30' - 470C

40' - 630C

30' - 730C

10' - 780C - m-o

 

Filtracja

Jak to przy żytnim dość długa, ale nie utykała. Powolutku sobie leciało, trwała jakieś 2 godziny. Blg początkowe 16, ostatecznie wyszło 27 litrów brzeczki o Blg 10,5

 

Gotowanie

75'

60' - Taurus 12ak - 10g

10' - Lubelski 4ak - 10g

w.g. BT IBU 15/ EBC 26/ wsk. goryczki 0,3

 

Fermentacja

Brzeczkę 12,5 Blg schłodzono do 220C bo niżej się nie dało i zadano gęstwę Gwoździe i Banany po pszenicznym. Wyszło 23 litry i jeszcze 2 litry odlałem na startery. Przy żytnim wszystko trwa dłużej, a najdłużej mycie - wszystko jest poklejone... Cała zabawa zajęła mi ponad 10 godzin, ale w międzyczasie zabutelkowałem też pszeniczne.

 

16.08.2015 - piwo fermentuje w otwartej kadzi :) każda próba zamknięcia czy chociażby przykrycia pokrywą, nawet bez zatrzaskiwania kończy się jej odrzuceniem przez zbuntowane drożdże i ich atakiem na wszystko dookoła. Mam nadzieję, że nie złapię infekcji

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.