Skocz do zawartości

Browar z Johnnym w tle


Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem jednak zapisywać co robię, bo się gubię w datach i terminach :)

Zatem pokrótce :

 

Warka 1:

Coopers Lager z puszki - nic ciekawego, otworzyłem, pomieszałem, zagotowałem, wlałem do fermentora, dodałem drożdże. Fermentacja bez efektów - nic nie bulkało, ale zeszło do 1 Blg. Zabutelkowałem i po tygodniu (wiem, że za wcześnie, ale chciałem się pochwalić na Wielkanoc) spróbowałem. Zaskoczenie - przestało mi smakować piwo, które wcześniej uważałem za całkiem niezłe... Wnioski? Zabieram się za warzenie na poważnie i nie piję już byle czego :)

 

Warka 1a:

Z resztek "Lagera" zrobiłem malinowe dla córki - dodałem wody, 2 but. soku malinowego, 30g chmielu Sybili i do fermentora. Bulkało tym razem jak szalone, po tygodniu zabutelkowałem, tylko przesadziłem z sokiem do refermentacji. Wyszło przegazowane, ale dziewczynom i tak smakuje. Przy okazji stwierdziłem, że Xylitol jest oszukany, bo częściowo fermentuje.

 

Warka 2:

Przeczytałem, że pszeniczne jest szybko do picia, a poza tym lubię takie, to postanowiłem zrobić. Z powodu braków w sprzęcie na razie zrobiłem z ekstraktów WES. Wziąłem 1,7 kg chmielonego, 1,7 niechmielonego, dodałem wody do 20 l. Wyszło 12 Blg. Niestety, za wcześnie wziąłem drożdże do rehydratyzacji, a brzeczka jeszcze była gorąca. W związku z tym po dodaniu porobiły się zlepieńce. Fermentowało jak szalone, ale tylko 2 dni. Zeszło do 2 Blg i tak stało, ale z powodu "złego" początku pływały jakieś męty. Odstawiłem na kilka dni na cichą. Zabutelkowałem (4 g cukru na butelkę). Spróbowałem po tygodniu - takie sobie... Wyszło klarowne i jakieś takie wodniste. Poczekamy jeszcze i zobaczymy, może się poprawi, chociaż z tego co wiem, to w przypadku pszenicznego szanse są małe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 3 - pierwsza prawdziwa :) 21.04.2013r.

Alt 11,5 Blg

Zestaw surowców z CP

  • Słód monachijski 3,7 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,3 kg
  • Chmiel Marynka, granulat, 40 g
  • Drożdże S-33

Zacieranie :

30' w 620 C

30' w 720 C

podgrzanie do 780C

 

Filtracja :

Zapomniałem o odczekaniu i od razu po przelaniu otworzyłem zawór - skutek był taki, że się zaraz zapchało (filtr z oplotu). Potem walka z przefitrowaniem i wysładzanie.

 

Chmielenie:

60' Marynka 26 g

15' Marynka 14 g

 

Zrobiłem sobie własnoręcznie chłodnicę, więc schłodzenie do 180C poszło szybciutko. Niestety, z powodu kłopotów z filtrowaniem zostało mi na dnie ok 3l bardzo mętnej brzeczki. Odlałem do plastikowej butelki 5l i zostawiłem. Na drugi dzień się ładnie odstało, zagotowałem i dolałem do fermentora. Mam nadzieję, że nic nie schrzaniłem.

 

Fermentacja :

Drożdże S-33 dodane i zaczęło bulkać jak szalone. Fermentacja mniej więcej w 18-19 0C

Po niecałych dwóch dniach przestało, ale ponieważ w międzyczasie dolałem to odstane, to jeszcze na pół dnia ruszyło.

Blg zeszło tylko do 4 i dalej ni hu hu

Poczekałem, ale niżej już nie chciało, więc otworzyłem i sprawdziłem co mam.

Mętne jak diabli... ale w smaku całkiem całkiem, chociaż to przecież jeszcze nie piwo.

 

Przelane na cichą 28.04.2013

Do 01.05.2013 stało w 160C , potem zrobiłem sobie "lodówkę" ze styropianu i teraz stoi w 50C

Zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

02.05.2013 - Spróbowałem po raz kolejny pszenicznego z WES'a i zmiany niewielkie - nagazowanie OK, ale smak taki sobie, płytki i bezgoryczkowy. Może trzeba było użyć 2 puszek ekstraktu nachmielonego? Zresztą już nieważne, nie będę więcej z ekstraktów robił.

 

06.05.2013 - pszeniczne jakby nabrało trochę smaku - zdaniem mojej LP jest lepsze od sklepowych :)

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 4 - 27.04.2013r

Dr Rudi Amber Ale 12 Blg

  • Zestaw surowców z CP
  • Słód pale ale 3,2 kg
  • Słód bursztynowy 0,5 kg
  • Słód karmelowy czerwony 0,25 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,2 kg
  • Chmiel dr Rudi, szyszki 50 g

 

Zacieranie:

Infuzyjne jednotemperaturowe - wsypane do 15 l wody o temperaturze 720C, temperatura zacierania ustabilizowała się na 690C. Czas zacierania 60', chociaż próba jodowa negatywna już po 45', ale nie byłem pewny :)

 

Filtracja i wysładzanie:

Tym razem bez problemów, przelane do "filtratora", 10' na ułożenie się młóta i ciurkało sobie spokojnie. Potem wysładzanie ok. 12 l wody o temperaturze 780C

 

Chmielenie :

60' Dr Rudi 10 g

30' Dr Rudi 10 g

10' Dr Rudi 10 g

reszta Dr Rudi (20 g) do chmielenia na zimno, ale to dopiero 9 dnia cichej

 

Fermentacja:

Po schłodzeniu do 200C dodano drożdże S-04. Wyszło ok. 22 l o Blg 12, czyli ciut więcej niż w założeniach. Czyżby mi wydajność skoczyła? :D Fermentacja w temperaturze ok. 220C. Dzisiaj 5 dzień i nadal sobie bulka. Pierwsza warka o tak długiej fermentacji burzliwej. Nie wiem czy to zasługa drożdży, czy może coraz lepszy piwowar ze mnie ;)

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

11.05.2013r.

Dr Rudi Amber Ale zlany na cichą Blg zeszło do 2,5 i ani pół kreski niżej przez 4 dni, mimo, że bulkało sobie dalej. Zebrałem gęstwę, bo potrzebuję do następnych warek.

 

Warka 5 - 11.05.2013r

Malinowe według mojej receptury - czyli zrobione z tego, co miałem w domu :)

  • Słód pilzneński 2 kg
  • Słód monachijski 0,6 kg
  • Słód karmelowy ciemny 0,1 kg
  • Sok malinowy z Biedronki (bo chyba ma najwięcej maliny w sobie) 4x0,44 l
  • Chmiel Marynka 15 g
  • Chmiel Lubelski 50 g

Zacieranie:

15' w 620

45' w 710

na 10' przed końcem dodany słód karmelowy

mash-out do 780

 

Filtracja:

Bezproblemowa, woda o temperaturze ok. 750

Wyszło jakieś 28 l brzeczki o Blg 10 - zgodnie z planem :)

 

Chmielenie:

Gotowałem dłużej - 90', bo tak gdzieś wyczytałem, że przy dużym udziale pilzneńskiego jest lepiej.

60' Marynka 15 g

30' Lubelski 25 g

10' Lubelski 25 g

Po schłodzeniu dodałem 4 l wody i 4 butelki soku. Otrzymałem prawie 30 l o Blg 13 - czyli ciut więcej niż planowałem, ale ciężko policzyć Blg soku.

 

Fermentacja:

Zadałem 100 ml zebranej gęstwy z Dr Rudi AA w temperaturze 200.

Po 12 godzinach zaczęło bulkać, a miałem lekkie obawy :).

Fermentacja w temp. ok 210

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 6 - 12.05.2013r.

Milk Stout kawowy - nieco zmodyfikowana receptura zestawu z CP

  • Słód pilzneński 1,8 kg
  • Słód monachijski 2 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,3 kg
  • Słód karmelowy ciemny 0,3 kg
  • Słód kawowy 0,2 kg
  • Słód barwiący 0,15 kg
  • Jęczmień palony 0,25 kg
  • Laktoza 0,5 kg (tyle było w zestawie, ale chyba jeszcze dodam 0,2 kg z uwagi na dużą ilość brzeczki)
  • Chmiel Marynka granulat 40g
  • Chmiel Marynka szyszki 15g - dochmielone z uwagi na większą niż zamierzana objętość brzeczki

Zacieranie:

Jednotemperaturowe

90' w 67-680

20' przed końcem dodano słód kawowy

słód barwiący i jęczmień palony dodano na koniec zacierania

mash-out do 780

 

Filtracja i wysładzanie:

Tym razem filtracja dość oporna, szczególnie na początku, ale powoli się odfiltrowało. Brzeczka o Blg 18...

Wysładzanie tak, aby otrzymać Blg 10, więc wyszło ponad 30 l...

 

Chmielenie:

60' Marynka do dużego garnka 40 g granulatu, do małego (4 l ) 15 g szyszki

15' przed końcem gotowania dodałem 500 g laktozy

Wyszło ok 29l o Blg 16 - laktoza podwyższyła Blg i teraz nie wiem czy założone przed browar.biz 12 było liczone z laktozą, czy nie. Bez laktozy i tak byłoby chyba koło 13 Blg

 

Fermentacja:

Po schłodzeniu do 200 zadałem 100 ml gęstwy po Dr Rudi AA. Powinienem więcej, bo przecież zamiast 20 l wyszło mi prawie 30, ale jakoś nie pomyślałem. Na szczęście po 16 godzinach fermentacja ruszyła z kopyta i bulka aż miło. Z uwagi na zdecydowanie większą ilość piwa niż zamierzona do cichej dodam jeszcze 200 g laktozy o ile uda mi się gdzieś ją kupić.

 

15.05.2013r - bardzo słabo bulka, fermentacja wyraźnie zwolniła, ale może nie będzie źle. Gorzej, że nie mogę nigdzie kupić laktozy... To znaczy mogę, ale tylko wysyłkowo, a koszty większe niż cena samej laktozy.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A, no i zabutelkowałem 12.05.013 Alt'a :) - 4 g cukru na butelkę, wyszło tylko 36 butelek... Ale to pierwsze zacierane, więc sporo błędów.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj zrobiłem test warki nr 2 - pszeniczne z WES'a. Kupiłem Paulanera (wg wielu najlepsze pszeniczne na rynku), Felsen Brau (moim zdaniem przyzwoity browar) i do tego moje. Według zgodnej opinii testujących moje najlepsze :) Fajnie wyczuwalny banan i gożdzik, niezła treściowość i piana całkiem, całkiem. Nie to, żebym się chwalił, ale to kolejny argument za własną produkcją. No i nie do końca prawda, że pszeniczne z czasem tylko traci. Moje po 3 tygodniach od zabutelkowania zyskało. A to było tylko z ekstraktów. Mam nadzieję, że to co uwarzyłem ze słodów będzie jeszcze lepsze.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i nie do końca prawda, że pszeniczne z czasem tylko traci. Moje po 3 tygodniach od zabutelkowania zyskało.

Stwierdzenie, iż pszenica traci swoje walory z czasem nie oznacza, że najlepsza jest pierwszego dnia po zabutelkowaniu, a później już tylko równia pochyła :P Uproszczając - najlepsza jest świeża. Sam odczujesz, w którym momencie zmienia się na gorsze :) Zostaw flaszkę na powiedzmy pół roku i porównaj ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 7 - 19.05.2013

Belgian Pale Ale 12 Blg - zestaw surowców z CP

  • Słód pilzneński 1,5 kg
  • Słód monachijski 1,1 kg
  • Słód wiedeński 1,0 kg
  • Słód Biscuit 0,2 kg
  • Słód Aroma 0,1 kg
  • Słód Special B 0,1 kg
  • Chmiel Lubelski, granulat, 40 gr

Zacieranie:

25' w 630

45' w 720

mash-out 780

 

Filtracja i wysładzanie:

Bezproblemowa filtracja, wysładzanie 780, wyszło ok. 26l brzeczki o Blg10.

 

Chmielenie:

60' - Lubelski 20g

10' - Lubelski 20g

Po wygotowaniu pozostało mi ok. 23 l o Blg11,5, więc ciut mniej niż chciałem, ale już tak zostało.

 

Fermentacja:

Drożdże dodane po schłodzeniu do ok. 200 . Ponieważ zadałem gęstwą z lodówki, to wcześniej je "zastartowałem" ok. 1 l brzeczki Blg6. Fermentacja ruszyła z kopyta po ok. 10 godzinach i jak przeważnie u mnie przy S-04 była bardzo burzliwa i krótka. Skończyła się w zasadzie po 3 dniach, ale nie ruszam przez 7 dni.

 

Przelane na cichą 26.05.2013. Zabutelkowano 16.06.2013r.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19.05.2013r. - przelane na cichą Malinowe (Warka 5) i Milk Stout (Warka 6). Milk Stout jest "grzeczny", ale Malinowe jeszcze jakby fermentowało... A Blg tylko 2... Chyba posiedzi na cichej ciut dłużej.

 

23.05.2013r. - zabutelkowałem Dr Rudi Amber Ale. 4 g cukru na butelkę, wyszło równe 40 butelek. Spróbowałem też Alt'a - jeszcze za mało nagazowany, trochę też słodki, ale zapowiada się nieźle :)

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

30.05.2013r

Warka 8

AIPA?

  • słód Pale Ale Strzegom - 5 kg
  • słód Monachijski I Strzegom - 1 kg
  • słód karmelowy 150 Strzegom - 0,5 kg
  • chmiel Willamette - 100 g
  • chmiel Cascade - 100g

Zacieranie

Woda 16l o temp. 710 - lepiej chyba trochę więcej wody, bo zacier gęsty

90' w 680

do zacierania po 10 g Willamette i Cascade

o mash-out zapomniałem :)

 

Filtracja i wysładzanie

Pierwsza brzeczka zeszła o Blg21

Wysładzanie 14 l wody 780

Ostatecznie otrzymałem 25l brzeczki o Blg 14,5

 

Chmielenie

60' Cascade 30g i Willamette 30g

30' Cascade 20g i Willamette 20g

10' Cascade 20g i Willamette 20g

0' Willamette 20g

na cichą Cascade 20g

Ostatecznie otrzymałem 22l brzeczki o Blg 16

 

Fermentacja

Safale US-05 dodane w temp. 200

Fermentacja ruszyła po 20 godzinach, burzliwa 20 dni

20.06.2013 - przelane na cichą przy Blg 3

 

Zabutelkowane 07.07.2013r. z dodatkiem 170 g cukru. Wyszło 40 butelek 0,5 l

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

09.06.2013r.

Warka 9

Pszeniczne jasne 12 Blg - zestaw przygotowany przez Piwoszarnię

  • słód pszeniczny jasny Strzegom - 2,5 kg
  • słód pilzneński Strzegom - 2 kg
  • słód karmelowy 30 Strzegom - 0,5 kg
  • chmiel Lubelski 50 g

Zacieranie

20' słód pszeniczny w 420

30' wszystko w 620

90' w 720 bo po 30' i po 60' próba jodowa była pozytywna na ziarnach - Piwoszarnia śrutuje zbyt grubo moim zdaniem, następnym razem poproszę o drobniejsze.

mash-out 780

 

Filtracja i wysładzanie

Początkowo schodziło Blg 17. Wysładzanie Blg 9. Ostatecznie otrzymałem 27 l brzeczki o Blg 11 - wydajność 80%

 

Chmielenie

gotowanie 60'

45' Lubelski 20g

15' Lubelski 30g

 

Otrzymano 24 l Brzeczki o Blg 12,5

 

Fermentacja

Drożdże WB-06 dodano w temperaturze 200

Burzliwa 13 dni, bez cichej. Blg zeszło do 20

Zabutelkowano 22.06.2013r.

Wyszło 45 butelek 0,5l. Sporo chmielin, muszę lepiej oddzielać po gotowaniu.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj, to jest 16.06.2013r. pomimo niesprzyjających warunków (plus 28 na zewnątrz, plus 25 w domu) postanowiłem nie marnować wolnego dnia i zrobić

Warka 10

Witbier na zestawie surowców z CP

  • słód pilzneński 2 kg
  • pszenica niesłodowana 1,8 kg
  • płatki owsiane 0,4 kg
  • kolendra 15 g
  • Curacao 20g
  • chmiel Lubelski granulat 25 g

Zacieranie

40' w 520

30' w 620

60' w 720

mash-out 780

Pomimo przeczytania całej masy wątków i wypowiedzi postanowiłem nie robić kleikowania, tylko wrzucić wszystko jak leci od początku

 

Filtracja

Bezproblemowa. Na początek poszło 16,5 Blg. Wysładzanie wodą 780 , poszło 8,5 Blg do 5 na koniec. Ostatecznie przed gotowaniem 25,5 l o Blg 10

 

Chmielenie

60' Lubelski 25 g

10' Curacao 20 g

10' kolendra 15 g

 

Otrzymano 21 litrów brzeczki o Blg 12. Ciut więcej niż w założeniach, bo miało być 20 l Blg11,5.

 

Fermentacja

Drożdże Brewferm Blanche dodano w temperaturze 210C.

 

Zabutelkowano

07.07.2013r. wyszło 40 butelek 0,5 l Blg spadło do 2,5. Do refermentacji poszło 190g cukru.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Uzupełniam zapisy

Warka 11 z 07.07.2013r.

Weizenbock na zestawie z CP

  • Słód pilzneński 1,2 kg
  • Słód pszeniczny 3,0 kg
  • Słód monachijski 1,2 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,5 kg
  • Słód karmelowy ciemny 0,2 kg
  • Chmiel Lubelski granulat, 25 g
  • Chmiel Marynka szyszki 15 g

Zacieranie - dekokcyjne jednowarowe (może nie do końca, ale jednak)

15' w 450

40' w 630 - odebranie 5 l dekoktu

dekokt 10' w 730

dekokt 15' w 1000

dodanie do części głównej zacieru - osiągnięto 690 , podgrzanie do 720

45' w 720

mash-out 780

Trochę skomplikowane, a na pewno czasochłonne, ale może warto?

 

Filtracja

Masakryczna - ponad 3 godziny, ledwo co ciurkało, gdyby nie ponacinanie złoża, to chyba nigdy by się nie skończyła, wysładzanie 15 l wody 780

Ostatecznie dostałem 27 l o Blg 15,5

 

Gotowanie

60' Marynka 15 g

60' Lubelski 25 g

 

Otrzymano 22 l brzeczki o Blg 17 - trochę wyższe niż w zamierzeniu, ale nawet nie miałem sił rozcieńczyć, bo była 2 w nocy :)

 

Fermentacja

Gęstwę WB-06 z warki nr 9 (pszeniczne) zadano w temperaturze 240

Następnie do styropianu i fermentacja w ok. 19-200. Bulgotanie prawie od zaraz i tak bulka już 6 dzień.

 

W międzyczasie zabutelkowałem warki 8 i 10 czyli AIPA? i Witbier.

 

21.07.2013r. piwo dalej fermentuje. Blg zeszło do 3,5

 

10.08.2013 - rozlewam, bo ileż można fermentować :) Blg zeszło do 2 - chyba będzie mocne ... Zabutelkowano z 150g cukru. Wyszło 40 butelek 0.5 l

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12.07.2013r

Spróbowałem Witbier (warka 10) - super :) aromatyczny, jasny, lekka goryczka, kolendra nie za mocna, brak obcych zapachów (straszyli siarkowodorem) i posmaków. Dzień wcześniej piłem Obołona i moje lepsze :) Może dlatego, że świeże.

Spróbowałem też AIPA? chociaż na to zdecydowanie za wcześnie. Mocna goryczka, aromaty cytrusowe lekkie, w smaku lekko karmelowe i słabo cytrusowe, za to mocna - jakieś 7,5% alk. . Raczej IPA niż AIPA, ale niezła.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13.07.2013r.

Warka 12

Irish Red Ale z CP

  • Słód pilzneński 1,7 kg
  • Słód monachijski 2,20 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,15 kg
  • Słód karmelowy ciemny 0,15 kg
  • Chmiel Marynka, granulat, 30 g (w zestawie jest 20g, ale ja lubię mocniejszą goryczkę, więc dodałem trochę od siebie)
  • Chmiel Lubelski, granulat, 15 g

Zacieranie

20' w 520

40' w 660

45' w 720

mash-out 780

 

Filtracja

Bezproblemowa, pierwsza brzeczka o Blg 18. Wysładzanie 15 l wody 780. Otrzymano ostatecznie 28,5 l brzeczki o Blg 10.

 

Gotowanie

60' Marynka 30 g

10' Lubelski 15 g

10' Mech irlandzki 5 g

 

Otrzymano 23,5 l brzeczki o Blg 12.

 

Fermentacja

Drożdże S-04 zadano w temperaturze 240C

 

21.07.2013r. przelane na cichą przy 4 Blg. Drożdże nie opadły na dno, straszny bałagan w fermentorze. Przecedziłem przez woreczek do chmielenia, ale duże szanse na infekcję. Szkoda, bo piwo wygląda ładnie, pachnie też OK i powinno być smaczne. Może się uda...

 

10.08.2013r, Blg zeszło do 2,5. Butelkuję. Dodano 135 g cukru. Trochę mniej niż zwykle, ale ostatnio zauważyłem, że moje piwa po dłuższym czasie są przegazowane nieco, a poza tym akurat przy tym piwku nieco się obawiam, że nie odfermentowało do końca.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uzupełniam zapiski

14.07.2013r.

Warka 13

PAIPA (Pacific IPA) - pomysł mój

  • Słód Pale Ale - 5 kg
  • Słód Monachijski I - 1 kg
  • Słód Pilzneński - 0,92 kg
  • Słód karmelowy 150 - 0,42 kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne - 0,2 kg
  • Chmiel Pacific Jade - 50 g
  • Chmiel Pacifica - 100 g

Zacieranie

w bardzo dużej ilości wody - tak jakoś wyszło, kolega przeszkadzał telefonami i musiałem korygować temperatury zimną wodą

20' w 520

60' w 670

30' w 720 - bo próba jodowa tak kazała :)

mash-out 780

 

Filtracja

Bezproblemowa. Otrzymano 29 l brzeczki 15 Blg

 

Gotowanie

60' Pacific Jade 35g

30' Pacifica 40g

10' Pacific Jade 15g

10' Pacifica 30g

30g Pacifica pójdzie jeszcze na 5 dni na zimno

 

Otrzymano 25 l brzeczki 17 Blg

 

Fermentacja

Gęstwę z AIPA? (US-05) zadano w 230. Fermentacja długo nie chciała ruszyć, aż się bałem, że coś się drożdżom stało. Ruszyło po prawie 48 godzinach i teraz (20.07.2013) trwa nadal. Temperaturę fermentacji staram się utrzymać w granicach 18-190C.

 

10.08.2013r. Przelane na cichą, Blg 2,5 . Dość mętne, aromat kiepski, w smaku wyraźna goryczka, lekko "pieprzowa". Coś nie umiem dobrać chmieli aromatycznych... Może chmielenie na cichej coś pomoże.

 

18.08.2013r. Dorzuciłem na zimno 30 g Pacifica.

 

25.08.2013r. Zabutelkowałem z 150 g cukru. Wyszło 46 butelek. Mętnych... Czyżby płatki?

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

18.08.2013r.

Temperatura trochę odpuściła, to postanowiłem coś uwarzyć, tym bardziej, że mój browarek wzbogacił się o ŚRUTOWNIK :) Z uwagi na to, że udało mi się zdobyć gęstwę Ardennów, to wybór padł na

Belgian Tripel

Warka 14

  • słód Pilzneński Castle Malting - 6 kg
  • słód Biscuit CM - 0,3 kg
  • cukier brązowy jasny - 1,0 kg
  • chmiel Styrian Goldings - 50 g
  • chmiel Saaz - 50 g

Zacieranie

w 15 l wody

20' w 530

45' w 630

40' w 730 (miało być 20', ale próba jodowa kazała dłużej :) )

mash-out 780

 

Filtracja

Trochę powolna, za drobno sobie chyba ześrutowałem :) ale pierwsze koty za płoty. Brzeczka pierwsza za to zeszła 25 Blg. Ostatecznie otrzymałem 25 l brzczki o Blg 13.

 

Gotowanie

60' Styrian Goldings 50 g

30' Saaz 30 g

10' Saaz 20 g - chociaż tu się trochę zagapiłem i nie nastawiłem czasu, mam nadzieję, że mniej więcej tyle było

 

Otrzymano 21 l brzeczki o Blg 17.

 

Fermentacja

Gęstwę - jakieś 150ml - Wyeast 3522 Belgian Ardennes V pokolenie (a więc już trochę przepracowane, ale zrobiłem starter i ruszyły z kopyta) zadałem w 230 . Cukier dodam w 3 dniu fermentacji burzliwej, co by ułatwić drożdżom życie :) Rozpuszczę w 2 l wody 1 kg cukru co powinno dać Blg prawie 20.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

A chcesz podjechać na poczęstunek? Sam spróbujesz, sam ocenisz :)

Ogólnie zestawy CP polecam, chociaż trochę słabo w nich z chmielami - chyba lepiej je podmienić według własnego uznania, ale na początek można robić z tego co dają.

Dr Rudi AA i BPA niewiele się różnią, chmiel Dr Rudi bez wyraźniejszego aromatu, chmielenie na zimno niewiele dało - może za mało? Da się wyczuć różnicę, ale szału nie ma, chociaż oba piwka dobre.

IRA dla mnie super - moim zdaniem dobrze trzyma styl i jestem bardzo zadowolony z efektu.

Milk Stout wzbogaciłem o dodatek słodu kawowego, a do rozlewu o 2 filiżanki espresso. Kilka butelek dosłodziłem słodzikiem. Następnym razem wrzucę kawę do zacierania, ale dosładzał nie będę, tylko dorzucę więcej laktozy - wyszło mi sporo więcej piwa niż zamierzone 20 litrów i dlatego ciut mało "mleka" w smaku :) ale ogólnie piwko dobre i cieszy się sporym powodzeniem, szczególnie wśród kobiet.

Ogólnie z CP zwykle wychodzi więcej piwa niż 20 l - wyższa wydajność , przynajmniej u mnie.

Na razie tyle, jak ktoś ma jakieś szczegółowe pytania, to chętnie się rozwinę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z początkiem jesieni zaczynam częstsze warzenie, bo piwek zaczyna brakować :)

Warka 15

6 zbóż 12 Blg - zestaw z CP

  • słód wiedeński 2,25 kg
  • słód pszeniczny 1,25 kg
  • słód z pszenicy samopszy 0,25 kg
  • słód owsiany 0,25 kg
  • słód orkiszowy 0,25 kg
  • słód żytni 0,25 kg
  • owies niesłodowany 0,5 kg - to dodatek ode mnie :)
  • chmiel Marynka 25g - w zestawie jest 15 g , ale z uwagi na większą wydajność i dodatek owsa dorzuciłem od siebie
  • chmiel Lubelski 25g -"-

Zacieranie

w 15 l wody

10' w 460C

15' w 540C

45' w 620C

45' w 720C

mash-out w 780C

 

Filtracja

trochę powolna, a spodziewałem się szybszej z uwagi na dodany owies. Brzeczka przednia 19 Blg. Wysładzanie 15 l wody o temp. 780C. Na początku 18 Blg. W końcu otrzymałem 28 litrów o Blg 12... trzeba będzie dolać wody. A filtracja trwała 3 godziny...

 

Gotowanie

60' Marynka 25 g

10' Lubelski 25 g

 

Otrzymałem 27 l brzeczki o Blg 12 (bo dolałem 2 l wody do tego, co miałem po gotowaniu)

 

Fermentacja

Drożdże Safbrew T-58 dodałem w temp. 220C po uprzednim uwodnieniu.

 

Zabutelkowano z dodatkiem 160g cukru 06.10.2013r. po 14 dniach fermenacji burzliwej, bez cichej, bo to chyba powinno być lekko mętne, jak pszeniczne.

Wyszło 52 butelki 0,5l.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 16

IPA na Nelsonie

  • słód pilzneński Castle Malting - 4 kg
  • słód monachijski I Strzegom - 0,7 kg
  • słód karmelowy 30 Strzegom - 0,5 kg
  • chmiel Nelson Sauvin - 100 g

Zacieranie

W 16 l wody

15' w 550C

90' w 670C

mash-out 780C

 

Filtracja

Z początku szybka, potem coś utknęło, nie wiem czemu. Po dodaniu wody do wysładzania znowu ruszyło sprawnie. Początkowo 18 Blg, wysładzanie na początku 14 Blg, końcówka 5 Blg. Ostatecznie otrzymałem 28 l brzeczki o Blg 12. Wydajność w.g. Brewtarget wychodzi 90%.

 

Gotowanie

60' Nelson 15g

30' Nelson 25g

10' Nelson 35g

 

Ostatecznie do fermentacji poszło 24 l brzeczki 14Blg

 

Fermentacja

Gęstwa American Ale II poszła do wiadra w temperaturze 220C, mimo lekkich wątpliwości. Trochę długo ją przetrzymałem, ale nie miała jakiegoś złego zapachu ani tragicznego wyglądu. Zobaczymy...

 

12.10.2013r. przelano na cichą przy Blg 1,5. Wygląda, że zatarło się na wytrawnie... Tylko mętne bardzo, oby nie infekcja :(

 

23.10.2013r. Dochmielono na zimno 25g Nelsona.

30.10.2013r. Zabutelkowano z dodatkiem 140g cukru. Wyszło 45 butelek, końcowe Blg 1,5

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.