Jump to content

Czy piwo domowe powinno być klarowne


BaronVonZuk
 Share

Recommended Posts

  • Replies 133
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Co Wy macie z tą klarownością... ;):);)

No właśnie. Jakiś fetysz? Mętne jest piękne. ;)

Pod warunkiem, że nie wpływa na piwo. Pszenica ok, piwa fermentowane spodnie ok, ale mętne piwa typu ale... nie ma szans ;)

Link to comment
Share on other sites

Co Wy macie z tą klarownością... :lol: :lol: :lol:

No właśnie. Jakiś fetysz? Mętne jest piękne. :D

Pod warunkiem' date=' że nie wpływa na piwo. Pszenica ok, piwa fermentowane spodnie ok, ale mętne piwa typu ale... nie ma szans ;)[/quote']

Bo co? Bo CAMRA tak mówi? Bez przesady, niby dlaczego lager może być mętny, a ale nie? Belgijskie ale jak najbardziej mogą być mętne, o brytyjskich jakoś nie słyszałem, żeby to było jakąś straszną wadą.

Link to comment
Share on other sites

No co wy panowie, piwo musi być klarowne, to kwestia klasy i szacunku dla odbiorcy. To tak jakby Pavarotti występował w bojówkach i podkoszulku.

Ty tak serio, czy dla jaj? :lol:

Link to comment
Share on other sites

No co wy panowie' date=' piwo musi być klarowne, to kwestia klasy i szacunku dla odbiorcy. To tak jakby Pavarotti występował w bojówkach i podkoszulku.[/quote']

Ty tak serio, czy dla jaj? :lol:

Serio, serio.

 

1. Większość piwoszy woli piwo klarowne

2. Wyklarować piwo nie jest trudno, choćby żelatyną

 

więc czemu zostawiac piwo metne?

 

Pomijam oczywiście przypadki, kiedy mętnośc mieści się w stylu...

Link to comment
Share on other sites

1. Większość piwoszy woli piwo klarowne

chyba dla piwoszy pijących Tyskacze bo dla Piwoszy pijących piwa domowe lub niefiltrowane z małych browarów to zmętnienie to jest to :lol:

2. Wyklarować piwo nie jest trudno, choćby żelatyną

.

co Wy z tą żelatyną :lol:

Link to comment
Share on other sites

No co wy panowie' date=' piwo musi być klarowne' date=' to kwestia klasy i szacunku dla odbiorcy. To tak jakby Pavarotti występował w bojówkach i podkoszulku.[/quote'']

Ty tak serio, czy dla jaj? :lol:

Serio, serio.

 

1. Większość piwoszy woli piwo klarowne

2. Wyklarować piwo nie jest trudno, choćby żelatyną

 

więc czemu zostawiac piwo metne?

 

Pomijam oczywiście przypadki, kiedy mętnośc mieści się w stylu...

Dobra odrzucamy hefeweizen, witbier, itd. Weźmy takiego pilsa. Dla mnie osobiście tym czego oczekuję w kwestii wyglądu jest delikatna opalizacja (od drożdży a nie białek). Przykładem niech będzie PU z muzeum w Pilznie. To jest dla mnie Święty Graal, a nie idealnie klarowny Heineken czy Carlsberg. Oczywiście zawsze można przegiąć w drugą stronę, np. w browarze EDI mają taką manierę, że jako piwo niefiltorwane sprzedają gestwę drożdżową (nie przesadzam). Dla mnie piwo z browaru rzemieślniczego czy domowego m.in. tym się różni od piwa przemysłowego, że jest mętne. Argument, że większość piwoszy woli klarowne, ma dla mnie tę samą wagę, co, że większość piwoszy na świecie woli Budweisera, lub większość polskich piwoszy preferuje Tyskie.

O żelatynie dopiero co była dyskusja na browar.biz, ale mam taką kwestię czy piwo klarowane żelatyną ma znacząco mniej osadu niż takie samo piwo po długiej cichej i bardziej rozrzutnym pozostawieniu 2L piwa w fermentorze przed rozlewem. Przecież (cały czas myślę o butelkowaniu, a nie kegowaniu) i tak pojawi się osad drożdżowy z refermentacji. Poza tym mam opór żeby dodawać do piwa wywar ze zwierzęcych kości.

 

Myślę, że temat wart jest szerszej dyskusji. Zgłoszę elroyowi jego wydzielenie.

Link to comment
Share on other sites

A co tu dyskutować?

W butelce i tak drożdże się namnożą i wszystko zależy od umiejętnego nalewania. Jak ktoś nie lubi mętnego niech nalewa uważnie.

 

Ja tam lubie czasami wypić sobie drożdże z dna butelki po uprzednim wymieszaniu. Nie ma nic lepszego, samo zdrowie. :lol:

Link to comment
Share on other sites

Cześć.

 

To co teraz napiszę dotyczy tylko mojej opinii/gustu:

wole piwa dobrze sklarowane. Raz zastosowałem klarowanie zolem krzemionkowym i żelatyną na piwie oraz na cydrze. Wyniki są jak dla mnie bardzo zadowlające. Przy zastosowaniu nagazaowania piwa przez CO2 lub suchy lód mam nadzieję na całkowicie klarowne piwo o dobrym nagazowaniu.

To są oczywiście plany na przyszłości i na pewno nie bedą dotyczyć całej mojej produkcji, cześć warek nadal pozostanie refermentowalna. Klarowanie zolem i żelatyną powoduje usunięcie z piwa wiekszości drożdzy, tak więc na refermentację trzeba zdać do piwa powtórnie drożdże w niewilekiej ilości (nie pytajcie jaka to ilośc bo nie wiem). Drożdze nie rozmnożą się w takiej ilosci jak w czasie fermentacji z powodu małej ilośi tlenu w piwie i z powodu zawartości alkoholu.

Ostatnio dostałem od kolegi cydr klarowany zolem i żelatyną do którego były dodane drozdże do refermentacji. Cydr całkowicie klarowny, nagazowany jak szampan, warstewka drożdzy na dnie cieńsza jak 1 mm. Żałuje że nie zrobiłem fotki :lol:

 

 

Oczywiście szanuję zdanie koleżanek/kolegów którzy uważają inaczej. Oczywiście tak jak Kopyr wspominał na browar.biz klarowanie piwa to następny element gdzie możemy piwo zrazić/zepsuć.

 

 

 

 

 

 

P.S. Klarowanie piwa zolem krzemionkowym na zimno pozwala usunąć zmętnienie na zimno.

Link to comment
Share on other sites

Zróbmy sobie mały test: wyobraźmy sobie, że ktoś stawia przed nami 2 szklanki: jedną z piwem mętnym, drugą z klarownym, po którą sięgamy chętniej?

Dobre pytanie, ja zdecydowanie wybieram mętne.

Link to comment
Share on other sites

Co do klarowania żelatyną, ja jej nie stosuję, zwykle wystarcza odpowiednio długa fermentacja/leżakowanie.

 

Ale chyba zacznę to robić, bo jednak czasem mam mętne piwa.

 

Tu jest fajny wątek w temacie:

http://www.homebrewtalk.com/f13/gelatin-finings-53912/

 

ogólnie algorytm jest taki:

- 1 łyżeczka żelatyny na galon (czyli 5 na warkę)

- rozmieszać w ciepłej wodzie i zostawić 20-30 min do hydratacji

- podgrzać prawie go gotowania - ale nie zagotować!!

- trochę przestudzić

- dolać do fermentacji cichej

- po 2-4 dniach można butelkować

 

I nie musimy dodawać dodatkowych drożdży, zostanie ich wystarczająco dużo żeby nagazować piwo

 

EDIT: Aj, źle przetłumaczyłem, to ma być 1 łyżeczka na całą warkę! Rozmieszana w ~250 ml wody

Edited by coder
Link to comment
Share on other sites

Nie lubię darować mojego piwo ludzim przypadkowym, znajomym przy okazji. A dlaczego? bo jak naleja sobie i jest nieklarowne i coś tam pływa to im przeszkadza. Dlatego u mnie zawsze ja nalewam piwo do szklanek. Oprócz pszenicznych chyba 3 warek wszystkie piwa miałem klarowne. U mnie piwo ma czas na sklarowanie, ja nie czekam na piwo tylko piwo czeka na mnie. Oczywiście na dnie każdej butelki jest osad, ale nalewając umiejętnie osad zostaje ( zostaje dla mnie). Chyba nie przekonam się do żelatyny, czy ziemi okrzemkowej. Moje piwo takie jest i takie będzie. JK

Link to comment
Share on other sites

też rzadko swoje piwa rozdaję "przypadkowym" degustatorom (można usłyszeć dobre prawie jak Tyskie :lol: ) najczęście otrzymują je ludzie na Giełdach Kolekcjonerskich lub spotkaniach piwowarów a a także wysyłam paczki. Moje piwa też bardzo długo leżakują np.w zeszłym tygodniu w Zielonej Górze częstowałem piwami 3-4 letnimi

Link to comment
Share on other sites

Coder rzucił wątkiem z homebrewtalk, więc też tak zrobię. W tym wątku jest o filtrze dla domowych piwowarów (notabene Miller też o nim pisze), no i głosy są raczej podobne do tych z naszej dyskusji.

Link to comment
Share on other sites

TYSKIE to chyba jakieś fatum u nas. Jak gość u mnie powiedział - no dobre jak tyskie- to też już się nie napił. Chyba jesteśmy trochę złośliwi. Może doceniamy to co robimy. JK

Link to comment
Share on other sites

a ja myslalem ze to tylko ja mam jakies dziwne odruchy skąpstwa jesli chodzi o rozdawanie piwa znajomym... mnie tez lekko irytuje zdanie... eee ? to to jakis syf taki w srodku plywa ? albo eee ? co to tak dziwnie pachnie ? itp itd etc... w ogole nie rozeznanym ludziom nie opalca sie dawac piwa poniewaz oni tego nie docenia bo dla nich i tak najlepsze piwo to zubr/tyskie/harnas itp . Oczywiscie inaczej ma sie sprawa w wypadku dzielenia sie piwami wsrod piwowarow - tutaj z mila checia podziele sie swoim piwem nawet wtedy gdy uslysze cierpkie slowa na jego temat - zawsze mozna sie douczyc czegos i wywnioskowac co moglo pojsc nie tak - aczkolwiek piwo i tak robi sie pod siebie, a nie pod kogos innego.

 

no ale moze na tym skoncze wywod na temat "skąpstwa" przejdzmy do klarownosci :

 

coder - majac do wyboru 2 piwa - metnie lub klarowne - wybieram to ktoro mi bardziej smakuje. jesli i to i to smakuje dokladnie tak samo - dla mnie bez znaczenia... moze nawet pokusze sie o zdanie ze wole piwo lekko metnawe ( oczywiscie pszeniczniaki dla mnie maja byc jak mleko ). metnawe piwa maja cos w sobe... jakas tajemnica... dusze :)

 

do zelatyny nigdy sie raczej nie przekonam - tak jak kopyr powiedzial - dodawanie maczki kostnej... ;)

 

reasumujac - piwo ktoro sam sobie uwarze nigdy klarowne nie bedzie bo nie sadze by taka byla potrzeba.

Link to comment
Share on other sites

Jeszcze jedna kwestia: czy na konkursach dostaje się punkty za klarowność?

Z tego co wiem, to w Żywcu (KPD) ocenia się piwa pod nw. aspektami:

1. smak

2. zapach

3. goryczka

4. piana

5. nasycenie

Oczywiście kolejność oceny jest inna ale ww. podałem celowo. Poszczególne aspekty mają swoją wagę w ocenie. Tu (o ile się nie mylę) jest od najwyższej.

Ale dobrze byłoby, jakby ktoś z jury zweryfikował i uzupełnił powyższe (podał wagi).

Oceny od 0..5.

Nie ocenia się podobno koloru a tym bardziej klarowności.

Coder, Ty jako Laureat wielu konkursów... ;)

Edited by Infam
Link to comment
Share on other sites

Co do głównej dyskucji. Nie ma co w końcu wszystko zależy od stylu piwa. Piwowarzy brytyjscy i amerykańscy nie mają najczęściej obiekcji do tego typu klarowania, chociaż stosują ją raczej rzadko. To dlatego, że jest to powszechna tradycyjna metoda w browarach rzemieślniczych.

Edited by Makaron
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.