Skocz do zawartości

Browar Domowy Wonneberg


Rekomendowane odpowiedzi

#117  Blonde Ale  Blondas   12.03.2016

Zasyp

 

  • Pale Ale 3,0 kg
  • Pilzneński 1,0 kg

 

Drożdże: FM42  500 ml


Zacieranie

 

  • 68-65°C - 60'
  • 71°C - 15'
  • 74°C - 5' >> filtracja

Gotowanie 90',

 

Chmielenie:

  • 30' - 30g Iunga (11% AA)
  • 0' - 30g Sybilla   

 

BLG początkowe 12,5° (13,5 Brix), końcowe 3,5° (7 Brix) Wyszło 24,5 litra

Fermentacja burzliwa (piwnica - około 16°C) do 22.03., kuchnia 21°C do 28.03., balkon do 6.04., lodówka (-8°C, zamarzło ale wyklarowało się na kryształ) do 18.04., kuchnia 21°C do 20.04.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#118  Milk Stout  Rzeka mleka   26.03.2016

Skład

 

  • Pilzneński  3,0 kg
  • Pale Ale 1,5 kg
  • Laktoza 0,7 kg
  • Czekoladowy ciemny  0,17 kg
  • Jęczmień palony 0,2 kg

Drożdże: FM13  - 500ml


Zacieranie

 

  • 68-63°C - 70'
  • 70°C - 10'
  • 74°C - 5' >> filtracja

Gotowanie 95'

 

Chmielenie:

  • 60' - 30g Taurus (12% AA)
  • 30' - 51g Fuggles  (5% AA)
  • 0' - 50g Willamette

 

BLG początkowe 16° (17,5 Brix),  Wyszło 24,5 litra

Fermentacja burzliwa (piwnica - około 17°C) do 7.04., kuchnia 21°C do 17.04., przelanie na cichą, piwnica do 26.04., kuchnia do 28.04

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#119  Summer Ale   Mgły Avalonu    10.04.2016

Zasyp

 

  • Pilzneński  4,0 kg
  • Karmelowy czerwony  0,1 kg

Drożdże: FM42  - 300ml


Zacieranie

 

  • 68-64°C - 60'
  • 72,5°C - 20'
  • 74°C - 5' >> filtracja

Gotowanie 90',

 

Chmielenie podczas chłodzenia:

  • 100g Perle (5,4% AA)
  • 100g Spalt Select (3,4% AA)
  • 50g Willamette (6,2% AA)  

 

BLG początkowe 13° (13,5 Brix), końcowe 4° (7,5Brix) Wyszło 23 litry

Fermentacja burzliwa (piwnica - około 17°C) do 19.04., kuchnia 21°C do 25.04., balkon do 8.05. Nie wyklarowało się, zbyt wysoka temperatura na balkonie :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#120  Old Ale  Old Sherry   23.04.2016

Zasyp

 

  • Pilzneński Weyermann  2,1 kg
  • Pilzneński Strzegom  2,07 kg
  • Caramunich 0,48 kg
  • Karmelowy czerwony 0,2 kg
  • Black  60 g
  • Crystal  50 g

Drożdże: FM13  - 600ml


Zacieranie

 

  • 64-62°C - 90'
  • do 74°C - 20'
  • 74°C - 5' >> filtracja

Gotowanie 120',

 

Chmielenie:

  • 60' - 24g Taurus (12% AA)
  • 20' - 50g Sybilla
  • 0' - 50g Willamette

 

BLG początkowe 16,5° (18,5 Brix), końcowe 4° (10 Brix) Wyszło 23 litry

Fermentacja burzliwa (piwnica - około 18°C) do 3.06. 2.05 dodane 50g płatków dębowych z beczki po amerykańskim Sherry Oloroso, moczone tydzień w 300ml Ballantinesa. Butelkowane 5.06

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#121  Saison  Major Sucharski   2.05.2016


Skład

 

  • Pale Ale  1,4 kg
  • Pilzneński  1,0 kg
  • Pszeniczny 1,0 kg
  • Monachijski 0,83 kg
  • Caramunich 0,2 kg
  • cukier trzcinowy  0,35 kg

Drożdże: FM21 Odkrycie sezonu  - starter 1litr


Zacieranie

 

  • 64-59°C - 60'
  • do 67°C - 10'
  • 74°C - 5' >> filtracja

Gotowanie 100',

 

Chmielenie:

  • 60' - 20g Sybilla (6,5% AA)
  • 30' - 20g Willamette (6,2% AA)
  • 0' - 30g Willamette
  • 5' - 4g anyż gwiaździsty + starta skórka i sok z 1 pomarańczy i 1 limetki

 

BLG początkowe 16° (17 Brix), końcowe 2° (6,5Brix) Wyszło 24,5 litra

Fermentacja burzliwa (kuchnia - około 19°C na podłodze) do 5.05., na szafce  21°C do 22.05.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#122  Mild     11.09.2016

Zasyp

 

  • Pilzneński 2,5 kg
  • Karmelowy"150"  0,3 kg
  • Caraaroma"350"  0,15 kg
  • Carafa 3 special  50 g

Drożdże: FM12 W szkocką kratę - 3 fiolki po terminie, bez startera


Zacieranie

 

  • 55°C - wsypanie słodów
  • do 69°C - 20'
  • 69-65°C - 70'
  • 76°C - 5' >> filtracja

Gotowanie 80',

 

Chmielenie:

  • 30' - 30g Challenger (8,2% AA)
  • 0' - 30g Challenger   

 

BLG początkowe 9° (10 Brix), końcowe ° (Brix) Wyszło  litrów

Fermentacja burzliwa  kuchnia 20°C do 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#123  Red Koelsch Magnificent    RKM   25.09.2016

Zasyp (ostatnie resztki z poprzedniego sezonu)

 

  • Pilzneński 2,5 kg
  • Pszeniczny 0,52 kg
  • Karmelowy"150"  0,5 kg
  • Caraaroma 0,3 kg

Drożdże: FM42  - starter 1litr z 3 przeterminowanych fiolek


Zacieranie

 

  • 66-61°C - 60'
  • do 75°C - 20'
  • 75°C - 5' >> filtracja

Gotowanie 90',

 

Chmielenie:

  • 30' - 40g Iunga (11% AA)
  • 0' - 40g Challenger (8,2% AA)   

 

BLG początkowe 11,5° (12,5 Brix), końcowe ° (Brix) Wyszło  litrów

Fermentacja burzliwa (piwnica - około 19°C) do 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.