Skocz do zawartości

Browar Domowy Wonneberg


Rekomendowane odpowiedzi

#94 Dry Mellow Stout  De eM eS  12.04.2015

Zasyp

  • Pale Ale 4,3 kg
  • Pale Chocolate 0,15 kg
  • Chocolate  80 g
  • jęczmień palony  150 g

Drożdże: US-05 suche 11,5g

Zacieranie

  • 63°C - 90'
  • do 75°C - 15'
  • 75°C - 10' >> filtracja

Gotowanie 80'

  • 0' - start
  • 20' - 15g Magnum (15% AA)
  • 70' - 50g Perle (6% AA)

BLG początkowe 13°, końcowe 2° Wyszło  23 litry

Fermentacja burzliwa (około 17°C) do 22.04

dofermentowanie (21°C) do 24.04

cicha do 6.05

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#95 Coffee Robust Porter  Mała czarna  26.04.2015

Zasyp

  • Monachijski 2,52 kg
  • Pilzneński  1,1 kg
  • Pale Ale  (Strzegom) 0,68 kg
  • Brown  0,45 kg
  • Pale Chocolate  170 g
  • jęczmień palony  143 g
  • kawa mielona (zimny ekstrakt)  200 g

Drożdże: US-05 gęstwa 500ml

Zacieranie

  • 55°C - wsypane słody
  • do 68°C - 20'
  • 68-63°C - 70'
  • 70°C - 10'
  • 75°C - >> filtracja

Gotowanie 90'

  • 0' - start
  • 30' - 23g Magnum (15% AA)
  • 80' - 50g Target (8% AA)

BLG początkowe 14,5°, końcowe 4° Wyszło  22,5 litra

Fermentacja burzliwa (około 18-19°C) do 6.05

dofermentowanie (21°C) do 8.05

cicha do 20.05

 

Piwo z resztek niektórych słodów. Zapas chmielu wyczyszczony do zera - koniec sezonu :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

#96 Mild 4   13.09.2015

Zasyp

  • Pale Ale (Strzegom) 2 kg
  • Pale Ale Whole Pearl (Maris Otter)1 kg
  • Brown0,2 kg
  • karmelowy czerwony 0,2 kg
  • Chocolate60 g
  • jCarafa360 g

Drożdże: Manfrove Jack's M0310gsuche

Zacieranie

  • 68-64°C - 60'
  • 75°C - 15' >> filtracja

Gotowanie 90' , Chmielenie:

  • 40' - 10g Iunga (11% AA)
  • 30' - 14g Willamette (5,2% AA)
  • 0' - 31g Willamette

BLG początkowe 10,5°, końcowe 3° Wyszło  22,5 litra

Fermentacja burzliwa (około 17°C) do 21.09

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#97   Pils   Polak mały  22.09.2015

Zasyp

  • Pilzneński  4 kg
  • Monachijski  0,2 kg

Drożdże:  od Browar Amber    ok. 400ml

Zacieranie

  • 67-63°C - 90'
  • 75°C - 15' >> filtracja

Gotowanie 90' , Chmielenie:

  • 40' - 20g Iunga (11% AA)
  • 0' - 30g Sybilla (6,5% AA)

BLG początkowe 12°, końcowe 3° Wyszło  23 litry

Fermentacja burzliwa (lodówka - około 10°C) do 29.09, balkon 12-16°C do 1.10, lodówka 0-1°C do 10.10, balkon do 27.10.

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#98   Brown Ale    Zajebioza   23.09.2015

Zasyp

  • Pale Ale (Strzegom)  3 kg
  • Pale Ale Whole Pearl (Maris Otter)  1 kg
  • Brown   0,3 kg
  • czekoladowy ciemny   50 g
  • Carafa3   50 g

Drożdże: Mangrove Jack's M03   300ml    gęstwa po #96

Zacieranie

  • 57°C wsypanie słodów
  • do 67°C - 15'
  • 67°C - 70'
  • 75°C - 10' >> filtracja

Gotowanie 90' , Chmielenie:

  • 40' - 20g Iunga (11% AA)
  • 0'  - 20g East Kent Goldings (5,7% AA)                                                                                                                                                                                                                                       

 

BLG początkowe 12°, końcowe 3,5° Wyszło  23 litry

Fermentacja burzliwa (balkon - około 14°C) do 24.09, piwnica 21°C do 1.10, kuchnia 21°C do 3.10, balkon do 13.10.

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#99 Polski Ale    Cebulandia   26.09.2015

Zasyp

  • Pale Ale (Strzegom)   2,5 kg
  • Pilzneński  2 kg
  • karmelowy czerwony  0,1 kg
  • Chocolate Pale Ale   15 g

Drożdże:  Safale S-05  11,5 g   suche

Zacieranie

  • 50°C wsypanie słodów
  • do 64°C - 15'
  • 64°C - 30'
  • 70°C - 30'
  • 75°C - 5' >> filtracja

Gotowanie 90' , Chmielenie:

  • 50' - 20g Iunga (11% AA)
  • 30' - 20g Sybilla (6,5% AA)
  • 0'- 40g Lomik (4,6% AA)                                                                                                                                                                                                                                       

 

BLG początkowe 13°, końcowe 4° Wyszło  23,5 litra

Fermentacja burzliwa: piwnica 20°C do 11.10, kuchnia 22°C do 12.10, balkon do 29.10

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#100   Porter Bałtycki   Róża Wiatrów 2   10.10.2015

Zasyp

  • Monachijski   3 kg
  • PIlzneński   2,3 kg
  • Pale Ale Whole Pearl (Maris Otter)   1 kg
  • Brown   1 kg
  • czekoladowy jasny   150 g
  • Carafa3    40 g
  • czekoladowy   30 g
  • ekstrakt słodowy jasny suchy   0,5 kg

Drożdże:   gęstwa po #97   500ml

Zacieranie

  • 55°C wsypanie słodów
  • do 64°C - 10'
  • 64°C - 30'
  • 70°C - 30'
  • 74°C - 5' >> filtracja

Gotowanie 90' , Chmielenie:

  • 60' - 15g Iunga (11% AA)
  • 30'- 20g Sybilla (6,5% AA)                                                                                                                                                                                                                                       

 

BLG początkowe 21,5°, końcowe 7° Wyszło  22 litry

Fermentacja burzliwa (balkon - około 0-9°C) do 28.10, balkon do 08.12 - lagerowanie

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#101   Kawowy Stout Owsiany    Owsianka kawowa   11.10.2015

Zasyp

 

  • Pale Ale (Strzegom)   2,4 kg
  • Pilzneński  1,5 kg
  • Brown  0,3 kg
  • czekoladowy jasny   0,3 kg
  • Carafa3  40 g
  • płatki owsiane  0,4 kg
  • kawa ziarnista  75 g dodane na ostatnie 2 dni cichej fermentacji

Drożdże:  Mangrove Jack's M03  400ml  gęstwa po #98

Zacieranie

 

  • 67-64°C - 90'
  • 72°C - 10'
  • 74°C - 5' >> filtracja

Gotowanie 90' , Chmielenie:

  • 60' - 25g Iunga (11% AA)
  • 0'- 30g  Willamette (5,2% AA)                                                                                                                                                                                                                                       

 

BLG początkowe 13,5°, końcowe 3°   Wyszło  21,5 litra

Fermentacja burzliwa (piwnica - około 18°C) do 21.10, kuchnia 21°C do 23.10,  balkon do 4.11

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#102   Pils   Hans Klops   24.10.2015

Zasyp

  • Pilzneński  4,2 kg
  • Brown   50 g

Drożdże:   od Browar Amber   ok. 100ml

Zacieranie

  • 63°C - 80'
  • 72°C - 10'
  • 75°C - 5' >> filtracja

Gotowanie 100' , Chmielenie:

  • 70' - 10g Iunga (11% AA)
  • 20' - 50g Hallertauer Mittelfruh  (4,9% AA)
  • 0' - 50g Tettnanger (3,8% AA)

BLG początkowe 12°, końcowe 4° Wyszło 23 litry

Fermentacja burzliwa: balkon do 6.11, lagerowanie - balkon do 30.10, kuchnia do 2.12

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#103 Stout czekoladowy    Beer kombat 1   25.10.2015

Zasyp

 

  • Pale Ale (Maris Otter) 2,1 kg
  • Pale Ale (Strzegom) 1,8kg
  • Pilzneński    0,5 kg
  • Brown    0,4 kg
  • czekoladowy jasny    0,4 kg
  • Carared    0,3 kg
  • Black    0,1 kg
  • czekoladowy ciemny    0,1 kg

Drożdże:  S-05  gęstwa po #99

Zacieranie

 

  • 68-64°C - 60'
  • 70-68°C - 30'
  • 74°C - 5' >> filtracja

Gotowanie 100' , Chmielenie:

  • 70' - 22g EKG (5,7% AA)
  • 30'- 20g  EKG (5,7% AA)                                                                                                                                                                                                                                       

 

BLG początkowe 13,5°, końcowe 4° Wyszło  22,5 litra

Fermentacja burzliwa (piwnica - około 18°C) do 4.11, kuchnia 21°C do 6.11, balkon do 20.11

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#104 Pils angielski    Gwardzista    7.11.2015

Zasyp

  • Pilzneński    2,8 kg
  • Pale ale    1,5 kg

Drożdże: od Browar Amber ok. 400ml

Zacieranie

  • 63°C - 50'
  • 70°C - 30'
  • 75°C - 5' >> filtracja

Gotowanie 90' , Chmielenie:

  • 60' - 20g Iunga (11% AA)
  • 20' - 30g EKG  (5,7% AA)
  • 0' - 50g    Fuggles

BLG początkowe 12,5°, końcowe 4° Wyszło 23 litry

Fermentacja burzliwa: balkon do 22.11,  kuchnia 21°C do 23.11, lagerowanie - balkon do 18.12

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#105   Milk Stout czekoladowy   Beer kombat 2   25.10.2015

Zasyp

 

  • Pale Ale (Strzegom) 3,6  kg
  • Brown  0,47 kg
  • laktoza   0,3 kg
  • czekoladowy jasny  0,13 kg
  • Carared  0,1 kg
  • Black  0,1 kg
  • czekoladowy ciemny  0,1 kg

Drożdże:  S-05gęstwa po #105

Zacieranie

 

  • 67-63°C - 60'
  • 72°C - 15'
  • 74°C - 5' >> filtracja

Gotowanie 90' , Chmielenie:

  • 50' - 24g   Iunga (11% AA)
  • 0'- 35g   Willamette                                                                                                                                                                                                                                     

 

BLG początkowe 14°, końcowe 4,5° Wyszło  22,5 litra

Fermentacja burzliwa (piwnica - około 18°C) do 16.11, kuchnia 21°C do 18.11, balkon do 29.11

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#106 Altbier   Dwunasty zawodnik   22.11.2015

Zasyp

 

  • Pilzneński  4,1 kg
  • karmelowy czerwony  0,5 kg
  • Carafa3  50 g
  • Brown  33 g

Drożdże: FM50 Kłosy Kansas  starter (3 fiolki 3 miesiace przeterminowane)  23godz.  1 litr

Zacieranie

 

  • 63-61°C - 60'
  • 70°C - 15'
  • 75°C - 5' >> filtracja

Gotowanie 90' , Chmielenie:

  • 60' - 33g  Iunga (11%AA)                                                                                                                                                                                                                                   

 

BLG początkowe 12,5°, końcowe 2,5° Wyszło  24,5 litra

Fermentacja burzliwa (piwnica - około 17°C) do 2.12, kuchnia 21°C do 5.12, balkon do 20.12

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#107 Altbier Trzynasty wojownik   5.12.2015

Zasyp

 

  • Pilzneński    4,0 kg
  • Carared    0,4 kg
  • Brown    0,3 kg
  • Black    50 g
  • Carafa3    30 g

Drożdże:  Danstar Nottingham suche 11,5 g

Zacieranie

 

  • 64-62°C - 60'
  • 70°C - 20'
  • 75°C - 5' >> filtracja

Gotowanie 100' , Chmielenie:

  • 70' - 30g    Hallertauer Taurus  (12%AA)                                                                                                                                                                                                                                   

 

BLG początkowe 13,5°, końcowe ° Wyszło  litra

Fermentacja burzliwa (piwnica - około 17°C) do 21.12, kuchnia 21°C do 23.12, balkon do

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#108    Blonde Ale     6.12.2015

Zasyp

 

  • Pale Ale    3,5 kg
  • Pilzneński    1 kg

 

Drożdże:   FM50 Kłosy Kansas    .400 ml gęstwy

Zacieranie

 

  • 68-65°C - 60'
  • 71°C - 15'
  • 75°C - 5' >> filtracja

Gotowanie 90' , Chmielenie:

  • 60' - 22g    Iunga (11%AA)
  • 0' - 32g    Sybilla                                                                                                                                                                                                                                   

 

BLG początkowe 12,5°, końcowe ° Wyszło   litra

Fermentacja burzliwa (piwnica - około 17°C) do 28.12, kuchnia 21°C do 30.12, balkon do

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#109    IPA     19.12.2015

Zasyp

 

  • Pale Ale   2,7 kg
  • Pilzneński   2,0 kg
  • Crystal   0,3 kg
  • Carared   0,1 kg

Drożdże:  Danstar Nottingham gęstwa  500ml

Zacieranie

 

  • 67°C - 70'
  • 76°C - 15' >> filtracja

Gotowanie 100' , Chmielenie:

  • 60' - 30g   Magnum  (11,8%AA)
  • 30' - 20g   Cascade  (7,7%AA)
  • 0' - 50g   Kohatu  (7,8%AA)
  • 5 dni na zimno    Cascade 30 g
  • 5 dni na zimno    Kohatu 50g                                                                                                                                                                                                                              

 

BLG początkowe 14,5°, końcowe ° Wyszło  litra

Fermentacja burzliwa (piwnica - około 17°C) do , kuchnia 21°C do

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

#110    A'la jopejskie     31.12.2015

Zasyp

 

  • Pale Ale    3 kg
  • Pilzneński    3 kg
  • suchy ekstrakt słodowy    0,2 kg

Drożdże:    FM50 Kłosy Kansas gęstwa 600ml + pleśń szlachetna Penicilium Candidum (po 7 dniach fermentacji) + 50g rodzynek

Zacieranie

 

  • 63°C - 90'
  • do 74°C - 20'  >> filtracja

Gotowanie 6 godzin, wyszło około 10 litrów

Chmielenie:

  • 50' - 20g Lomik (4,5% AA)                                                                                                                                                                               

 

Ekstrakt początkowy 55° Brix, końcowe 30,5° Brix (???) Podobno refraktomtetr nie nadaje się do wysokich ekstraktów i dużej zawartości alkoholu - przekłamuje.

Fermentacja burzliwa (kuchnia około 21°C, trochę piwnica 15°C - do 5.05.2016 ) 31.01.2016 dodana garść (50g) rodzynek na sucho

Butelkowane 7.05.2016, finalnie 8,5 litra

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#111  Mild    2.01.2016

Zasyp

 

  • Pale Ale 2,3 kg
  • Crystal 0,5 kg
  • Brown  0,13 kg
  • Black  0,1 kg

Drożdże:  FM12 W szkocką kratę  starter 1 litr (3 przeterminowane fiolki)

Zacieranie

 

  • 67°C - 80'
  • 75°C - 5' >> filtracja

Gotowanie  90',

Chmielenie:

  • 60' - 20g Willamette  (5,2% AA)
  • 0' - 20g EKG  (5,7% AA)                                                                                                                                                                                

 

BLG początkowe 9°, końcowe ° Wyszło litra

Fermentacja burzliwa (piwnica - około 15,5°C) do 14.01.2016, kuchnia 21°C do 17.01, piwnica do

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#112        Altbier    Czternasty   16.01.2016

Zasyp

 

  • Pilzneński  4,0 kg
  • Karmelowy czerwony   0,4 kg
  • Crystal   0,2 kg
  • Black   30 g
  • Carafa3   36 g

Drożdże:   Danstar Nottingham gęstwa

Zacieranie

 

  • 63-62°C - 90'
  • do 75°C - 15'
  • 75°C - 5' >> filtracja

Gotowanie 100',

Chmielenie:

  • 60' - 30g   Magnum  (11,8 %AA)                                                                                                                                                                                                                                   

 

BLG początkowe 12° (15 Brix) - podejrzewam przekłamywanie spławika o 1° lub trochę więcej, końcowe ° Wyszło  litra

Fermentacja burzliwa (piwnica - około 15°C) do 26.01, kuchnia 21°C do 29.01, balkon do

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#113   Barley wine   17.01.2016

Zasyp

 

  • Pale ale   4,3 kg
  • Pilzneński   3,0 kg
  • Monachijski   1,0 kg
  • Crystal (Fawcett Malsters)   0,5 kg
  • Crystal  (Strzegom)    0,25 kg
  • Carared   0,12 kg
  • czekoladowy jasny    0,1 kg

Drożdże:    FM12 W szkocką kratę

Zacieranie

 

  • 59-64°C - 120'
  • do 74°C - 60'
  • 74°C - 5' >> filtracja

Gotowanie 150',

Chmielenie:

  • 60' - 40g    Magnum (11,8% AA)
  • 60' - 15g    Hallertauer Taurus  (12% AA)
  • 30' - 41g    Lomik  (4,5% AA)
  • 10' - 50g    Fuggles (4,9% AA)
  • 0' - 53g    Willamette  (5,4% AA)
                                                                                                                                                                                                                             

 

BLG początkowe 28° (?) 30,5Brix, końcowe ° Wyszło litra

Fermentacja burzliwa (piwnica - około 15,5°C) do 30.01, kuchnia 21°C do

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#114    Izabela Brown Ale   30.01.2016

Zasyp

 

  • Pale Ale   2,3 kg
  • Pilzneński   2,0 kg
  • Carared 0,2 kg
  • Black    0,2 kg
  • Carafa3   50 g

Drożdże:   Danstar Nottingham gęstwa

Zacieranie

 

  • 67°C - 60'
  • 71°C - 15'
  • 75°C - 5' >> filtracja

Gotowanie 90',

Chmielenie:

  • 5' - 145g Izabela (% AA nieznany, dla orientacji przyjąłem 7)                                                                                                                                                                                                                                  

 

BLG początkowe 13° (15,5 Brix) - podejrzewam przekłamywanie spławika o 1° lub trochę więcej, końcowe ° Wyszło  litra

Fermentacja burzliwa (piwnica - około 16°C) do

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

 pleśń szlachetna Penicilium Candidum

 

Co to jest,skąd to się bierze i co robi z piwem?

Kupuje się to w sklepach dla serowarów, jest to biała pleśń szlachetna używana do wyrobu serów typu Camembert. Co robi z brzeczką (znaczy głównie cukry) nie wiadomo bo sklep, który mi ją sprzedał nie odpowiedział na pytanie. Uznałem jednak, że dodanie pleśni szlachetnej jest mniejszym ryzykiem niż wystawienie fermentującego jopena na dzikie drobnoustroje z powietrza, jak to niektórzy eksperymentalnie robią

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

#115  Altbier  Piętnastu chłopa   13.02.2016

Zasyp

 

  • Pilzneński 2,0 kg
  • Pale Ale 2,0 kg
  • Crystal 0,3 kg
  • Carafa3 0,1 kg

Drożdże: FM42 Stare nadreńskie  - starter 1litr


Zacieranie

 

  • 63°C - 60'
  • do 74°C - 20'
  • 74°C - 5' >> filtracja

Gotowanie 90',

 

Chmielenie:

  • 30' - 100g Perle (5% AA)                                                                                                                                                                                                                                  

 

BLG początkowe 13° (14,5 Brix), końcowe 4° (7,5Brix) Wyszło 25 litrów

Fermentacja burzliwa (piwnica - około 16°C) do 29.02., kuchnia 21°C do 4.03., balkon do 21.03.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#116  Stout  Lajtowy   27.02.2016

Zasyp

 

  • Pale Ale 2,0 kg
  • Caramunich 0,3 kg
  • Czekoladowy ciemny  0,15 kg
  • Jęczmień palony 0,15 kg

Drożdże: FM13  - starter 1litr


Zacieranie

 

  • 68°C - 60'
  • do 74°C - 15'
  • 74°C - 5' >> filtracja

Gotowanie 90',

 

Chmielenie:

  • 60' - 30g Iunga (11% AA)
  • 0' - 50g Fuggles                                                                                                                                                                                                                                 

 

BLG początkowe 14° (14,5 Brix), końcowe 4° (7,5Brix) Wyszło 25 litrów

Fermentacja burzliwa (piwnica - około 16°C) do 16.03., kuchnia 21°C do 23.03., balkon do 8.04.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.