elroy Posted April 28, 2013 Share Posted April 28, 2013 Kraj pochodzenia: Niemcy Odmiana: goryczkowa Średnia zawartość alfakwasów: 5.5-6.5% Krótki opis: Stara niemiecka odmiana chmielu goryczkowego. Ceniona za szlachetną goryczkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted May 7, 2013 Share Posted May 7, 2013 Jak oceniacie goryczkę od tego chmielu ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted May 7, 2013 Share Posted May 7, 2013 Fajna, trochę oldskulowa, przypomina piwa jakie pijałem pod koniec lat 80-tych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted August 7, 2013 Share Posted August 7, 2013 Chmiel tej odmiany jest również hodowany w Wielkiej Brytanii, gdzie jest wykorzystywany również do chmielenia na aromat i smak. Komercyjny przykład to Crouch Vale Brewer's Gold. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cml Posted August 7, 2013 Share Posted August 7, 2013 mi bardzo dopowiada komercyjnie użyty np w genialnym: Jopen Hoppenbier Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzebien Posted November 10, 2013 Share Posted November 10, 2013 Czy ktoś dawał ten chmiel na zimno? Jeżeli tak to jakiego aromatu można się spodziewać? Planuję użyć po 20g Brewers Gold i Styriana, na 5 dni, na cichą, do 25lBelgian Pale Ale receptury Doroty Chrapek i jestem ciekaw co z tego będzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted November 10, 2013 Share Posted November 10, 2013 W/g mnie ani Golden Brewer ani Styrian Golding nie nadają się na cichą. Golden Brewer to angielski chmiel goryczkowy (kuzyn Bulliona), w smaku podobno czarny pieprz I anyż. Tp tak jakbyś chmielił na zimno Marynką. Do tego Styrian Golding da ci smak suchej trawy I siana. Lepiej Golden Brewer na goryczkę a Styrian na późne chmielenia razem z Saazem. Jeżeli upierasz się z chmieleniem na zimno. to mała dodatkowa ilość Saaza. To taki 'typowy' zestaw chmieli do belgijskich ales. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzebien Posted November 10, 2013 Share Posted November 10, 2013 Dzięki Scooby za konkrety. Zostało mi właśnie po 20g tych chmieli i nie wiedziałem co z nimi zrobić, ale po Twojej opinii odpuszczam temat, a te chmiele wykorzystam do innej warki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.