Jump to content

Brewers Gold


elroy
 Share

Recommended Posts

Kraj pochodzenia: Niemcy

Odmiana: goryczkowa

Średnia zawartość alfakwasów: 5.5-6.5%

Krótki opis:

Stara niemiecka odmiana chmielu goryczkowego. Ceniona za szlachetną goryczkę.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 months later...
  • 3 months later...

Czy ktoś dawał ten chmiel na zimno? Jeżeli tak to jakiego aromatu można się spodziewać?

Planuję użyć po 20g Brewers Gold i Styriana, na 5 dni, na cichą, do 25lBelgian Pale Ale receptury Doroty Chrapek i jestem ciekaw co z tego będzie :)

Link to comment
Share on other sites

W/g mnie ani Golden Brewer ani Styrian Golding nie nadają się na cichą. Golden Brewer to angielski chmiel goryczkowy (kuzyn Bulliona), w smaku podobno czarny pieprz I anyż. Tp tak jakbyś chmielił na zimno Marynką. Do tego Styrian Golding da ci smak suchej trawy I siana. Lepiej Golden Brewer na goryczkę a Styrian na późne chmielenia razem z Saazem. Jeżeli upierasz się z chmieleniem na zimno. to mała dodatkowa ilość Saaza. To taki 'typowy' zestaw chmieli do belgijskich ales.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.