Jump to content

Lubelski


elroy
 Share

Recommended Posts

Kraj pochodzenia: Polska

Odmiana: aromatyczna

Średnia zawartość alfakwasów: 3.5-4.5%

Krótki opis:

Chmiel typu aromatycznego, charakteryzujący się wyjątkowym, trwałym aromatem. Bliski kuzyn czeskiego Saaz'a. Bardzo popularna polska odmiana.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

robiłem właśnie takie coś:

40,00 g Lublin [2,80 %] - Boil 60,0 min Hop 6 10,1 IBUs
30,00 g Lublin [2,80 %] - Boil 25,0 min Hop 7 5,3 IBUs
30,00 g Lublin [2,80 %] - Boil 15,0 min Hop 8 3,8 IBUs

 

na 26l warkę i czuć trawę - ciekawe bo jak robiłem wcześniej 80g na 18l to nie było takich posmaków - może kwestia AA a może tego, że to zbiór 2012

ciężko powiedzieć

Link to comment
Share on other sites

"Sklepowy" lubelski to jakieś gówno. Daje nieprzyjemne, ściągające posmaki, do tego często dorzuca trawę. Dzięki tym doświadczeniom miałem negatywną opinię o lubelskim czy marynce...

 

Parę miesięcy temu dostałem od plantatora 3kg szyszek lubelskiego. Jest bardzo duża różnica, nagle okazało się że to porządny i smaczny chmiel; nawet 120g na aromat nie dało trawiastych posmaków (warka 26l), aromat jest wyraźny, a goryczka - czysta.

Ten chmiel trzeba kupować bezpośrednio od producenta, bez pośredników, inaczej można się przejechać ;)

Link to comment
Share on other sites

No dobra, ale z góry uprzedzam - to jest plotka.

 

Z wyliczeń komuś wynikło, że sprzedaje się więcej Lubelskiego i Sybilli, niż jest zbierane. Z tego można wnioskować, że przynajmniej część z tego Lubelskiego i Sybilli nie jest Lubelskim i Sybillą. Co dokładnie odzwierciedla sytuację w UK, gdzie do sprzedaży trafia więcej Goldings i Fuggle niż jest produkowane, to samo dotyczy jęczmienia odmiany Maris Otter. Proceder z chmielem jest nagminny, bo złapanie na oszustwie jest praktycznie niemożliwe.

Link to comment
Share on other sites

a czemu z

Proceder z chmielem jest nagminny, bo złapanie na oszustwie jest praktycznie

a czemu jest niemożliwe? w końcu ten potencjalnie lewy chmiel trafi na jakiegoś speca który się na tym pozna..

Z wyliczeń komuś wynikło, że sprzedaje się więcej Lubelskiego i Sybilli, niż jest zbierane

produkcja notowana od produkcji faktycznej może się nieznacznie różnić.

W takim razie jeżeli istnieje ryzyko podrobienia chmielu to czy dla bezpieczeństwa nie lepiej stosować szyszki chmielowe?

Edited by Kamill
Link to comment
Share on other sites

Jak w granulacie określisz z jakiej odmiany jest zrobiony, bez używania aparatu ludzkich zmysłów? Możesz oznaczyć olejki eteryczne czy zawartość alfa kwasów, ale nie odmianę.

 

Różnica podobno jest "znacząca". W UK w przypadku jęczmienia Maris Otter to jest prawie dwukrotnie więcej, Goldings 75%, Fuggle ok. 50% więcej. Z jęczmieniem problem jest jedynie mentalny, bo wiadomo że słód produkuje się z mieszanek żeby osiągnąć wymagane parametry.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Tylko z czym by ten Lubelski mieszali? Co o podobnej zawartości alfakwasów jest tańszego?

Puławy kupują szyszkę Lubelski za 12-15pln/kg, a sprzedają granulat za 15zł/kg. Mimo wszystko, do interesu raczej nie dokładają...

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Czy ktoś ma doświadczenia chmieląc Lubelskim podczas butelkowania? Bo PIPA czeka na rozlew w sobotę, nie chmieliłem na zimno i zastanawiam się, czy nie spróbować. Jakieś dobre/złe doświadczenia?

 

Czytałem jedynie, że część osób niezbyt zachwalała chmielenie Lubelskim na zimno, ale przy butelkowaniu kontakt z chmielem będzie dużo krótszy.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.