Jump to content

Magnum


elroy
 Share

Recommended Posts

Kraj pochodzenia: Niemcy

Odmiana: goryczkowa

Średnia zawartość alfakwasów: 12-14%

Krótki opis:

Supergoryczkowa odmiana pochodząca z Niemiec, wyhodowana jako pochodna amerykańskiej odmiany supergoryczkowej Galena. Polecana szczególnie do pilsów, ceniona za zdecydowaną goryczkę i czysty smak. Odmiana hodowana w Niemczech (region Hallertau), USA, a także w Polsce.

Link to comment
Share on other sites

Jedna z najbardziej kontrowersyjnych odmian chmielu. Używałem go kilka razy i mogłem się przyczepić do tego, że goryczka po nim zbyt długo zostaje w ustach, ale innych problemów z nim nie miałem.

Link to comment
Share on other sites

Mam wrażenie, że piwo na tym chmielu musi dłużej leżakować niż np. na Marynce. Jak się nie pomyliłem przy przeglądaniu notatek to użyłem go w pięciu warkach i coś mi się takiego przypomina...

Link to comment
Share on other sites

Jedna z najbardziej kontrowersyjnych odmian chmielu. Używałem go kilka razy i mogłem się przyczepić do tego, że goryczka po nim zbyt długo zostaje w ustach, ale innych problemów z nim nie miałem.

Dla jednego wada, dla drugiego zaleta. Należę do tych drugich :)

Link to comment
Share on other sites

w sezonie 2011/12 prawie wszystkie moje piwa miały na goryczkę ten chmiel, kwestia ilości. Daje bardzo czystą goryczkę, ale jak się przesadzi, to goryczka pozostaje bardzo długo. Uważam, że na goryczkę, to nie ma co wydziwiać, a Magnum to jeden z lepszych (i tańszych) wyborów

Link to comment
Share on other sites

Jako zamiennik czego może posłużyć?

Jak dla mnie jako zamiennik sianka pod obrus na wigilie ;). Nie lubię tego chmielu, goryczka mi nie odpowiada i do piwa go chyba więcej nie sypnę, ale to moje własne, być może odosobnione zdanie. Mam na strychu paczuszkę co leży prawie dwa lata - może taki zleżały spróbuję do wita ;)

Link to comment
Share on other sites

Na pilsa będzie dobry? Spróbuję z nim uwarzyć takowego i zobaczę, czy mi smakuje, tylko najpierw nauczę się korzystać z programów typu brewtarget ;)

 

Będzie dobry.

 

w sezonie 2011/12 prawie wszystkie moje piwa miały na goryczkę ten chmiel, kwestia ilości. Daje bardzo czystą goryczkę, ale jak się przesadzi, to goryczka pozostaje bardzo długo. Uważam, że na goryczkę, to nie ma co wydziwiać, a Magnum to jeden z lepszych (i tańszych) wyborów

 

Czy daje taką czystą goryczkę? Nie zgodziłbym się do końca, jednak czystość goryczki to rzecz względna. Dla mnie czystą goryczkę daje Columbus, Chinook, Citra, nawet Marynka, ale nie do końca w tych ramach mieści się Magnum. Jednak to tylko moje zdanie. Co nie znaczy, że go nie stosuję, po prostu łączę go z innymi chmielami. ;)

Edited by St. Anger
Link to comment
Share on other sites

Czy jeżeli zastosuję do tego przepisu: http://www.wiki.piwo.org/Pils,_Adam_Stawowczyk_%28Uups%29

takie same słody, a chmiele zastąpię magnum i lubelskim to będzie ok?

Planuję chmielić 15g magnum - 90min

50g lubelski - 20 min

15g magnum - 10 min.

Całość chmielenia 90 minut. Co radzicie?

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...
W dniu 9.05.2013 o 13:08, zgoda napisał:

Magnum na aromat sobie daruj, nic z tego nie będzie.

Przedwczoraj właśnie takie coś uwarzyłem. 12,5°Blg SMASH Monachium+Magnum. Tyle że to górniak - dałem to do jedzenia grzybkom S-33. Aromat unoszący się z rurki-niebulki jest więcej niż obiecujący. Rześki, owocowy (oczywiście biorę poprawke na CO2).

 

Zazwyczaj używam go na goryczkę, na szczęście jego goryczkę akurat lubię. Ale jak pisali koledzy juz lata temu, jedna rzecz się nie zmieniła - łatwo przesadzić o parę IBU i wtedy goryczka Magnuma staje się niemal "chemiczna" w odczuciu (coś jakby paracetamol) i zalega kwadrans.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.