Jump to content
Sign in to follow this  
gsb

jak zlikiwdować posmak/zapach drożdzy

Recommended Posts

No wlasnie?

 

Czy pomoze w tym fermentacja cicha?

Jezeli tak, to, czy po cichej mam zlac z powrotem do "czystego" fermentora w ktorym juz czeka glukoza - i zaraz potem butelkowac? Czy przy tym calym przelewaniu-mieszaniu nie napowietrze brzeczki? (mam rurke z "zaworem", no ale mimo tego zawsze to jest dwukrotne przelewanie i cos sie napowietrzyc moze, nie?)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy. Bo jeśli drożdże pozdychały w piwie, co powodem może być mało odżywcza brzeczka (czym przykładem jest koncentrat+cukier), to niestety cicha nie usunie tego z piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę, ze przelanie na cichą powinno pomóc. Pozbędziesz się dużej części martwych drożdży. Chociaż rzeczywiście jeśli robiłeś z dodatkiem cukru, to cudów bym się nie spodziewał...

 

Rurka z zaworkiem do przelewania na cichą nie jest potrzebna. Wystarczy zwykły kawałek wężyka.

Oczywiście zawsze się trochę napowietrzy, ale wydaje mi się, że nie było to jakaś tragedią. Szczególnie przy brewkitach. ;)

 

Ciekawy jestem czy ktoś robił testy porównawcze piwa przelewanego "normalnie" i przelewanego z dużym napowietrzaniem. Ile w tym jest prawdy a ile mitu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy dodanie specjalnych drozdzy (nie brewkitowych da lepszy efekt) - w jakims rownolelgym temacie cos bylo mowione na ten temat :lol:

 

Co do testow - ja robilem. Zrobilem dwie warki nalewane z kranika do butelek i dwie nalewane przez rurke z zaworem - te dwie pierwsze dawały "szmatą / kanałem" a nie piwem. Dwoe ostatnie pachna pieknie!

Share this post


Link to post
Share on other sites
A czy dodanie specjalnych drozdzy (nie brewkitowych da lepszy efekt) - w jakims rownolelgym temacie cos bylo mowione na ten temat :lol:

Cicha powinna pomóc, a na pewno pomoże leżakowanie - początkowo kazde piwo jest mniej lub bardziej drożdzowe, brewkitowe chyba bardziej niz inne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jak pisze coder lezakowanie powinno pomoc.zapachy drozdzowe wynikaja z tego,ze w piwie unosi sie jeszcze masa drozdzy.za miesiac albo dwa drozdze opadna i smaki drozdzowe zanikna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W moim piwie z brewkita zapachy i posmaki drożdżoowe zanikały ,ale czasem nawet po paru miesiącach.

Niestety ,ale CIERPLIWOŚĆ na pierwszym miejscu ;):)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.