Jump to content

Recommended Posts

Kraj pochodzenia: Polska

Odmiana: goryczkowa

Średnia zawartość alfakwasów: 6.5-9%

Krótki opis:

Tradycyjny polski chmiel z grupy goryczkowych o własnościach dualnych. To znaczy, że skupia w sobie wysokie walory aromatyczne przy jednocześnie dużej zawartości substancji goryczkowych. Odmiana uprawiana tylko w Polsce, wciąż ma największy udział w areale upraw. Powszechnie stosowana przez polskie browary przemysłowe do chmielenia na goryczkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli ktoś chce uzyskać z tego chmielu goryczkę w typie "generycznym", to trzeba go sypać do brzeczki przedniej (first wort hopping).

Share this post


Link to post
Share on other sites

sypiac normalnie uzyskasz : sciagajace, zalegajace, trawiaste, taninowe posmaki z elementami garbnikow, kocich sikow, margaryny i wedzonej makreli.

 

No future.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pitupitu

No panie, ten teges, jakie piwo chcesz chmielić? W jasnej dziesiątce będzie jak napisałeś, w dwunastce zatartej na slodko i zostawionej w butelkach na rok - ideolo, w ciemnej 14-ce całkiem dobry efekt po niedługim czasie leżakowania...

 

Tak widzę chmielenie Marynką :D

 

Edytka: FWH prostuje ścieżki goryczkowe wiieeeelu chmieli, w zasadzie już nie chmielę inaczej.

Edited by fidoangel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm,właśnie przerzuciłem się na marynkę ,czyli jak wygląda to chmielenie podczas zacierania ,mam załadować te 40-50 g szyszki i to wystarczy żeby mieć te 20 pare idu bez chmielenia podczas gotowania ?.

Co prawda teraz mam pszenne robić więc mogę to wypróbować na lubelskim.

 

Ok,już znalazłem.

Edited by dziedzicpruski

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pitupitu

Hmm,właśnie przerzuciłem się na marynkę ,czyli jak wygląda to chmielenie podczas zacierania ,mam załadować te 40-50 g szyszki i to wystarczy żeby mieć te 20 pare idu bez chmielenia podczas gotowania ?.

Co prawda teraz mam pszenne robić więc mogę to wypróbować na lubelskim.

 

Ok,już znalazłem.

 

FWH to nie jest chmielenie w czasie zacierania, sie szukajki nie chce włączać widzę :P

 

Ps. Zgłosiłem przeniesienie dwóch postów do piaskownicy bo śmiecimy w temacie.

Edited by fidoangel

Share this post


Link to post
Share on other sites

sypiac normalnie uzyskasz : sciagajace, zalegajace, trawiaste, taninowe posmaki z elementami garbnikow, kocich sikow, margaryny i wedzonej makreli.

 

No future.

 

Bzdura

Share this post


Link to post
Share on other sites

Normalnie jest cierpka, kłująca, sucha. Z fwh jest zupełnie czysta, niecharakterystyczna.

GG z fwh.

 

A tak na poważnie,jak zapodam 40-50 g na 60 min to będę miał cierpką i suchą ?.

Tak.

 

Nie mogę zdierżyć takich pierdół.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest pięć wersji Marynki: (1)świeża z rośliny, (2)zamrożona (próżniowo) świeża z rośliny, (3)ususzona z rośliny, (4)kupiona szyszka, (5)kupiony granulat. Ekstrakt raczej nie używany w domu. Najlepiej byłoby na 5 warkach przetestować każdą z wersji i wtedy porównać. Mnie bardzo smakowała (1).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem FES'a wg kalkulatorów 90 IBU na Marynce. 50g szyszek na 60 minut, 50g szyszek na 40 minut (plus na 10 min 30g Hallertau Mittelfrüh). Goryczka wyraźna, ale bez przesady (FG 1032). Ściągająca nie była, zalegająca trochę tak, ale, powiedziałbym, w granicach przyzwoitości. Ani zła, ani dobra, mówiąc krótko. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Butelkowałem w weekend Polskie Ale do którego ok. 22 litrów na 6 dni dodałem 100 g Marynki 2015. Po otwarciu wiadra intensywny, narzucający się aromat słodkich owoców o tropikalnej proweniencji. Mango lub coś w ten deseń.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Butelkowałem w weekend Polskie Ale do którego ok. 22 litrów na 6 dni dodałem 100 g Marynki 2015. Po otwarciu wiadra intensywny, narzucający się aromat słodkich owoców o tropikalnej proweniencji. Mango lub coś w ten deseń.

 

I jaki efekt po rozpieczętowaniu piwka? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Butelkowałem w weekend Polskie Ale do którego ok. 22 litrów na 6 dni dodałem 100 g Marynki 2015. Po otwarciu wiadra intensywny, narzucający się aromat słodkich owoców o tropikalnej proweniencji. Mango lub coś w ten deseń.

 

I jaki efekt po rozpieczętowaniu piwka? 

 

Po butelkowaniu intensywność aromatu raz, że spadła a dwa, nie był to już tak przyjemy aromat jak przed butelkowaniem. Dalej był słodki, ale ciężko było mi się doszukać w nim mango, kaki itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakie macie jeszcze doświadczenia z Marynką? Polska IPA przelana wczoraj na cichą i na zimno było m.in. 25g.Marynki. Mam opakowanie 100g.granulatu (zbiór 2019). Będzie mocno goryczkowe jak wsypię całość?

Jak to jest z tą goryczką w końcu...ilu browarników tyle opinii...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 godzin temu, Vice napisał:

Jakie macie jeszcze doświadczenia z Marynką? Polska IPA przelana wczoraj na cichą i na zimno było m.in. 25g.Marynki. Mam opakowanie 100g.granulatu (zbiór 2019). Będzie mocno goryczkowe jak wsypię całość?

Jak to jest z tą goryczką w końcu...ilu browarników tyle opinii...

 

Syp całość, jak dobrze odfiltrujesz przy przelewaniu to nie podbije mocno goryczki, może trochę spotęguje odczucie ale nieznacznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.