Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kraj pochodzenia: Niemcy

Odmiana: aromatyczna

Średnia zawartość alfakwasów: 5-7.5%

Krótki opis:

Niemiecka odmiana chmielu aromatycznego. Cechuje się przyjemnym aromatem, według różnych źródeł - lekko korzennym, miętowym, owocowym. Polecany do chmielenia piw zarówno górnej fermentacji jak i lagerów. Ze względu na dość wysoką zawartość alfa-kwasów czasami wykorzystywany także jako chmiel goryczkowy. Updawiana głównie w Niemczech (region Hallertau), ale również w Polsce. Odmiana ta została wyhodowana w niemieckim instytucie Hüll w latach 70-tych XX w. i jest potomkiem odmiany Northern Brewer.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś może się podzielić doświadczeniem w chmieleniu tą odmianą na zimno? Jaki daje aromat, ile szyszek wrzucać i na jaki czas? Ogólnie chmiel mi niezbyt pasuje przy chmieleniu na smak i aromat, więc może na zimno będzie lepszy? Szkoda, żeby 1,5kg szyszek się zmarnowało...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Nie będzie lepszy... Chmieliłem nim zwykłego takiego lagera na goryczkę, smak i aromat i teraz nie wiem co zrobić z tym piwem. Chyba tylko do kiełbasy się nadaje :P Jeśli jest niesmaczny w chmieleniu na smak/aromat, to tym bardziej nie sprawdzi się na zimno. Ewentualnie używaj go jako goryczkowego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.