Skocz do zawartości

Blablador American Brown Ale 13,5


Rekomendowane odpowiedzi

#17 American Brown Ale 13,5blg

 

Receptura:

3.1kg pilsneńskiego

0.5kg brown malt

0.5kg strzegom karmelowy 150 (caramunich II/III)

0.4kg melanoidin malt

0.1kg carapils

80g strzegom czekolada 1200 (carafa II) (poprawka - 40g następnym razem)

 

http://hopville.com/recipe/1684169

przeróbka Bell's Best Brown

 

Zacieranie:

45min 68st + 4g gipsu

 

Filtracja: 22l na raty

 

Gotowanie 70min:

60min: 20g x 8,6AA Cascade

60min: 10g x 11,1AA Iunga

15min: 15g x 4,6AA Fuggles + mech irlandzki

02min: 10g x 4,6AA Fuggles

 

Chmielenie na zimno (3dni przed rozlewem):

20g x 4,6AA Fuggles

10g x 10AA Centennial

 

Fermentacja: 7 dni burzliwa, 7 dni cicha 5blg - US-05 (20l)

Butelkowanie: 21 marca 2013 - 4blg

Refermentacja: 115g glukozy na 17,5 litra Prośba o dostosowanie tego do właśnych potrzeb - moje było przegazowane

Klarowane grawitacyjnie oraz przy użyciu torebek t-sac.

 

Pierwsz wrażenia - bardzo podobne do Black Hope z AleBrowaru - następnym razem użyję 40g czekoladowego bo niestety nie jest to brąz - może trochę sie rozjaśni jak postoi ale na pewno nie jest to 40EBC

 

post-5458-0-05394900-1364667419_thumb.jpg

Edytowane przez cml
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.