Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

#10 American IPA 13

 

Receptura:

  • 4,5kg pale ale (wymienić 350g na carapils)
  • 0,25kg cara aroma
  • Chmiel Iunga 15g (granulat)
  • Chmiel Centennial 30g (granulat)
  • Chmiel Cascade 50g (granulat)
  • Drożdże US-05

Zacieranie jednotemperaturowe: 60' - 68st

 

Gotowanie 60':

60' - Iunga 15g

15' - Centennial 30g

02' - Cascade 10g

 

Fermentacja: 8 dni burzliwa, 7 dni cicha - dorzucone 40g Cascade na zimno do fermentacji cichej

Butelkowanie: ~3blg refermentacja 150g cukru na 19l warki

 

Degustacja: 1 miesiąc po butelkowaniu: wyraźny aromat chmielowy z goryczką na końcu - piana wysoka, mocno nagazowane ale już bez strzału przy otwieraniu - powstał balans między słodyczą a chmielowym aromatem i jest super - piana szybko opadła :/ Mimo sytości piwo jest bardzo pijalne :D

 

post-5458-0-38776300-1358341246_thumb.jpg post-5458-0-96889700-1358341246_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Chodzi o "clean bittering hop". Może być inny np. Magnum, ale jak dla mnie Iunga lepsza. :)

 

magnum wg mojego języka i nie tylko mojego mimo, że to niby tylko gorycz daje posmaki jakbym jadł tekturę :/ niestety mam 4ry skrzynki piwa na magnumie zanim do mnie to doszło :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.