Jump to content
Sign in to follow this  
elroy

Styrian Goldings

Recommended Posts

Kraj pochodzenia: Słowenia

Odmiana: aromatyczna

Średnia zawartość alfakwasów: 4.5-6%

Krótki opis:

Słoweńska odmiana aromatyczna, o charakterze podobnym do chmielu Fuggles, od którego zresztą się wywodzi. Nadaje piwom przyjemny, korzenny aromat. Używany w belgijskich i angielskich ales

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piłem dwa komercyjne singielhopy na tym chmielu. Jeden ze szwedzkiego Oppigards, drugi z małego angielskiego craftu. Ostatnio też użyłem go w mojej IPA. Styrian daje nuty cytrusowe, zwłaszcza w smaku. Zapach jest delikatny, bardziej kwiatowo-cytrusowy. Żadnych korzeni. Oczywiście doznania nie są tak intensywne jak od odmian z USA.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ciekawe w tym momencie. Absolutnie nie chcę podważać Twoich zdolności sensorycznych, ale nawet upośledzony sensoryk rozróżni nuty korzenne od cytrusowych, więc coś jest nie tak. Może inna plantacja? Nie mam pojęcia. Rozmawiałem akurat z piwowarem z tego "małego angielskiego craftu" i rzekł: I use Styrian Golding for citrus notes. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
To ciekawe w tym momencie. Absolutnie nie chcę podważać Twoich zdolności sensorycznych, ale nawet upośledzony sensoryk rozróżni nuty korzenne od cytrusowych, więc coś jest nie tak. Może inna plantacja? Nie mam pojęcia. Rozmawiałem akurat z piwowarem z tego "małego angielskiego craftu" i rzekł: I use Styrian Golding for citrus notes. ;)

 

Styrian daje takie lekkie cytrusy, ale sa one inne niż te znane z amerykanskich odmian.

 

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ktoś próbował może używać tego chmielu do chmielenia na zimno w belgu? Może w jakieś niewielkie ilości np. 20g?

Po co belga chmielić na zimno?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla dodatkowego aromatu - ale nie tak jak AIPA ;), tylko jak kolega napisał - delikatnie, około 20 g moim zdaniem będzie dobrze. Ja dałem do blonda, bo to w sumie, z belgów, chyba najbardziej chmielowy styl (nie licząc jakiś tam nowych hybryd)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie myślałem o blond ale i dość niedawno pijąc blonda, poczułem delikatny aromat chmielu jak w chmieleniu na zimno (może piwo było dość świeże). Stąd takie pytanie :). Nie będzie to wielka ilość, ale coś w stylu (ilości) jak zastosował to kolega olo333 w swoim piwie.

Edited by dzeju

Share this post


Link to post
Share on other sites
 
Styrian daje takie lekkie cytrusy, ale sa one inne niż te znane z amerykanskich odmian.
 
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
 
 
Tak, to zapach skórki pomarańczy.

Wysłane z mojego ASUS_X008D przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...