Jump to content

Styrian Goldings


elroy
 Share

Recommended Posts

Kraj pochodzenia: Słowenia

Odmiana: aromatyczna

Średnia zawartość alfakwasów: 4.5-6%

Krótki opis:

Słoweńska odmiana aromatyczna, o charakterze podobnym do chmielu Fuggles, od którego zresztą się wywodzi. Nadaje piwom przyjemny, korzenny aromat. Używany w belgijskich i angielskich ales

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Piłem dwa komercyjne singielhopy na tym chmielu. Jeden ze szwedzkiego Oppigards, drugi z małego angielskiego craftu. Ostatnio też użyłem go w mojej IPA. Styrian daje nuty cytrusowe, zwłaszcza w smaku. Zapach jest delikatny, bardziej kwiatowo-cytrusowy. Żadnych korzeni. Oczywiście doznania nie są tak intensywne jak od odmian z USA.

Link to comment
Share on other sites

To ciekawe w tym momencie. Absolutnie nie chcę podważać Twoich zdolności sensorycznych, ale nawet upośledzony sensoryk rozróżni nuty korzenne od cytrusowych, więc coś jest nie tak. Może inna plantacja? Nie mam pojęcia. Rozmawiałem akurat z piwowarem z tego "małego angielskiego craftu" i rzekł: I use Styrian Golding for citrus notes. ;)

Link to comment
Share on other sites

To ciekawe w tym momencie. Absolutnie nie chcę podważać Twoich zdolności sensorycznych, ale nawet upośledzony sensoryk rozróżni nuty korzenne od cytrusowych, więc coś jest nie tak. Może inna plantacja? Nie mam pojęcia. Rozmawiałem akurat z piwowarem z tego "małego angielskiego craftu" i rzekł: I use Styrian Golding for citrus notes. ;)

 

Styrian daje takie lekkie cytrusy, ale sa one inne niż te znane z amerykanskich odmian.

 

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Dla dodatkowego aromatu - ale nie tak jak AIPA ;), tylko jak kolega napisał - delikatnie, około 20 g moim zdaniem będzie dobrze. Ja dałem do blonda, bo to w sumie, z belgów, chyba najbardziej chmielowy styl (nie licząc jakiś tam nowych hybryd)

Link to comment
Share on other sites

Właśnie myślałem o blond ale i dość niedawno pijąc blonda, poczułem delikatny aromat chmielu jak w chmieleniu na zimno (może piwo było dość świeże). Stąd takie pytanie :). Nie będzie to wielka ilość, ale coś w stylu (ilości) jak zastosował to kolega olo333 w swoim piwie.

Edited by dzeju
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.