Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kraj pochodzenia: Polska

Odmiana: aromatyczna

Średnia zawartość alfakwasów: 6.5-8

Krótki opis:

Polska odmiana chmielu do podwójnego stosowania - posiada cechy charakterystyczne dla odmian aromatycznych, ale charakteryzuje się też dość dużą zawartością alfa-kwasów. Zbliżony do odmiany Marynka, ale o większym wyczuwalnym aromacie. Wyhodowana w IUNG Puławy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak na razie mój ulubiony chmiel. Sprawdza się i w piwach lekkich i bardzo mocnych. Na Sybilli spróbuję uwarzyć prawdziwego single hop'a z prawdziwego zdarzenia, albo IPA.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gdy warzyłem FAH wrzuciłem 25g Sybilli na cichą - czy dobrze myślę, że silny kwiatowy aromat i smak to właśnie jej sprawka?

Dobrze myślisz, miałem to samo. Najpierw myślałem, że to zakażenie, ale po dokładnym przeanalizowaniu wszystkiego głowę dać mogę, że to Sybilli sprawka. Na szczęście z upływem czasu kwiaty giną coraz bardziej. Póki co, Sybilla trafiła u mnie na czarną listę, wolę czystą goryczkę, bez udziwnień.

Edytowane przez Jacenty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale to był jak dla mnie bardzo przyjemny aromat nadający lekkości i hmmm... poczucie orzeźwienia. Teraz już jest o wiele słabszy i bardziej czuć ale'owe estry i taką bardziej zwyczajną chmielową goryczkę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zboczont jestem. Pierwszw skojarzenie z. sybillą to Muzealne Wydarzenie Roku

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Uwarzyłem czarne IPA na Sybilli. aromaty bardzo ładne kwiatowe, w tle przebijały nawet przyjemny orzeźwiajacy.  Goryczka też w pożądku, nie zalegała. minus taki ze trzeba sporo go wsadzić do brzeczki żeby był efekt :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No właśnie... ile go trzeba wsadzić aby był efekt. Ostatnio robiłem lekkiego górniaka i dałem 100g Sybilli na ostatnie 10 minut gotowania. Dało mi to 16 IBU natomiast aromat/smak jest jakby trochę słaby... Jakie macie doświadczenia?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×