Skocz do zawartości
Kamil

Pomoc w doborze drożdży.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W najbliższym czasie będę warzyć 3 piwa górnej fermentacji (tzn. jak jedne zabutelkuję i zwolni się fementator to będę warzyć następne): Full Aroma Hops, Hefe-Weizen i Grodziskie. Czy mogę je zrobić na jednym rodzaju drożdży suchych? Jeśli tak to jakie wybrać?

Mam jeszcze pytanie jak przeliczyć ilość chmielu z szyszek na granulat tego samego gatunku i odwrotnie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

80g granulatu=100g szyszek, tak mnie uczono na forum

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Grodzisza i weizena możesz zrobić na s33 (proponuję w takiej właśnie kolejności), do FAH jednak radziłbym albo US 05 albo jakieś Danstary. Szyszek 15- 20 procent więcej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok. A jakbym wszystkie 3 warki zrobił na tych S-33 to będzie źle? Na jakiej podstawie się wtedy decyduje, którą warkę zrobić jako pierwszą a którą jako ostatnią?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na jakiej podstawie się wtedy decyduje, którą warkę zrobić jako pierwszą a którą jako ostatnią

on najsłabszej do najmocniejszej

on najjaśniejszej do najciemniejszej

 

Są opinie, że przy dokładnym płukaniu gęstwy nie ma to większego znaczenie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Grodzisza i weizena możesz zrobić na s33 (proponuję w takiej właśnie kolejności), do FAH jednak radziłbym albo US 05 albo jakieś Danstary. Szyszek 15- 20 procent więcej.

Pszeniczne na s33? Co najmniej intrygujący pomysł. Ja polecam Mauribrew Weiss albo wb06.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na pewno wyjdzie Ci jakieś piwo i pewnie je wypijesz. Z ciekawością przeczytamy o efekcie. Ale lepszy efekt uzyskasz zawsze na drożdżach dedykowanych do danego typu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Grodzisza i weizena możesz zrobić na s33 (proponuję w takiej właśnie kolejności), do FAH jednak radziłbym albo US 05 albo jakieś Danstary. Szyszek 15- 20 procent więcej.

Pszeniczne na s33? Co najmniej intrygujący pomysł. Ja polecam Mauribrew Weiss albo wb06.

 

Pomysł owszem, daleki od ideału, ale rozumiem, że mamy do czynienia z jakąś sytuacją nadzwyczajną.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy mogę je zrobić na jednym rodzaju drożdży suchych?

Nie, nie możesz. Poza tym szanuj swoją pracę, zaoszczędzenie 10 zł na drożdżach nie jest warte wątpliwego efektu hefe-weizen na np.s-33.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Użyć tych drożdży zawsze możesz, ale efekt będzie mizerny, więc odradzam S-33 do weizena. Albo robimy dobre piwo, albo szukamy jakichś dziadowskich oszczędności.

Tak jak pisali poprzednicy: do pszenicy albo WB-06, albo Y1433.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok, więc do Weizena wezmę WB-06. W takim razie do grodziskiego też mogą one być? To przecież też pszeniczne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok, więc do Weizena wezmę WB-06. W takim razie do grodziskiego też mogą one być? To przecież też pszeniczne.

nie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×