Jump to content
Sign in to follow this  
Kamil

Pomoc w doborze drożdży.

Recommended Posts

Witam,

W najbliższym czasie będę warzyć 3 piwa górnej fermentacji (tzn. jak jedne zabutelkuję i zwolni się fementator to będę warzyć następne): Full Aroma Hops, Hefe-Weizen i Grodziskie. Czy mogę je zrobić na jednym rodzaju drożdży suchych? Jeśli tak to jakie wybrać?

Mam jeszcze pytanie jak przeliczyć ilość chmielu z szyszek na granulat tego samego gatunku i odwrotnie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Grodzisza i weizena możesz zrobić na s33 (proponuję w takiej właśnie kolejności), do FAH jednak radziłbym albo US 05 albo jakieś Danstary. Szyszek 15- 20 procent więcej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok. A jakbym wszystkie 3 warki zrobił na tych S-33 to będzie źle? Na jakiej podstawie się wtedy decyduje, którą warkę zrobić jako pierwszą a którą jako ostatnią?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na jakiej podstawie się wtedy decyduje, którą warkę zrobić jako pierwszą a którą jako ostatnią

on najsłabszej do najmocniejszej

on najjaśniejszej do najciemniejszej

 

Są opinie, że przy dokładnym płukaniu gęstwy nie ma to większego znaczenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Grodzisza i weizena możesz zrobić na s33 (proponuję w takiej właśnie kolejności), do FAH jednak radziłbym albo US 05 albo jakieś Danstary. Szyszek 15- 20 procent więcej.

Pszeniczne na s33? Co najmniej intrygujący pomysł. Ja polecam Mauribrew Weiss albo wb06.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na pewno wyjdzie Ci jakieś piwo i pewnie je wypijesz. Z ciekawością przeczytamy o efekcie. Ale lepszy efekt uzyskasz zawsze na drożdżach dedykowanych do danego typu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Grodzisza i weizena możesz zrobić na s33 (proponuję w takiej właśnie kolejności), do FAH jednak radziłbym albo US 05 albo jakieś Danstary. Szyszek 15- 20 procent więcej.

Pszeniczne na s33? Co najmniej intrygujący pomysł. Ja polecam Mauribrew Weiss albo wb06.

 

Pomysł owszem, daleki od ideału, ale rozumiem, że mamy do czynienia z jakąś sytuacją nadzwyczajną.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy mogę je zrobić na jednym rodzaju drożdży suchych?

Nie, nie możesz. Poza tym szanuj swoją pracę, zaoszczędzenie 10 zł na drożdżach nie jest warte wątpliwego efektu hefe-weizen na np.s-33.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Użyć tych drożdży zawsze możesz, ale efekt będzie mizerny, więc odradzam S-33 do weizena. Albo robimy dobre piwo, albo szukamy jakichś dziadowskich oszczędności.

Tak jak pisali poprzednicy: do pszenicy albo WB-06, albo Y1433.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...