Skocz do zawartości
cml

Briess Victory

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądam czasem receptury na homebrewtalk oraz BYO i często pojawia się słód firmy briess o nazwie victory.

Wg tej tabelki (grain substitution chart) victory to odpowiednik słodu melanoidynowego LUB CaraAmber.

 

Pytanie: którego powinienem używać? :roll:

 

A może patrzyć na kolor [L] i w ten sposób dobierać?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Amber, nie Caraamber ;)

Jest on w TwójBrowar:

http://twojbrowar.pl...as-fawcett.html

 

Według mnie może jeszcze Biscuit byłby dobry, melanoidynowy to już w ostateczności, karmelowe mają inny charakter.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Amber, nie Caraamber ;)

 

chodziło mi o odpowiednik u Weyermann-a - victory jest jako odpowiednik melanoidynowego a jednocześnie niżej można go zobaczyć jako odpowiednik CaraAmber

 

ale dzięki za info o fawcett - nie zauważyłem, że jest w twojbrowar.pl

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dopiero teraz zauważyłem że Victory jest dwa razy, dziwna ta tabelka :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy można ten słód zastąpić Bursztynowym ze Strzegomia?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×