Jump to content
Sign in to follow this  
aopon

objętość gęstwy po fermentacji, refermentacja

Recommended Posts

Witam,

czy można w jakiś sposób obliczyć objętość gęstwy po fermentacji? Taka informacja będzie mi potrzebna do obliczeniu ilości cukru do refermentacji. Dodam, że moje piwo jest dość mętne i "na oko" nie mogę określić ile drożdży jest na dnie. Nie planuję również robienia fermentacji cichej.

 

Drożdże zadane to Fermentalis US-05

 

Dzięki za pomoc

Edited by aopon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

czy można w jakiś sposób obliczyć objętość gęstwy po fermentacji? Taka informacja będzie mi potrzebna do obliczeniu ilości cukru do refermentacji. Dodam, że moje piwo jest dość mętne i "na oko" nie mogę określić ile drożdży jest na dnie. Nie planuję również robienia fermentacji cichej.

 

Drożdże zadane to Fermentalis US-05

 

Dzięki za pomoc

A wg jakiego wzoru liczysz?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

dowiesz się ile masz piwa bez drożdzy jak przelejesz do fermentatora z kranikiem do rozlewu. wtedy dasz syrop refermentacyjny :) i dobrze wymieszasz, ale delikatnie.

w ogóle to syropek powinno się przed przelewaniem mieć juz w fermentatorze - lepiej sie rozprowadzi.

a jak masz jakies obawy do takiej metody to czeka cię sypanko cukru do każdej butelki z osobna. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

w ogóle to syropek powinno się przed przelewaniem mieć juz w fermentatorze - lepiej sie rozprowadzi.

właśnie chodzi mi o obliczenie ilości cukru w syropie przed dodaniem piwa do pojemnika z kranikiem, jeżeli np. gęstwa ma 1litr to znacznie zmienia to ilość cukru

 

A wg jakiego wzoru liczysz?

Używam programu referm21 dostępnego na wiki, piwo to American Amber Ale, planuję poziom nasycenia 2.4.

Edited by aopon

Share this post


Link to post
Share on other sites

To zlej, a potem dolej syropu.

tak zrobię. Wiem, że trzeba mieszać delikatnie, aby nie napowietrzyć piwa, z waszego doświadczenia jak należy zrobić to poprawnie? Mniej więcej jak długo mieszacie aby być pewnym, że równomiernie się wymieszało?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie rozumiem do czego potrzebna jest ilość gęstwy przy obliczaniu nagazowania? Podaj linka do tego wzoru

wzoru nie znam, używam programu stąd: http://www.wiki.piwo.org/Oprogramowanie#RefRez . Jednym z parametrów jest ilość objętość zielonego piwa, której właśnie nie znam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

właśnie chodzi mi o obliczenie ilości cukru w syropie przed dodaniem piwa do pojemnika z kranikiem, jeżeli np. gęstwa ma 1litr to znacznie zmienia to ilość cukru

Liczyles o ile zmieni sie ilosc cukru?

Chyba jednak NIEznacznie ;)

Jak masz 20L liczac np 6g/L to masz 120g cukru

dla 19L to 114g

"raczej" nie ma co panikowac ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wlej na dno i na to zlewaj piwo

być może źle opisałem problem. Widzisz, syrop na który mam wlać zielone piwo musi mieć odpowiednią ilość cukru. Ilość jest zależna również od objętości dodawanego piwa. Jeżeli piwa w fermentatorze mam 24l to wychodzi mi do dodania 154g glukozy, ale jeżeli gęstwa ma np. 1l to wychodzi 144g.

Share this post


Link to post
Share on other sites

właśnie chodzi mi o obliczenie ilości cukru w syropie przed dodaniem piwa do pojemnika z kranikiem, jeżeli np. gęstwa ma 1litr to znacznie zmienia to ilość cukru

Liczyles o ile zmieni sie ilosc cukru?

Chyba jednak NIEznacznie ;)

Jak masz 20L liczac np 6g/L to masz 120g cukru

dla 19L to 114g

"raczej" nie ma co panikowac ;)

:) dzięki za uspokojenie, to moje pierwsze piwko i traktuje je lepiej niż moją żonkę :)

Edited by aopon

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

być może źle opisałem problem. Widzisz, syrop na który mam wlać zielone piwo musi mieć odpowiednią ilość cukru. Ilość jest zależna również od objętości dodawanego piwa. Jeżeli piwa w fermentatorze mam 24l to wychodzi mi do dodania 154g glukozy, ale jeżeli gęstwa ma np. 1l to wychodzi 144g.

Może nie aż taka różnica :) ,trzeba by wziąć pod uwagę ilość wody w której rozpuścisz cukier. Ale browar to nie apteka

Share this post


Link to post
Share on other sites

@aopon - cukier liczy się dopiero wtedy jak zdekantujesz piwo do fermentora z kranikiem. Nie ma możliwości "obliczenia" ilości gęstwy po fermentacji.

Czyli: zlewasz piwo do fermentora z kranikiem, patrzysz ile jest, wrzucasz do programu, przygotowujesz syrop, studzisz syrop, dodajesz do piwa, delikatnie mieszasz, zaczynasz butelkowanie.

Ja mam taki sposób postępowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

być może źle opisałem problem. Widzisz, syrop na który mam wlać zielone piwo musi mieć odpowiednią ilość cukru. Ilość jest zależna również od objętości dodawanego piwa. Jeżeli piwa w fermentatorze mam 24l to wychodzi mi do dodania 154g glukozy, ale jeżeli gęstwa ma np. 1l to wychodzi 144g.

Więc jeśli masz 1l gęstwy, a pominiesz ją w ilości dodanej glukozy,czyli i tak dodasz 154g, to zamiast 6.41g glukozy/l będziesz miał 6.70. Doda Ci to dwa bąbelki więcej w nagazowaniu;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

 

czy można w jakiś sposób obliczyć objętość gęstwy po fermentacji? Taka informacja będzie mi potrzebna do obliczeniu ilości cukru do refermentacji. Dodam, że moje piwo jest dość mętne i "na oko" nie mogę określić ile drożdży jest na dnie. Nie planuję również robienia fermentacji cichej.

To jest właśnie jeden z minusów pomijania cichej. Po cichej gęstwy jest jak na lekarstwo i problem nie występuje.

Odlicz po prostu z pół litra na gęstwę i tyle. Jednak ma to sens tak do 2.5vol. Gdy planujesz nagazowanie powyżej 3vol to każdy dodatkowy gram, słaba butelka i może się źle skończyć.Tu bym uważał i syrop dodal po zdekantowanu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...