Skocz do zawartości
aopon

objętość gęstwy po fermentacji, refermentacja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

czy można w jakiś sposób obliczyć objętość gęstwy po fermentacji? Taka informacja będzie mi potrzebna do obliczeniu ilości cukru do refermentacji. Dodam, że moje piwo jest dość mętne i "na oko" nie mogę określić ile drożdży jest na dnie. Nie planuję również robienia fermentacji cichej.

 

Drożdże zadane to Fermentalis US-05

 

Dzięki za pomoc

Edytowane przez aopon

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam,

czy można w jakiś sposób obliczyć objętość gęstwy po fermentacji? Taka informacja będzie mi potrzebna do obliczeniu ilości cukru do refermentacji. Dodam, że moje piwo jest dość mętne i "na oko" nie mogę określić ile drożdży jest na dnie. Nie planuję również robienia fermentacji cichej.

 

Drożdże zadane to Fermentalis US-05

 

Dzięki za pomoc

A wg jakiego wzoru liczysz?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość tomato

dowiesz się ile masz piwa bez drożdzy jak przelejesz do fermentatora z kranikiem do rozlewu. wtedy dasz syrop refermentacyjny :) i dobrze wymieszasz, ale delikatnie.

w ogóle to syropek powinno się przed przelewaniem mieć juz w fermentatorze - lepiej sie rozprowadzi.

a jak masz jakies obawy do takiej metody to czeka cię sypanko cukru do każdej butelki z osobna. ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

w ogóle to syropek powinno się przed przelewaniem mieć juz w fermentatorze - lepiej sie rozprowadzi.

właśnie chodzi mi o obliczenie ilości cukru w syropie przed dodaniem piwa do pojemnika z kranikiem, jeżeli np. gęstwa ma 1litr to znacznie zmienia to ilość cukru

 

A wg jakiego wzoru liczysz?

Używam programu referm21 dostępnego na wiki, piwo to American Amber Ale, planuję poziom nasycenia 2.4.

Edytowane przez aopon

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To zlej, a potem dolej syropu.

tak zrobię. Wiem, że trzeba mieszać delikatnie, aby nie napowietrzyć piwa, z waszego doświadczenia jak należy zrobić to poprawnie? Mniej więcej jak długo mieszacie aby być pewnym, że równomiernie się wymieszało?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie rozumiem do czego potrzebna jest ilość gęstwy przy obliczaniu nagazowania? Podaj linka do tego wzoru

wzoru nie znam, używam programu stąd: http://www.wiki.piwo.org/Oprogramowanie#RefRez . Jednym z parametrów jest ilość objętość zielonego piwa, której właśnie nie znam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

właśnie chodzi mi o obliczenie ilości cukru w syropie przed dodaniem piwa do pojemnika z kranikiem, jeżeli np. gęstwa ma 1litr to znacznie zmienia to ilość cukru

Liczyles o ile zmieni sie ilosc cukru?

Chyba jednak NIEznacznie ;)

Jak masz 20L liczac np 6g/L to masz 120g cukru

dla 19L to 114g

"raczej" nie ma co panikowac ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wlej na dno i na to zlewaj piwo

być może źle opisałem problem. Widzisz, syrop na który mam wlać zielone piwo musi mieć odpowiednią ilość cukru. Ilość jest zależna również od objętości dodawanego piwa. Jeżeli piwa w fermentatorze mam 24l to wychodzi mi do dodania 154g glukozy, ale jeżeli gęstwa ma np. 1l to wychodzi 144g.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

właśnie chodzi mi o obliczenie ilości cukru w syropie przed dodaniem piwa do pojemnika z kranikiem, jeżeli np. gęstwa ma 1litr to znacznie zmienia to ilość cukru

Liczyles o ile zmieni sie ilosc cukru?

Chyba jednak NIEznacznie ;)

Jak masz 20L liczac np 6g/L to masz 120g cukru

dla 19L to 114g

"raczej" nie ma co panikowac ;)

:) dzięki za uspokojenie, to moje pierwsze piwko i traktuje je lepiej niż moją żonkę :)

Edytowane przez aopon

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

być może źle opisałem problem. Widzisz, syrop na który mam wlać zielone piwo musi mieć odpowiednią ilość cukru. Ilość jest zależna również od objętości dodawanego piwa. Jeżeli piwa w fermentatorze mam 24l to wychodzi mi do dodania 154g glukozy, ale jeżeli gęstwa ma np. 1l to wychodzi 144g.

Może nie aż taka różnica :) ,trzeba by wziąć pod uwagę ilość wody w której rozpuścisz cukier. Ale browar to nie apteka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zamiast martwic sie o te pare gramow lepiej kombinuj co nastepne ;)

Ja zaczalem w styczniu, 5 juz gotowych, szoste sie robi, a 3 kolejne zamowione ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@aopon - cukier liczy się dopiero wtedy jak zdekantujesz piwo do fermentora z kranikiem. Nie ma możliwości "obliczenia" ilości gęstwy po fermentacji.

Czyli: zlewasz piwo do fermentora z kranikiem, patrzysz ile jest, wrzucasz do programu, przygotowujesz syrop, studzisz syrop, dodajesz do piwa, delikatnie mieszasz, zaczynasz butelkowanie.

Ja mam taki sposób postępowania.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

być może źle opisałem problem. Widzisz, syrop na który mam wlać zielone piwo musi mieć odpowiednią ilość cukru. Ilość jest zależna również od objętości dodawanego piwa. Jeżeli piwa w fermentatorze mam 24l to wychodzi mi do dodania 154g glukozy, ale jeżeli gęstwa ma np. 1l to wychodzi 144g.

Więc jeśli masz 1l gęstwy, a pominiesz ją w ilości dodanej glukozy,czyli i tak dodasz 154g, to zamiast 6.41g glukozy/l będziesz miał 6.70. Doda Ci to dwa bąbelki więcej w nagazowaniu;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

czy można w jakiś sposób obliczyć objętość gęstwy po fermentacji? Taka informacja będzie mi potrzebna do obliczeniu ilości cukru do refermentacji. Dodam, że moje piwo jest dość mętne i "na oko" nie mogę określić ile drożdży jest na dnie. Nie planuję również robienia fermentacji cichej.

To jest właśnie jeden z minusów pomijania cichej. Po cichej gęstwy jest jak na lekarstwo i problem nie występuje.

Odlicz po prostu z pół litra na gęstwę i tyle. Jednak ma to sens tak do 2.5vol. Gdy planujesz nagazowanie powyżej 3vol to każdy dodatkowy gram, słaba butelka i może się źle skończyć.Tu bym uważał i syrop dodal po zdekantowanu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×