Skocz do zawartości
korzen16

Charakterystyka odmian chmieli

Rekomendowane odpowiedzi

Mamy świetny dział Charakterystyka szczepów drożdży :okey:, mam też ulubione suche drożdże, ale nigdzie nie natknąłem się na na temat podobny do drożdży, ale o chmielach - no chyba, że nie umiem szukać :( .

Czas na popróbowanie innych chmieli, niż Marynka i Lubelski czy Hallertau, a bardzo przydatne były by dla mnie informacje, zamieszczane na forum.

 

Oczywiście jest wiele postów na forum o różnych odmianach chmieli, ale czy nie warto by było zebrać tego w jednym miejscu, jak z drożdżami?? (bardzo często korzystam z tej wiedzy i doświadczeń innych piwowarów; są one dla mnie niezmiernie pomocne, wręcz niezastąpione).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W wiki jest informacja o chmielach http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Surowce w kategorii surowce, lecz tam są opisane tylko główne chmiele nie ich nowe odmiany i informacja o nich jest pobieżna :) ale fakt czasem by się chciało podyskutować o konkretnym chmielu i jego właściwościach po użyciu na zimno, lub na goryczkę i aromat. Tylko nie wiem jak Tomek się na to zapatruje ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No właśnie, nie chodzi mi o suche fakty z życia chmielu, ale o sugestywne wrażenie po ich użyciu. Taka informacja/opinia bardzo by to pomogło, bo na razie moja wiedza w zasadzie kończ się na goryczce dostarczonej przez daną odmianę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ale przecież można sobie zakładać nowe wątki o konkretnych odmianach chmielu w dziale surowce, jeżeli faktycznie będzie tego dużo, to pewnie zostanie wydzielone osobne miejsce jak w przypadku chmielników czy cydrów.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Też tak uważam. Jeżeli ktoś chciałby podyskutować o danym chmielu to nowy wątek i już. Jak najbardziej :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A ja się zgadzam z Korzeniem. Już dawno temu chciałem zaproponować w dziale "nowe kategorie" właśnie coś takiego, ale jakoś mi uciekło. Mamy dział o drożdżach, mamy dział o stylach, a przecież odmian chmieli jest więcej, niż pozostałych wymienionych i chyba dochodzą nowe najbardziej dynamicznie. Ciężko zakładać nowe wątki na temat chmieli, jeżeli nasze potrzeby są jeszcze mało sprecyzowane, np. chciałem niedawno zaopatrzyć się w jakiś chmiel z Nowej Zelandii, ale nie miałem pojęcia w który. Informacji na forum w sumie niewiele, a odmian jest kilkanaście, więc tyle wątków musiałbym założyć. Skończyło się na tym, że kupiłem citrę i chinook ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oj tak, przydałby się taki dział.

Do działu drożdżowego często zaglądam aby dowiedzieć się o nowych doświadczeniach piwowarów.

Co prawda jest zdaje się post w stylu "chmiele których najbardziej nie lubicie" ale... tam się zrobiło przemieszanie spore i ciężko wyłowić opis jakiejś odmiany.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie ma problemu, tylko to trzeba zrobić z głową, żeby nie powstało zamieszanie. Obawiam się po prostu kolejnych wątków dotyczących ogólnych lub elementarnych spraw.

Widzę to tak, że założę gotowe tematy z najpopularniejszymi odmianami z krótką charakterystyką i będzie można dyskutować. Chciałbym uniknąć powtarzających się postów dotyczących "jak chmielić, nie dochmielone/przechmielone" etc etc. Jak czegoś będzie brakowało, to wedle określonego schematu będzie można dodać nowy wątek.

 

Jak uważacie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak uważacie?

Uważam, że masz racje ;) Widziałbym to tak, jak dział "charakterystyka szczepów drożdży", tzn. każdy nowy temat to nazwa chmielu, pod spodem jedno-dwa ogólne zdanie o nim, a pod spodem dyskusja na temat tej odmiany. Żeby uniknąć bałaganu, może by zrobić tak, że tylko admin i moderatorzy mogą dodawać nowe tematy? A jak ktoś ma jakąś potrzeba, związaną z odmianą, której jeszcze nie ma, pisze do administracji ;) Ordnung muss sein ! ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ordnung muss sein !

dokładnie, jeżeli będzie porządek w tym dziale, to jest fajny pomysł. Forma podobna do "charakterystyki szczepów drożdży" bardzo mi się podoba. Mój poprzedni post związany był z takimi samymi obawami jakie przedstawił Tomek - że przerodzi się to w kolejną piaskownicę piwowarską. Sam z chęcią dodam informacje na temat kilku odmian chmielu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jestem jak najbardziej za takim działem. Pierwszy post to krótka charakterystyka danego chmielu, a niżej spostrzeżenia osób które go używały i ogólna dyskusja.

Edytowane przez Usiu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że warto byłoby przyjąć pewien schemat postu. Na przykład.

 

Kraj pochodzenia: Polska

Odmiana: aromatyczna

Średnia zawartość alfakwasów: 12-15

Krótki opis:

 

Da to możliwość późniejszego łatwego skopiowana do wiki

 

Coś powinno się jeszcze znaleźć ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że taka ilość informacji w pierwszym poście jest wystarczająca, a przy okazji umożliwi autorowi szybkie założenie tematu. Dla wielu odmian chmieli znamy komercyjne zastosowania (zwłaszcza gdy są używane jako single hop) ale o tym możemy wspomnieć w poniższych postach.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za pozytywne rozpatrzenie wniosku :okey: - takie informacje będą mi (a myślę że także innym) bardzo pomocne. Tak jak pisano powyżej, mam nadzieję na takie informacje jak w przypadku szczepów drożdżowych.

 

A dla olo333 się + należy, bo zobaczył temat podobnie jak ja, ale miał większą siłę przebicia :D

 

Jeżeli w opisie będą podane informacje o wniesionych do piwa dodatkowych (oprócz goryczki) smakach czy aromatach to nie potrzebuję na razie żadnych więcej informacji, no chyba że jeszcze zachowanie się danego chmielu przy dodatku na zimno do fermentacji

Edytowane przez korzen16

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Uważam ten pomysł za bardzo dobry. + dla korzenia :)

 

Jeżeli w opisie będą podane informacje o wniesionych do piwa dodatkowych (oprócz goryczki) smakach czy aromatach to nie potrzebuję na razie żadnych więcej informacji, no chyba że jeszcze zachowanie się danego chmielu przy dodatku na zimno do fermentacji

Informacja jak się zachowuję przy dodatku na zimno też mogła by być, ale na taką informację trzeba będzie pewnie poczekać, aż ktoś co używał danego chmielu na zimno wypowie się w wątku danego chmielu.

Edytowane przez Afghan

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Yeah! Super sprawa!

Od jakiegoś czasu też chodziło mi po głowie by coś takiego zaproponować. Fajnie będzie jeśli uda się zgromadzić informacje o praktycznym wykorzystaniu chmieli w jednym miejscu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

elroy, ale dajesz... jeden wątek na minutę :D

kopiuj-wklej to zbawienie, ale także zguba dla ludzkości ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oj zdecydowanie masz rację :D Wszystkie życiowe gafy były z tym związane ;)

Można by i szybciej, ale przy okazji poprawiam w wiki to i owo.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×