Jump to content
Sign in to follow this  
gąsior

Pale Ale z resztek, prośba o ocenę

Recommended Posts

Witam,

przymierzam się do uwarzenia piwka z resztek magazynowych.

Do dyspozycji mam słody:

Pale Ale - 2,3kg

Pilzneński - 0,5kg

Monachijski - 1,4kg

Karmelowy 300 - 0,4kg

Karmelowy 600 - 0,2kg

chmiele:

Marynka 40g

Lubelski 65g

EKG 30g

...i drożdże us-05.

 

Do tej pory nie układałem swoich receptur, dlatego proszę o weryfikację. Umyśliłem to sobie tak (celuję w okolice Pale Ale):

Zasyp:

Pale Ale 2,3kg

Pilzneński 0,5kg

Monachijski 1,4kg

Zacieranie 70 minut w 66-68^C

 

Gotowanie 60 minut:

0:00 Marynka 30g

0:25 EKG 20g

0:50 Lubelski 30g

 

Drożdże US-05.

 

Wątpliwości mam głównie co do chmielenia. Nie wiem czy wykorzystywać na siłę EKG, czy może lepiej chmielić tylko Marynką i Lubelskim. Czy EKG może "wnieść" tutaj coś więcej czy lepiej go sobie odpuścić ?

 

Dzięki za wszelkie uwagi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

może nie jestem guru piwowarskm ale wg mnie Pale Ale to słód Pale Ale :) na co Ci więcej ?! chcesz to kombinuj tylko po co? :) a co do oceny to proponuję przyślij mi butelkę do oceny :):D

 

PS: EKG proponuję na aromat i/albo do chmielenia na zimno - naprawdę super chmiel do brytoli :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

może nie jestem guru piwowarskm ale wg mnie Pale Ale to słód Pale Ale :) na co Ci więcej ?! chcesz to kombinuj tylko po co? :)

Pozostałe słody chcę dodać dlatego, że słodu Pale Ale mam tylko 2,3kg. A na 20 litrów to trochę za mało :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy koniecznie to piwo musi nazywać się Pale Ale? Z tego zasypu co podałeś moim zdaniem wyjdzie bardzo dobre piwo, a czy będzie się nazywało Pale Ale czy jakkolwiek inaczej to nie ma najmniejszego znaczenia. Co do chmielenia to bym też zrobił jak pisał shayboos, EKG dałbym na aromat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy koniecznie to piwo musi nazywać się Pale Ale? Z tego zasypu co podałeś moim zdaniem wyjdzie bardzo dobre piwo, a czy będzie się nazywało Pale Ale czy jakkolwiek inaczej to nie ma najmniejszego znaczenia. Co do chmielenia to bym też zrobił jak pisał shayboos, EKG dałbym na aromat.

Nie musi się nazywać Pale Ale, chodzi mi tylko o podobny efekt.

A co do chmielu, czy rozłożenie tego EKG na 2 porcje (np. w 35 i w 50 minucie gotowania) może dać lepszy efekt niż wrzucenie całego EKG na ostatnie 10 minut?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy co chcesz osiągnąć.

Jeśli mocny aromat daj w ostatniej minucie (do chłodzenia) całość.

Lub klasycznie - np 25 g w 40 minucie na smak i 25 g w 55(57) minucie na aromat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...