Jump to content

Recommended Posts

Mozesz miec nieszczelny fermentor i co2 ucieka szczelinami. Mi us-05 z ta sama data w kwasie i 15 stopniach ruszyly na dobre po 18 h. Po 12 juz widac bylo wyraznie, ze sie cos dzieje. Przezroczyste fermentory daja dobry podglad. Piana byla nikla w szczycie wysokich krazkow jakies 0.5 cm i szybko opadla, po 3 dniach od startu fermentacji nie bylo juz wogole piany co przy tych drozdzach na zwyklych ipach czy apach utrzymywala mi sie bardzo dlugo. Ogolnie piwo wyszlo ok. Nie wyczulem zadnych wad.

Link to post
Share on other sites
  • Replies 292
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Ruszyło losowanie maszyny odfermentowania.... TUTUTUTUTUTUTUTUTUTUTUTUTU IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIT zatrzymało się na "nikt Ci nie odpowie dokładnie na to pytanie"  {Fanfary}.   Trzeba było zrobić test

Dokładnie tak jak mówi kantor. Nie ma czegoś takiego jak fermentacja cicha w kontekście biologicznym/chemicznym. Jest po prostu fermentacja, która odbywa się nieliniowo i pierwszą fazę ma intensywniej

Dokładnie tak, robi się druga elektroda z wielkimi teoriami niczego i dyskusją czy trzonek łopaty należy nazwać dźwignią kinetyczną, czy może drzewcem ładowniczym. Wszyscy wiedzieli o co chodzi z cich

Posted Images

Otworzyłem fermentor, żeby to sprawdzić. 

Na powierzchni coś się dzieje.

Nie jest to zbita piana, a jedynie kilka białych pierścieni i małe bąbelki. 

 

Zmierzyłem balingomierzem poziom cukru i chyba nie ma tragedii, bo z 10brix zeszło do 6brix. 

 

Obserwowałem fermentor od dwunastej godziny po zadaniu drożdży i nie było piany, do której przywykłem.

Może nie było fajerwerków, bo ekstrakt początkowy był tak niski?

I po prostu wszystko się tam działo powoli i spokojnie? 

 

A da się jakoś sprawdzić szczelność fermentora?

No bo cicha już powinna się odbyć bez tlenu, więc lepiej byłoby wykluczyć nieszczelności, prawda? 

 

Trochę przepraszam za panikę 😅

 

Edited by Łukasz Kola Kolasiński
Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Łukasz Kola Kolasiński napisał:

Otworzyłem fermentor, żeby to sprawdzić. 

 

Na powierzchni coś się dzieje. Nie jest to zbita piana, a jedynie kilka białych pierścieni i małe bąbelki. 

 

Zmierzyłem balingomierzem poziom cukru i chyba nie ma tragedii, bo z 10brix zeszło do 6brix. 

 

Obserwowałem fermentor od dwunastej godziny po zadaniu drożdży i nie było piany, do której przywykłem.

 

Może nie było fajerwerków, bo ekstrakt początkowy był tak niski? I po prostu wszystko się tam działo powoli i spokojnie? 

 

A da się jakoś sprawdzić szczelność fermentora? No bo cicha już powinna się odbyć bez tlenu. Więc lepiej byłoby wykluczyć nieszczelności, prawda? 

 

Trochę przepraszam za panikę 😅

 

 

Szczelność fermentora nie ma tu znaczenia (no, chyba, że dołem przecieka :D ). Od góry masz poduszkę CO2, które jest cięższe od powietrza - piwo samo z siebie nie "zaciągnie" powietrza z zewnątrz.

Link to post
Share on other sites
  • 4 months later...
Tak wyszło że obecną warkę fermentuję w 19 stopniach, czy taka temperatura może wnieść jakieś niekorzystne smaki do piwa? Piwo fermentuje od wczoraj, woda w rurce bulka dość gwałtownie co ok 10-15s 
Temperatura otoczenia czy w środku fermentora? Jakie drożdze?
Link to post
Share on other sites

Temperatura brzeczki przy starcie i uwodnionych drożdży była podobna ok 23 stopnie, fermentacja burzliwa ruszyła po ok 12 godz.

Trochę zawaliłem bo w piwnicy mam temp. 14 stopni i mogłem tam dać, teraz po 3 dobach chyba nic dobrego by nie wynikło gdybym przeniósł do piwnicy i obniżył temp o 5 stopni ?  

Link to post
Share on other sites
Temperatura brzeczki przy starcie i uwodnionych drożdży była podobna ok 23 stopnie, fermentacja burzliwa ruszyła po ok 12 godz.
Trochę zawaliłem bo w piwnicy mam temp. 14 stopni i mogłem tam dać, teraz po 3 dobach chyba nic dobrego by nie wynikło gdybym przeniósł do piwnicy i obniżył temp o 5 stopni ?  
Bardzo zawaliłeś nie przenosząc. Następnym razem przenoś bo masz super temperature w piwnicy.
Nauka na przyszłość. Nie wiem co wyjdzie, ale wypijesz je ze smakiem :)
Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, krzysiek80 napisał:

chyba nic dobrego by nie wynikło gdybym przeniósł do piwnicy i obniżył temp o 5 stopni ?  

Nic dobrego, drożdże nie lubią obniżania temperatury w trakcie fermentacji. Fermentacja mogłaby zostać przerwana i piwo niedofermentowane. 

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Szósty dzień fermentuje IPA 16BLG na drożdżach US 05 w temperaturze 14 stopni. Woda w rurce po tych sześciu dniach bulka ok co jedną minutę. Czy mogę spokojnie zostawić piwo w takiej temperaturze do końca fermentacji czy szukać cieplejszego miejsca? Czy drożdże US 05 poradzą sobie z fermentacja w takiej temperaturze?

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...

Zerknąłem dzisiaj na opakowanie tych drożdży żeby upewnić się co do widełek temperatury rehydratyzacji, a tam tylko  informacja żeby zadawać bezpośrednio na brzeczkę.

Na stronie to samo, z informacją, że alternatywnie można uwodnić (wcześniej było na odwrót).

W pdf wyjaśniają, że ciągle udoskanalają drożdże w związku z czym, brak rehydratyzacji nie wpływa na ich żywotność czy profil.

Niby są teraz e2u (easy to use).

Link to post
Share on other sites
  • 5 months later...

Coś te drożdże powariowały. IPA 15,5 blg -> 12 dni, temp. od 15 do 19 stopni, blg zeszło do 4,5. 2 dni w temperaturze 22 stopnie, piwo od góry się zaczęło lekko klarować. Przelałem do drugiego wiadra, żeby nachmielić na zimno to 05 znów ruszyły, piana na dwa palce + kożuszek chmielowy. Zadawałem świeżutką gęstwę po APA 12 blg. Data przydatności 09-2022

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.