Jump to content
Makaron

Fermentis Safale US-05

Recommended Posts

Safale US-05

Dry ale yeast

 

Ingredients: Yeast (Saccharomyces cerevisiae), rehydrating agent

 

Properties: A ready-to-pitch dry American ale yeast. Safale US-05 produces well balanced beers with low

diacetyl and a very clean, crisp end palate. Sedimentation: low to medium. Final gravity:

medium.

Dosage: 50 g/hl to 80 g/hl.

 

Pitching instructions: Re-hydrate the dry yeast into yeast cream in a stirred vessel prior to pitching. Sprinkle the dry

yeast in 10 times its own weight of sterile water or wort at 27C ? 3C (80F ? 6F). Once the

expected weight of dry yeast is reconstituted into cream by this method (this takes about 15 to

30 minutes), maintain a gentle stirring for another 30 minutes. Then pitch the resultant cream

into the fermentation vessel.

Alternatively, pitch dry yeast directly in the fermentation vessel providing the temperature of

the wort is above 20C (68F). Progressively sprinkle the dry yeast into the wort ensuring the

yeast covers all the surface of wort available in order to avoid clumps. Leave for 30 minutes

and then mix the wort e.g. using aeration.

 

Fermentation temperature: Recommended fermentation temperature: 15C ? 24C (59-75F).

 

Packaging: 4 display units each 38 x 11.5g nitrogen-flushed sachets in cardboard box.

.

Storage: Store in cool (< 10C/50F), dry conditions.

Opened sachets must be sealed and stored at 4C (39F) and used within 7 days of opening.

Do not use soft or damaged sachets.

Shelf life: Refer to best before end date on sachets. 24 months from production date under recommended

storage conditions.

Typical analysis: % dry weight: 94.0 ? 96.5

> 6 x 109 / gramme

Viable cells at packaging:

Total bacteria*: < 5 / ml

Acetic acid bacteria*: < 1 / ml

Lactobacillus*: < 1 / ml

Pediococcus*: < 1 / ml

Wild yeast non Saccharomyces*: < 1 / ml

Pathogenic micro-organisms: in accordance with regulation

*when dry yeast is pitched at 100 g/hl

i.e. > 6 x 106 viable cells / ml

Important notice: Please note that any change to a fermentation process may alter the final product quality. We

therefore advise that fermentation trials are carried out prior to using our yeast commercially.

 

Safale US-05

Suche drożdże

 

Skład: Drożdże (Saccharomyces cerevisiae), środek uwadniający.

 

Właściwości: Gotowe do użycia suche amerykańskie drożdże wierzchnie. Safale US-05 tworzą dobrze zbalansowane piwo z małą ilością diacetylu i bardzo czystą, rześkie zakończenie na podniebieniu.

 

Sendymentacja: Niska do średniej.

 

Końcowa gęstość: Średnia

 

Dawkowanie: 50g/hl do 80g/hl.

 

Zadanie drożdży: Uwodnij suche drożdże do postaci kremu w mieszalniku przed zadaniem. Wysyp drożdże do 10 krotności masy sterylnej wody albo brzeczki o temperaturze 27C ? 3C. Gdy oczekiwana ilość suchych drożdży jest w postaci kremu przy użyciu tej metody (to zabiera 15 do 30 minut), mieszaj delikatnie przez kolejne 30 minut. Następnie zadaj otrzymany krem do fermentora. Alternatywnie, dodaj drożdże bezpośrednio do kadzi fermentacyjnej zapewniając temperaturę brzeczki powyżej 20C. Powoli suche drożdże posyp brzeczkę tak by pokryły całą powierzchnie tak by uniknąć grudek. Pozostaw na 30 minut następnie wymieszaj brzeczkę przy pomocy napowietrzenia brzeczki.

 

Temperatura fermentacji: Zalecana temperatura fermentacji 15C-24C

 

Opakowanie: 4 kartony po 38 x 11.5g pakowanych w atmosferze azotu saszetek w kartonowym pudełku.

 

Przechowywanie: Przechowuj w chłodnym (<10C), w suchych warunkach.

 

Otwarte saszetki muszą być zamknięte i przechowywane w temperaturze 4C i zużyte w ciągu 7 dni. Nie używaj miękkich, albo uszkodzonych saszetek.

 

Długość przechowywania: Najlepiej zużyć przed datą wydrukowaną na saszetce. 24 miesiące od daty produkcji pod warunkiem przechowywania w zalecanych waruknach.

 

?Typowa analiza:

% waga sucha: 94.0 ? 96.5

Ilość żywych komórek: > 6 x 109 / gram

Bakterie ogółem*: < 5 / ml

Bakterie kwasu octowego *: < 1 / ml

Lactobacillus*: < 1 / ml

Pediococcus*: < 1 / ml

Dzikie drożdże inne niż Saccharomyces*:< 1 / ml

Patogenne mikroorganizmy: zgodnie z regulacjami

 

*w przypadku gdy drożdże są zadane w ilości 100 g/hl

np.. > 6 x 106 żywe komórki / ml

 

Ważna informacja: Zauważ, że każda zmiana w proces fermentacji może modyfikować jakość końcowego produktu.

Dlatego zalecamy aby robić próby fermentacji przed użyciem drożdży komercyjnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tym co charakteryzuje te drożdże i zarazem odróżnia od innych jest bardzo gruba czapa drożdży na powierzchni fermentującego piwa, podczas fermentacji burzliwej. Trzeba mieć to na uwadze, aby nie wydłużać nadmiernie fermentacji burzliwej. Wydaje się bowiem, że fermentacja wciąż trwa, bo piana nie opada, tymczasem jest to kożuch drożdży. Fermentują one w normalnym tempie, a więc po 3-4 dniach burzliwej można już zlewać na cichą, oczywiście uprzednio sprawdziwszy blg.

 

Kiedyś miałem złe zdanie o tych drożdżach, ale ostatnio miałem okazję spróbować IPA, które na nich warzyłem prawie 2 lata temu i wywarło na mnie wielkie wrażenie. Polecałbym je raczej do jasnych ale (EPA, APA, IPA). Do stoutów czy porterów lepsze są Safale S04.

 

Warto również nadmienić, że kiedyś te drożdże nazywały się US-56.

 

No i jeszcze odnośnie przechowywania otwartej paczki, choć to raczej uwaga natury ogólnej. Tak jak i pozostałe suche drożdże saszetkę można dzielić na kilka warek. Myślę, że 3-4 warki z 1 saszetki są jak najbardziej dopuszczalne. Ja robię przed zadaniem ich do piwa starter, choć może wystarczyłaby rehydratacja. Otwartą saszetkę zamykam spinaczem i przechowuję w lodówce w przeznaczonej na to zamkniętej półeczce. Można też wykorzystać jakiś zamykany pojemnik.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tym co charakteryzuje te drożdże i zarazem odróżnia od innych jest bardzo gruba czapa drożdży na powierzchni fermentującego piwa, podczas fermentacji burzliwej. Trzeba mieć to na uwadze, aby nie wydłużać nadmiernie fermentacji burzliwej. Wydaje się bowiem, że fermentacja wciąż trwa, bo piana nie opada, tymczasem jest to kożuch drożdży. Fermentują one w normalnym tempie, a więc po 3-4 dniach burzliwej można już zlewać na cichą, oczywiście uprzednio sprawdziwszy blg.

 

Kiedyś miałem złe zdanie o tych drożdżach, ale ostatnio miałem okazję spróbować IPA, które na nich warzyłem prawie 2 lata temu i wywarło na mnie wielkie wrażenie. Polecałbym je raczej do jasnych ale (EPA, APA, IPA). Do stoutów czy porterów lepsze są Safale S04.

 

Warto również nadmienić, że kiedyś te drożdże nazywały się US-56.

 

No i jeszcze odnośnie przechowywania otwartej paczki, choć to raczej uwaga natury ogólnej. Tak jak i pozostałe suche drożdże saszetkę można dzielić na kilka warek. Myślę, że 3-4 warki z 1 saszetki są jak najbardziej dopuszczalne. Ja robię przed zadaniem ich do piwa starter, choć może wystarczyłaby rehydratacja. Otwartą saszetkę zamykam spinaczem i przechowuję w lodówce w przeznaczonej na to zamkniętej półeczce. Można też wykorzystać jakiś zamykany pojemnik.

Zrobiłem na tych drożdżach kilka warek i wszystkie są mętne, nawet po długim czasie. U Kolegi też się tak działo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To coś nie tak zrobiliście. Ja również jak KOPYR uważamje jako dobre drożdże i mam piwa uwarzone dawno temu i nie są mętne. W tym sezonie uwarzyłem na nich 3 warki i są OK.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Również potwierdzam - często używam US-05, (lubię je za neutralność smakową) i nigdy nie spotkałem się z mętnością w piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

zOdkopię wątek.

Robiłem ostatnio grodziskie na US-05 i faktycznie kożuch drożdży siedział i siedział. Z różnych powodów musiałem jednak przedłużyć fermentację burzliwą do 10 dni i gdy zlewałem wszystkie drożdże leżały na dnie. Może z nich są twardzi zawodnicy i temu tak sobie siedzą na powierzchni? Zjadły z 8°Blg do 2,5°Blg a były nieźle przeterminowane, do tego sporą część czasu saszetkę przechowywałem w temp. pokojowej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo bedzie miało duzo wiecej estrów owocowych, więc nie specjalnie możesz liczyć na czysty profil piwa. Ale piwo z całą pewnością będzie pijalne, nawet może być niezłe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W wysokich temperaturach fermentacji, szczególnie przy jej początku, wytwarza się dużo estrów oraz wyższych alkoholi. Takie piwo może być smaczne, ale nie da się go dużo wypić, żeby potem nie bolała głowa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po 7 dniach fermentacji burzliwej US-05 zjadły IPA z 15.5 blg do 5. Na powierzchni utrzymywał się gęsty kożuch, a na dnie tylko cienki dywanik. Po jednym dniu po przelaniu na cichą... na powierzchni znowu kożuch, tylko cieńszy. Ten typ tak chyba po prostu ma ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uwarzyłem Pale Ale. Nastawna miała 12,5Blg. Zrobiłem rehydratyzację US-05 i zadałem do fementora wcześniej silnie napowietrzając. Temp brzeczki przy zadawaniu 21°C i taka temp się utrzymuje.

Drożdze zadałem około 18.00 dnia poprzedniego, po 14h nie zauwazyłem aktywności. Wcześniej uzywałem Safale S-04 i po 12h miałem oznaki fermentacji (piana + różnica poziomów w rurce). Kolejna warka na S-04 intensywne bulganie, WB-06 po 12h róznica poziomów i piana.

 

Czy to normalne, że US-05 długo startują? Na dnie mam 1cm jasnego osadu czyli wygląda na to że drożdze się namnożyły.

 

 

No to ruszyły szubrawcy :)

Edited by chomiczon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przed zlaniem na cichą możesz poruszać z wierzchu np. jakąś zdezynfekowaną łyżką, piana szybko ulegnie "zniszczeniu". US-05 tworzą właśnie taką pianę, która nie chce opadać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kożuch/piana w końcu sama opadnie, tylko może to zająć trochę czasu...

 

Są dwa sposoby na zlewanie na cichą z tymi drożdżami.

 

1) Przebijamy się przez kożuch i ciągniemy spod kożucha od razu po zakończeniu fermentacji burzliwej,

2) Czekamy, aż kożuch opadnie i ciągniemy standardowo od góry (jak wspominałem, może to chwilę zająć).

 

Ja preferuję opcję 1 - zawsze wychodzi mi bardziej klarowne piwo na cichej. Przy opcji 2 problem polega na tym, że kożuch opada dosyć powoli i rozpuszcza się w młodym piwie i generalnie wolno osiada.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytam wątek i widzę że tylko coś u mnie te drożdże zjadły prawie cały cukier do 0. Blg początkowe miałem ok 13,5 a na koniec wyszło mi ciut ponad 0,5. Czy to norma czy coś nie tak u mnie poszło? Temperatura fermentacji 18°C cicha 7 dni w tej samej temp piwo to APA zacierana jednotemperaturowo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...