Skocz do zawartości
karczmarz

Różnica między garnkami

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym Was zapytać o opinie pomiędzy tymi dwoma typami garnków, bo cena różni się dwukrotnie.

 

Widziałem na fotkach w dziale browary, że sporo osób używa tych garnków, czy ktoś mógłby się o nich wypowiedzieć?

http://allegro.pl/garnek-100-l-stalowy-gastronomiczny-50-70-30-20-i3183412190.html

 

Drugim, który mnie nurtuje, to poniższy typ

http://allegro.pl/garnek-100-litrow-gar-100-l-stalgast-profesjonal-i3152939721.html

 

Garnek satynowy, to niemałe pieniądze, ale może jednak warte są wydania?

 

Chcę kupić dwa garnki 100l, jeden do warzenia, a drugi do zacierania.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To zależy ile masz kasy te droższe to zdecydowanie grubsza stal, trwalsza i jakby powiedzieć bardziej szlachetna ;)

Te pierwsze to cienka stal nierdzewna /nie kwasooodporna jak w przypadku tych droższych/.

miałem garnek z tej kwasówki 45l w poprzedniej instalacji, faktycznie jakość super, teraz operuje garami jeszcze raz większymi za połowe tamtej ceny, z cienkiej blachy i tez jest super ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie pracowałem na takich gigantach ale jeżeli można, to z doświadczenia wiem że trzeba patrzeć na grubość blachy a dokładnie na dno.

W zacieraniu jeżeli grzejesz na gazie lub węglu/drewnie idealnie się sprawdzi gar z grubym dnem . Do warzenia będzie do zaakceptowania z cienkiej blachy Ko ale może wystąpić zjawisko powstawania związków melanoidynowych ...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kasa jak zawsze ograniczona, ale gary, to jedna z ważniejszych części domowego browaru, więc trzeba podejść do sprawy przyszłościowo. Głównie jestem ciekaw, jak te tańsze są odporne na uszkodzenia mechaniczne, bo często mi gar albo spadnie albo czymś go uderzę.

 

BNP, czyli ewentualnie radzisz, aby jako kocioł zacierny brać te z cienkiej stali, a jako kocioł warzelny satynowy garnek, myślę, że właśnie takie rozwiązanie jest obecnie w moim zasięgu.

Edytowane przez karczmarz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli zastosujesz mieszadło, a przy garze 100l sobie pracy nie wyobrażam bez takiego sprzętu nic się nie przypala i podgrzewanie przy palniku 10kW nie wpływa niekorzystnie na proces zacierania. To wnioski z praktycznego używania tych garów przez 2 sezony.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Jeśli zastosujesz mieszadło, a przy garze 100l sobie pracy nie wyobrażam bez takiego sprzętu

Oczywiście, mieszadło będzie. Mam obecnie palnik 8kW, do zacierania powinien raczej wystarczyć, prawda? Tym bardziej, że wodę grzeję wcześniej poprzez centralne ogrzewanie, a palnik służy mi jedynie do utrzymywania temperatury i przejścia do "wyższej" przerwy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam,

mam takowy gar 75l i nie narzekam. Dla mnie ten z cienkiej blachy na 2 plusy. Dno się adoptuje do nierówności blachy na piecu na którym warzę, co przy garnku z potrójnym dnem nie byłoby możliwe.

Jest tani :) Minus, nie można go podnieść gdy jest pełny, blacha się odkształca i robi się jajo, ale przesuwać jak najbardziej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zerknij tu

http://www.piwo.org/...ge__tab__images

i tu

http://www.piwo.org/katalog/browar/10-wolsztynski-browar-domowy-mp/page__tab__images

 

to są mieszadła mojego projektu, wszystko funkcjonuje jak należy :)

Edytowane przez josefik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×