Jump to content
Sign in to follow this  
karczmarz

Wyszynk piwa z Corneliusa

Recommended Posts

Widziałem ostatnio filmik, na którym przed rozpoczęciem wyszynku piwa przez zawór uwalnia się praktycznie cały nagromadzony CO2 i dopiero odkręca się zawór na ciśnienie do wyszynku. Czy ten zabieg ma jakiś konkretny wpływ na piwo? Ja nigdy tak nie postępowałem i nie miałem problemów, jeśli nie przegazowałem piwa. W dodatku wydaje mi się, że niepotrzebnie wzburza się osad drożdżowy. Był to chyba kanał NorthernBrewer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W celu wyrównania ciśnienia, jeśli gazujesz piwo dajesz wyższe ciśnienie, potem spuszczasz i nabijasz jeszcze raz ciśnieniem do wyszynku ustawionym na manometrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

sytuacja już była przerabiana na forum.

Ludzie stwierdzili że to nie powinno działać i tak się nie powinno robić. :smilies:

co prawda inni ludzie tak robią ale tak robić się nie powinno ....

A tak w kilku prostych słowach to o co chodzi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Karczmarzu, proste- kega gazujesz blisko 3 barami (przynajmniej ja tak robię- jakies 2,75), a do wyszynku ustawiam ok. 1,2. Więc przed wyszynkiem przez zawór bezpieczeństwa wypuszczam nadmiar gazu i dopiero podpinam węże.

Edited by mrblaha

Share this post


Link to post
Share on other sites

za przeproszeniem, uprzejmie oznajmiam, iż filmik i temat który powstał na jego bazie jest grzecznie mówiąc średni, nic nie wnosi do tematyki forum i nadaje się do innego działu

robi tylko zamęt w dziedzinie wyszynku

i już kasuję swe posty ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

nic nie wnosi do tematyki forum i nadaje się do innego działu

 

Forum ma za zadanie pomagać i kompletnie nie rozumiem Twojego postu.

Bnp - kasowaniem swoich wpisów rozwalasz cały wątek. Ostrzegam, bo mam dziś wyjątkowo niską cierpliwość!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Byłem bardzo grzeczny, pisałem jak obiecałem -> grzecznie

Moje posty odnosiły się bezpośrednio do opisu sytuacji przedstawionej przez autora. po przedstawieniu źródła informacji, na bazie której powstał temat stwierdziłem, że moje posty nie były odzwierciedleniem zaistniałej sytuacji dla tego pozwoliłem sobie na ich wykasowanie.

dalej-> także temat z podaną treścią linkową wydaje się dosyć niejednoznaczny merytorycznie, wprowadzając pewną niejasność, która może skutkować w dalszym pogłębianiu się niezrozumienia tematu prawidłowego wyszynki piwa w warunkach polowo -domowych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...