Skocz do zawartości
Bzdzionek

Jak to jest z tą wodą?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pytanko jakiej wody powinno się używać przy uzupełnianiu objętości, ja do swoich pierwszych dwóch warek użyłem kranówki, ale w większości spotkałem się jednak z opiniami, że należy używać mineralnej lub przegotowanej, ale z tego co wiem woda z wrocławskich wodociągów jest zdatna do picie bezpośrednio z kranu, więc wydaje mi się, że pod względem mikrobiologicznym powinna być bezpieczna dla nas i piwa :), a jakie są Wasze opinie na ten temat?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wiele osób rozcieńcza brewkity bezpośrednio kranówką i jest ok, ale ja dla pewności wolałbym użyć najtańszej wody w 5-litrowej butelce np. z Biedronki. A najlepiej to przejść na zacieranie, wtedy bierzesz wodę z kranu, która w trakcie warzenia będzie gotowana.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja się nie odważyłem przy brewkitach, lałem zawsze wodę z Biedry - poniżej 2zł za 5l.

 

A jeśli chodzi o kranówkę we Wrocławiu, nieszczelna chłodnica spowodowała wlanie min. litra podczas chłodzenia brzeczki, w okolicach 30st. się zorientowałem. Dzisiaj 10 dzień fermentacji w 9 stopniach, wieczorkiem będę sprawdzał BLG i przy okazji smak - dam znać jak tam czystość naszej kranówki ;).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jeśli już pojawił się taki wątek to ja tez chciałbym zapytać jak to jest z tą wodą? zarówno w wiki jak i często na forum przewija się pogląd, że im tańsza woda z marketu tym lepsza ponieważ jest mniej zmineralizowana. kupują ostatnio wodę do robienia piwa sprawdziłem wszystkie rodzaje, które były na pólkach i okazało się, że najmniejsze zmineralizowanie ma najdroższa woda czyli żywiec. jeśli mnie pamięc nie myli coś ok. 250 mg/l, pozostałe wody z tzw niższej półki miały zakres od 375 do 600 mg/l. no więc, która jest lepsza?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja od początku używam wody z kranu - na początku do brew kitow, teraz jak zacieram to jak wyjdzie mi za gęstą brzeczka (a zawsze wychodzi) to dolewam kranowki i nie było infekcji (z tego powodu ;) )

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja też rozcieńczam kranówką i nic się nie dzieje. Jedna infekcja w karierze to niekoniecznie sprawka wody. A w raporcie z laboratorium MPWiK było, że jest 1 bakteria/mililitr :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

okazało się, że najmniejsze zmineralizowanie ma najdroższa woda czyli żywiec

Nie wiesz jak to jest, sprzedać tani produkt pod dobrą marką i najlepszy zarobek.

Używaj wody o niskiej mineralizacji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja się nie odważyłem przy brewkitach, lałem zawsze wodę z Biedry - poniżej 2zł za 5l.

myślę, że ta woda z Biedronki to zwykła kranówka i nie ma co przepłacać :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

czy w jakims markecie/dyskoncie jest woda o mniejszym zmineralizowaniu od żywca?

zawsze można użyć dejonizowanej :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

czy w jakims markecie/dyskoncie jest woda o mniejszym zmineralizowaniu od żywca?

Poszukaj też chętnie się dowiem

Jakieś wody z makro i Auchan maja podobnież najmniejszą mineralizacje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z tą Biedronką może być ;) W każdym razie uznałem wtedy, że sterylna być musi bardziej, niż kranówa, reszta mnie specjalnie nie interesowała.

 

Wracając do wrocławskiej kranówki, moje piwko miało ciepły start w 20 stopniach, koło 17h (jak zwykle nie chciało mi się robić rehydratacji). Po 9 dniach od startu fermentacji, cały czas w 9 stopniach, ma BLG 6 (z 12) i smakuje jak należy. Znaczy woda dobra.

Edytowane przez 101k

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

czy w jakims markecie/dyskoncie jest woda o mniejszym zmineralizowaniu od żywca?

Poszukaj też chętnie się dowiem

Jakieś wody z makro i Auchan maja podobnież najmniejszą mineralizacje.

tak się składa, że kupowalem w auchan. najtańsza jaka była, cena poniżej 2 zł miała chyba 375 lub 475 mg/l. na niektórych np. ustroniance mineralizacja nie była podana.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

coś takiego znalazłem:

 

I. Ranking wód pod względem ogólnej mineralizacji (mg/ l)

 

 

- wody mineralne

 

1. Kryniczanka – 2459,535

2. Galicjanka – 2210,62

3. Staropolanka 2000 – 2193,3

4. Zdroje Piwniczna – 2100,0

5. Muszyna – 1547,5

6. Kropla Minerałów – 1255,0

7. Polanicka – 972,0

8. Potok Górski – 947,0

9. Staropolanka – 894,9

10. Cisowianka – 742

11. Source Periere – 708,0

12. Nałęczowianka – 650,0

13. Kazimierska – 589,0

14. Ustronianka – 523,0

15. Kinga Pienińska – 512,56

16. Jurajska – 500,33

17. Polaris Plus (Biedronka)495,76

18. Kropla Beskidu – 383,3

19. Arctic Plus – 413,52

20. Saguaro CRISTAL (Lidl) – 218,0

- wody źródlane

 

1. Aquarel – 679,3

2. OLA, Ondine (Intermarche) – 470,0

3. DOBRAWA – 405,0

4. Amita, Top Budget (Intermarche) – 354,6

5. Amita (TESCO) – 354,6

6. Złoty Potok – 336,02

7. Mama i ja – 269,0

8. Żywiec Zdrój – 232,0

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×