Jump to content
qni

Jak osiągnąć goryczkę tyskiego?

Recommended Posts

Ponieważ jestem po 2 warce i nadal szukam swej goryczki, pomyślałem że aby to zrobić muszę się odnieść do stałego smaku. KP ma ludzi i środki aby ich wyrób smakował zawsze tak samo. Tyskie gronie ma goryczkę na poziomie 19 BU jak osiągnąć ten poziom goryczy? Toolkit Piwowar ma wyliczanie, ale ja nie za bardzo kumam jak to zrobić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam materiały reklamowe KP gdzie jest napisane, że Tyskie gronie ma 11,7 ekstraktu, 5,6 alkoholu, 19 goryczki (BU), 8 Barwa (EBC).

Jak liczyłem IBU za pomocą tool, ilość chmielu wydawała mi się strasznie mała?

Dlatego pytam jak się zbliżyć to goryczki tyskiego ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Użyć na dzień dobry darmowego Brewtarget. Pytanie brzmi " po co kopiować takie badziewie". Sam nie jestem zwolennikiem mocno chmielonych piw (zwłaszcza amerykańskich) , ale po co chmielić pilsa jak pszenicę?

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 BU jak osiągnąć ten poziom goryczy?

Mając w tle Sharka, Rowing Jacka, Black Hope jakoś dziwnie się czuje z tą wartością.

Radzę Ci, abyś poszukał i kupił sobie kilka piw z mniejszych, dobrych browarów w Polsce i wtedy ponownie wróć do kwestii Gronie czy Klasyczne :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam nadzieje że w oczach Pilsner Urquell nie jest aż takim syfem aby dać go jako przykład goryczki. Wg materiałów reklamowych poziom goryszy PU jest na poziomie 39 BU. Jak osiągnąć poziom takiej goryczy.

Nie chce kopiować, czy to gdzieś napisałem ???

Odniosłem się do Tyskiego bo mam poziom goryczy (BU). Nie jest to dla mnie istotne co to za marka, ważne jest dla mnie że znam smak i mam się do czego odnieść. Np. Poziom goryczy tyskiego jest dla mnie za mała to dodaje kilka IBU.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Radzę Ci, abyś poszukał i kupił sobie kilka piw z mniejszych, dobrych browarów w Polsce i wtedy ponownie wróć do kwestii Gronie czy Klasyczne :)

Chętnie, a co polecisz tak abym znał poziom goryczy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musiałbyś zrobić kilka piw domowych o niskim IBU, bo ciężko nam powiedzieć jaki poziom goryczki cię zadowala. Aby osiągnąć 20 IBU wystarczy wrzucić do chmielenia Marynkę 7% alfa-kwasów 20 gram na 60' i na aromat Lubelski 4% alfa-kwasów 20 gram na 15'. Aby obliczać poziom IBU jest fajny programik w plikowni ja przyjmuje średnią z tinsetha i ragera, aby wybrać odpowiednie IBU. A co do próbowania piw z regionalnych browarów to też polecam, jeżeli nie znajdziesz informacji o goryczce na butelce, to na pewno znajdziesz ją na sąsiednim forum i po spróbowaniu kilku ciekawie na chmielonych piwek zweryfikujesz swój poziom goryczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

zachowujecie się jak sekciarze :P

przecież kolega qni nie napisał że chce robić T albo PU tylko chce odnaleźć się w świecie IBU...

poza tym gdzie jest napisane że piwa mają być mocno goryczkowe? nawet 20 IBU daje dobre efekty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak się za dużo sypnie i za długo parzy to wyjdzie taka goryczka :D

nie wiem, nie sypałem chmielu do herbaty :P

a poza tym to przypominam, że chmiel ma być przyprawą a nie głównym składnikiem.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oj amap amap, nabijam się przecież. Aczkolwiek faktycznie, poziom < 20 IBU w pilsie czy lagerze jest dla mnie o wiele za niski ;) Chmiel to ciągle przyprawa, nawet jak ktoś lubi jej smak i daje jej całkiem sporo. Nikt tu nie mówi o głównym składniku, nie musisz się przypominać ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

zapytam przy okazji. Czy ktoś może wie, jaki chmiel aromatyczny używany jest w piwie Grolsch premium lager?

Bardzo mi ten bukiet odpowiada.

To piwo "klasy" premium, w zielonej butelce. Taka butelka przepuszcza dużo światła i piwo się zwyczajnie psuje. To psucie daje efekt aromatu marihuany/skunksa. Te psucie jest celowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

zapytam przy okazji. Czy ktoś może wie, jaki chmiel aromatyczny używany jest w piwie Grolsch premium lager?

Bardzo mi ten bukiet odpowiada.

 

Weź Lubelski, sypnij 10g na 10', co tam Ci pasuje na goryczkę, zabutelkuj w zielone i zostaw z dostępem do światła. Coś podobnego powinno wyjść.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

zapytam przy okazji. Czy ktoś może wie, jaki chmiel aromatyczny używany jest w piwie Grolsch premium lager?

Bardzo mi ten bukiet odpowiada.

To piwo "klasy" premium, w zielonej butelce. Taka butelka przepuszcza dużo światła i piwo się zwyczajnie psuje. To psucie daje efekt aromatu marihuany/skunksa. Te psucie jest celowe.

 

Jasne :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Taka butelka przepuszcza dużo światła i piwo się zwyczajnie psuje.

Na wykładzie dr Renaty Jastrząb słyszałem, o szkle z filtrami UV które może być zielone lub białe i nie dopuszczać do tej fotolizy.

W zasobach innego forum znalazłem taki opis: Pod wpływem światła w piwie zachodzi fotoliza 4-metylopenenylowego łańcucha bocznego izoalfakwasów, uwalniająca rodnik izopentenylowy, który reaguje z rodnikiem tiolowym, tworząc 3-metylo-2-butenodiol (izopentenylomerkaptan), związek o bardzo silnym i charakterysytycznym "zapachu".

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...